Tot ce trebuie sa stii despre divort: motive, procedura si avocati specializati

Advertorial
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 12:00
268057 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre divort: motive, procedura si avocati specializati
Foto: CC0 Creative Commons

Divortul este o cale juridica de desfacere a unei casatorii pe cale administrativa sau judecatoareasca.

Conform noului cod civil, exista urmatoarele variante de desfacere a unei casatorii:

- De comun acord

- La cererea unui sot, atunci cand bazat pe motive temeinice poate dovedi cum ca raporturile dintre cei doua sunt grav vatamate, continuarea casatoriei fiind imposibila

- La cererea unui sot, dupa o separare reala de minimum 2 ani

- La cererea unui sot care din motive temeinice de sanatate nu mai poate continua casnicia

Atata vreme cat cei doi soti se inteleg amiabil privind divortul si impartirea de bunuri comune, acestia pot solicita un divort prin acord in instanta de judecata, indiferent de existenta unor copii minori in casatorie, sau chiar notarului public sau ofiterului de stare civila de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune.

Oricare dintre acestia poate constata desfacerea casatoriei prin acordul amiabil al sotilor, eliberand in temeiul legislatiei in vigoare un certificat de divort. Codul civil ar 373 si Codul de procedura civila art 607 - 619 sunt cere care reglementeaza divortul in Romania, la momentul actual.

Divortul pe cale amiabila - cu acordul ambilor soti

Conform Codului Civil, acest tip de divort poate fi pronuntat de instanta judecatoreasca, fara sa conteze durata casatoriei sau existenta copiilor minori in urma acesteia.

In urma solutionarii cererii de divort, legat de incredintarea copiilor minori, instanta ia in considerare interesele minorului inainte de a pronunta obligatia de intretinere si folosirea locuintei catre unul dintre soti.

In cazul unui proces de divort prin acordul sotilor, instanta nu acorda culpa niciunuia dintre soti pentru desfacerea casatoriei. Sotii pot depune impreuna cererea de divort prin acord, sau doar unul dintre acestia cu acordul si semnatura celuilalt.

Divortul din motive temeinice

In cazul unui divort bazat pe motive temeinice conform art. 38 alin. 1C - motive de divort, care trebuie sa aiba la baza urmatoarele 3 elemente:

- Existenta unor motive temeinice

- Existenta raporturilor grav vatamate dintre soti

- Imposibilitatea continuarii casniciei

In cazul unui divort din motive temeinice, judecatorul trebuie sa constate culpa sotilor, imposibilitatea continuarii casatoriei in urma raporturilor grav vatamate dintre cei doi, aceste vatamari fiind iremediabile.

In urma acestul proces de divort, sotii hotarasc pastrarea numelui celui care si l-a schimbat in urma casatoriei, sau revenirea la numele initial, acest lucru este posibil si fara acordul celuilalt sot in cazul in care este deja cunoscut intr-un domeniu cu noul nume (cantaret, avocat, notar etc.).

De asemenea, pastrarea numelui fara acordul celuilalt este acordata de catre instanta si in cazul interesului minorului, daca este cazul.

Procedura de divort

Divortul se poate desfasura in instanta, acolo unde este necesara prezenta unui avocat specializat in divort, unde instanta competenta este Judecatoria, privind competenta materiala.

Este important ca actele sa fie depuse la competenta teritoriala din apropierea ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre ei inca mai locuieste in raza acesteia.

Atunci cand divortul se efectuaza prin acord, se poate efectua pe cale administrativa: la primaria unde s-a oficiat casatoria sau la un notar public. In acest caz, sotii primesc un ragaz de gandire de 30 zile, timp in care pot retrage cererea de divort. In cazul in care se doreste divortul in continuare, ofiterul starii civile sau notarul, elibereaza certificatul de divort fara mentiuni legate de culpa sotilor.

In cazul in care sotii nu se inteleg amiabil asupra oricarui aspect accesoriu cererii de divort, ofiterul sau notarul va respinge cererea de divort si va indruma sotii catre instanta.

Desi divortul prin acord nu necesita neaparat prezenta unui avocat, asistenta acestuia in procesul de divort este preferabila, deoarece te poate scuti de multe dureri de cap.

Avocatii specializati in divort au deja experienta cu procedura divortului la notar, cunoscand seria de demersuri succesive - 2-3 vizite la notar, documentele de redactat de catre notar, transmiterea acestora catre starea civila), iti pot lua din presiunea de pe umeri pentru a face acest proces cat mai putin stresant si dureros pentru tine.

Desi avantajul principal al acestei proceduri este lipsa implicarii instantei si un timp de solutionare mai mic, costurile pot fi mai ridicate, mai ales daca procesul nu este inteles foarte bine de la inceput. Aici intervine suportul unui avocat divort bun, care te poate scuti de costuri aditionale si drumuri in plus.

Chiar si in cazul divortului pe cale administrativa, suportul unui avocat specializat poate fi valoros si important pentru tine avand in vedere ca vei avea certitudinea unui proces corect, evitarea complicatiilor si finalizarea intr-un timp scurt.

Important! In cazul prezentei copiilori minori, divortul nu se poate face in fata ofiterului de stare civila. Se poate face in fata notarului, cu conditia ca sotii sa se inteleaga in privinta tuturor aspectelor cresterii si intretinerii copiilor minori, insa un avocat specializat in divorturi recomanda completul de judecata care poate decide ce este cel mai bine punand interesele copiilor minori pe primul loc.

In cazul unui divort in instanta prin acord - atunci cand sotii se inteleg cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, locuinta copiilor, pensia alimentara, revenirea la numele anterior, partajul bunurilor comune etc.

In cazul unui divort in instanta fara acord, sotul vatamat trebuie sa aduca in instanta toate dovezile detinute impotriva sotului parat, pentru ca instanta sa poata decide custodia copilului si pensia alimentara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Avocati Divort Bucuresti , #avocati