Ziare.com

Victimile infractiunilor si drepturile acestora

Advertorial
Joi, 25 Aprilie 2019, ora 22:31

   

Victimile infractiunilor si drepturile acestora
Cei care sunt parte a unui proces penal, in care sunt victime, trebuie sa fie informati legat de situatia in care se afla, respectiv de drepturile pe care le au.

In intampinarea celor care au ajuns intr-o astfel de situatie vin specialistii AVM Consult atat cu servicii de specialitate, cat si cu informatii utile pentru cei interesati.

Drepturile victimelor infractiunilor diverse

Oricine este victima a unei infractiuni, detine anumite drepturi, insa fiecare trebuie sa se informeze legat de acestea pentru a putea fi si beneficiar al lor.

Unul dintre cele mai importante asupra caruia specialistii AvmConsult.ro doresc sa atraga atentia se refera la cel de a fi informat cu privire la solutiile pe care le are, de catre organul judiciar cu care intra in contact, respectiv caruia ii aduce la cunostinta situatia.

Indiferent ca este vorba despre politie sau de parchet, victimei trebuie sa i se spuna cum poate proceda, respectiv o serie de aspecte.

- Exista organizatii ce pot oferi consiliere psihologica si asistenta victimelor.
- Exista dreptul de a beneficia de asistenta juridica privind exercitatea dreptului.
- Precizarea organului de urmarire penala care poate primi plangerea.
- Ce procedura trebuie urmata pentru a primi asistenta juridica gratuita si conditiile ce se impun.
- Procedura existenta privind posibilitatea de a fi beneficiar al Codului de procedura penala privind protectia victimei si a partii civile.
- Acordarea compensatiilor financiare din partea statului si conditiile implicate.

- Informarea in cazul eliberarii inculpatului, pedeaspa la care este condamnat.

Toate aceste informatii trebuie aduse la cunostinta celor care sunt victime ale infractiunilor de orice fel. Ulterior poate fi depusa plangerea in cauza. Este vorba despre inconstiintarea realizata ce se refera la vatamarea cauzata prin infractiune.
La ce se refera calitatea de persoana vatamata?

Detine calitatea de persoana vatamata cel care a suferit o vatamare in urma comiterii unei infractiuni, parte din procesul penal. Aceasta va avea anumite drepturi, cu caracter procesual. Este necesara o instiintare din partea celui in cauza daca ia decizia de a nu participa la procesul penal.

In ce situatii incepe demararea actiunii penale cand este depusa plangerea prealabila a celui vatamat?

In cazul celor care nu se descurca privind o astfel de situatie in care sunt victime, ajutorul unui avocat drept penal Sibiu va fi de real ajutor.

In principiu, actiunea penala poate fi pusa in urmarire atunci cand au fost efectuate cercetari in urma depunerii plangerii, dar si cand exista probe ca o persoana a savarsit o infractiune sau ca nimic nu impiedica demararea actiunii.

Obiectul acesteia este de a trage la raspundere penala pe cei responsabili de infractiune, incepand prin urmarirea penala din oficiu.

Trebuie acordata atentie acelor infractiuni care presupun punerea in miscare doar atunci cand se depune plangerea prealabila a vatamatului. A se avea in vedere ca aceasta este diferita de plangerea ca act de sesizare a organului de urmarire penala.

Exista o anumita limita privind posibilitatea de a depune plangerea prealabila - este de 3 luni din momentul in care persoana vatamata a aflat despre fapta.

O serie de drepturi sunt atribuite celor care sunt persoane vatamate si decid sa participe la procesul penal.

Dreptul la despagubiri suportate de cel ce a savarsit infractiunea - este valabil atat in ceea ce priveste cele pentru prejudiciul cauzat prin intermediul acesteia, cat si vizavi de costurile cheltuielilor de judecata.

Dreptul de a fi numita parte civila - pentru a recupera prejudiciul, vatamatul poate lua statutul de parte civila in procesul penal. In cazul in care doreste poate cere despagubiri separat prin instanta civila, atunci cand decizia este de a nu lua parte la procesul penal.

Dreptul de accesa dosarul in functie de lege - cu ajutorul avocatului specialist, poate fi consultat dosarul in timpul procesului penal. Desigur ca nu poate fi exercitat acest drept in mod abuziv. Se pot realiza fotocopii pe cheltuiala proprie si pot fi notate date din cadrul dosarului.


Desigur ca si altele sunt drepturile pe care le are cel ce este persoana vatamata in urma infractiunilor. Prin serviciile unui avocat cu experienta, acestea vor fi aduse la cunostinta persoanei in cauza, totodata specialistul asigurandu-se ca toate drepturile clientului sau vor fi respectate.

Cei care doresc sa beneficieze de ajutor specializat in cazurile de infractiuni, in calitate de persoane vatamate, pot accesa site-ul avmconsult.ro pentru informatii complete.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre avocat drept penal
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 43 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor