Opinii: Cum arunca romanii norocul pe fereastra

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 23:55
12352 citiri
Opinii: Cum arunca romanii norocul pe fereastra
Foto: Realitatea Tv

Cazul Cogealac, pe care televiziunile de stiri il rostogolesc de mai bine de 48 de ore ca pe un subiect de scandal, este poate cea mai buna mostra a felului in care romanii se opun din rasputeri propriei iesiri din mizerie.

Cogealac, localitate constanteana altfel destul saraca, este un loc binecuvantat, unde vantul bate fara incetare, deci este ideal pentru producerea energiei verzi. Este motivul pentru care compania CEZ, cea mai mare de profil din Europa, vrea sa faca acolo cel mai mai mare parc eolian european. Se opune insa din rasputeri, cu furci si topoare, insusi primarul din Cogealac.

Cati Hristu prefera o alta companie, Eolica Dobrogea, partenera a spaniolilor de la Iberdrola, alt mamut in domeniul energiei verzi, careia , zice primarul, i-ar fi acordat toate avizele inainte ca CEZ sa le ceara. Ceea ce primarul nu spune sau, daca nu este adevarat, nu clarifica este faptul ca, potrivit presei, Eolica i-ar fi sponsorizat campania electorala si acum trebuie sa-si plateasca datoria.

Spre deosebire de Eolica - Iberdrola, cehii de la CEZ s-au apucat de treaba la Cogealac si nu chiar aiurea, ci in baza avizelor primite de la Consiliul Judetean pe care insa vajnicul primar nu le recunoaste. Pana la urma, astfel de conflicte intre doua firme s-au mai vazut si prin alte tari, mai ales cand este vorba de resurse naturale importante, insa, in mod normal, ele se rezolva in instanta, singura in masura sa decida cine are avizele corecte.

Primarul nu este insa multumit cu actiunile in instanta si a stranit o adevarata rascoala. In fruntea unui grup de o suta de protestatari, s-a dus sa apere, cu pieptul gol si parul in mana, interesele firmei pe care o prefera. Mi-e greu sa vad in aceasta indarjire altceva decat dovada ca sponsorizarea sa in campanie nu este chiar nesemnificativa.

Interesant este si faptul ca din cei 100 de revoltati doar cativa erau din Cogealac, restul fiind oaste de stransura de prin alte sate. Ceea ce dovedeste ca oamenii din satul sau nu vad in castigul pe care l-ar aduce CEZ un blestem de care trebuie sa se apere cu arma in mana daca e nevoie. 90 dintre ei si-au concesionat deja terenurile si primesc cate 3000 de euro pe an de la CEZ. Dar nici impotriva primarului nu au curajul sa se ridice, desi se pare ca acesta isi apara propriile interese in detrimentul intereselor lor.

Dupa cum era de asteptat, confruntarile, consumate in mai multe episoade cu intensitate tot mai mare, pe masura ce lucrarile cehilor inaintau, au atins punctul culiminant cand firma de paza angajata de CEZ a ripostat cu gloante de cauciuc in fata atacului cu bate condus de ceata primarului. Si toata povestea s-a lasat cu 5 raniti.

Daca tragem linie, ce vedem si ce vede investitorul strain, indiferent ca se numeste CEZ, Iberdrola sau cum s-o numi el, investitorul dispus sa aduca banii atat de asteptati in Romania? Vede ca la noi niciun aviz nu e sigur, iar eventualele conflicte nu se transeaza in instanta, ci cu bata si toporul. Vede ca autoritatile locale nu se comporta ca mediatori cu legea in mana, ci asemeni unor mafioti cam primitivi, cu parul in mana. Vede un scandal cu iz de coruptie, de sponsorizare electroala mascata is, in mod cert, vede un spectacol de lumea a treia, caracterizat perfect de vocea care se auzea pe inregistrarea asaltului oastei cu bate: ,,parca am fi in jungla".

Sa ne intelegem, in cazul Cogealac, nu vorbim despre vreo gogoserie pe care ar vrea sa o deschida vreo firma de apartament. Vorbim despre o investitie mamut de 1,1 miliarde de euro, initiata de cea mai mare companie europeana de profil, investitie menita sa produca echivalentul unui sfert din productia reactoarelor de la Cernavoda. Singurul motiv pentru care cehii nu au plecat inca mancand norii este dat de conditiile naturale cu totul exceptionale de la Cogealac, greu de gasit in alte locuri. Dar in alte domenii, alti investitori pleaca sau nici macar nu se incumeta sa vina.

Nimeni nu spune ca oferta spaniolilor este neaparat mai proasta, doar ca ea nu a inceput inca, chiar daca, potrivit primarului, Eolica a primit avizele mai devreme. Un schimb, CEZ a terminat deja prima etapa. E greu de inteles de ce in zona nu ar fi vant suficient pentru ambele companii, dar daca, sa zicem, chiar nu incap si pentru cehii, si spaniolii, este absolut inadmisibil ca astfel de conflicte sa fie transate cu bata si pistolul la instigarea unui primar. Imaginea este demolatoare.

Satenii din Cogealac ar trebui sa se uite atent in vecini, la Fantanele, unde investitia CEZ e gata, oamenii si-au concesionat aproape toti terenurile pe bani buni si lucreaza cu acte in regula pentru investitorul ceh. Oare care o fi modelul preferabil?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#impuscaturi Constanta Cogealac, #parc eolian Cogealac, #CEZ Eolica Cogealac , #bataie
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Pai ce , Dle Racaru ... aia care arunca cu oua sau se zborsesc la premier sau presedinte ... or fi pensionari adevarati !??