Povesti de groaza in Retezat: Cum au fost atacati activistii de mediu - Vezi imaginile si declaratiile avocatului

Marti, 26 Mai 2015, ora 18:10
10300 citiri
Povesti de groaza in Retezat: Cum au fost atacati activistii de mediu - Vezi imaginile si declaratiile avocatului
Foto: Romania Curata

Cazul activistilor de la Agent Green atacati de reprezentantii unei firme care intentioneaza sa construiasca o microhidrocentrala pe Paraul Alb devine tot mai intortocheat, aparand noi declaratii si imagini.

Mai mult, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara au inceput urmarirea penala in rem pentru tentativa de omor in cazul conflictului de duminica de la poalele Muntilor Retezat, fiind audiati atat reprezentanti ai organizatiei neguvernamentale de mediu Agent Green, cat si localnicii acuzati ca i-au atacat, informeaza Europa FM.

Ancheta nu se anunta a fi una usoara, avand in vedere ca exista victime de ambele parti. Din tabara activistilor de mediu, liderul Agent Green, Gabriel Paun, a suferit leziuni serioase dupa ce a fost batut de reprezentantii firmei: coasta rupta, deget rupt, numeroase contuzii la nivelul capului, dupa cum a declarat el pentru postul de radio citat.

"Au venit acele masini incarcate cu niste namile de oameni, de doua ori cat mine, care m-au pus la pamant fara sa ma intrebe cine sunt, fara sa se prezinte ei cine sunt, nimic, direct, pumni si picioare in cap si in torace pana am cazut la pamant si daca incercam sa ma ridic aveau grija sa nu ma mai ridic. Fiind unul dintre primii raniti, mi-amintesc doar de pumni si de picioare, ulterior, uitandu-ma pe niste filmari pe care am putut sa le salvam, am vauzt ca au atacat si cu pietre, cu bolovani.

Nu m-am simtit in siguranta nici la Politie, nici la spital, nici diagnosticul pe care mi l-au pus la Spitalul din Hateg nu a corespuns cu cel pe care l-am primit de la Medicina Legala din Deva. Cei din Hateg au scris doar de o coasta rupta, atat, pentru ca aia n-ai cum sa minti, ca se vede la radiografie, dar contuziile la cap, deget rupt, astea nu au aparut acolo, deci abia la Deva", a spus Gabriel Paun.

112 si Politia "don't speak english"

Nici ceilalti insotitori ai sai nu au scapat usor, ei fugind de atacatorii care au aruncat in masinile lor cu pietre. Mai mult, in incercarea de a-l recupera pe Paun, care fusese lasat in urma si se ascunsese in padure, ei s-au ciocnit de problemele sistemului de urgenta romanesc, mai ales cand unul dintre raniti, o femeie cetatean austriac, a incercat sa comunice cu autoritatile in limba engleza, dupa cum a reclamat avocatul Agent Green, Bogdan Tudor, pentru Europa FM.

"A inceput sa explice ca exista o urgenta, ca exista oameni raniti, oameni batuti, ca este nevoie de interventia politiei si a tot continuat pana la un moment dat cand a fost intrerupta de operatorul de la 112 care i-a spus ca nu stie limba engleza. A incercat sa continue discutia, evident a fost un dialog fara succes, in cele din urma a preluat discutia cetateanul roman care se afla in masina", a povestit avocatul.

Nu a avut mai mult succes nici la Politie.

"Cetateanul austriac a inceput sa discute cu un al doilea politist spunand 'please help' si continuand in limba engleza sa-i spuna ce s-a intamplat si ca e nevoie de interventia urgenta a politiei. Politistul i-a spus 'i don't speak english', probabil ca omul nu vorbea engleza, dar i-a intors spatele si a plecat.

Doamna cetatean austriac a continuat sa incerce sa-i explice ca politia trebuie sa intervina si sa-l recupereze pe Gabriel Paun care fusese batut si era undeva ascuns de agresorii sai, de urmaritori, in padure. Nu au reusit sa se inteleaga, un alt politist a luat-o pe aceasta doamna cu masina politiei si, culmea, a dus-o in statia de taxiuri si a lasat-o acolo. Iar doamna a luat un taxi, in cele din urma reusind cu taxiul sa-l recupereze pe Gabi Paun", a mai spus aparatorul Agent Green.

A existat si o alta incercare de a solicita autoritatilor sa-l recupereze pe Gabriel Paun.

"Intre timp, un alt partener de-al investigatiei care a primit de la Gabi Paun locatia exacta prin pozitionare prin GPS unde se ascundea a sunat la 112 si a transmis aceste informatii. A spus cu longitudine, cu latitudine, unde se ascunde Gabi Paun, solicitand interventia urgenta a unei slavari si a politiei pentru a fi recuperat, explicand ca exista riscul unei noi agresiuni daca domnul Gabi Paun iese din locul in care s-a ascuns, riscand sa fie identificat de atacatori. 112 nu a avut nicio reactie, recuperarea s-a facut in sistem privat cu taxiul de catre cetateanul austriac. Toate aceste evenimente ridica iar mari semne de intrebare cu privire la serviciile de urgenta, la procedurile care sunt la 112", a mai spus avocatul Bogdan Tudor.

Patronul, calcat cu masina - versiunile se bat cap in cap

Din tabara cealalta, a fost grav ranit chiar patronul firmei Abi Automotion, care vrea sa construiasca microhidrocentrala, Bocea Mihalache. Conform portalelor de justitie, citate de Romania Curata, Bocea Mihalache are dosar penal pentru santaj, la Arad.

Jurnalistii publicatiei citate au postat si primele inregistrari video cu incidentele de pe Raul Alb.

In materialele video pe care le puteti urmari mai jos se vede cum mai multi barbati coboara din masini si sar direct pe activisti. Se aude cum se incurajeaza intre ei "Luati-l! Dai! Dai!".

Alin Andrioni, tanarul din grupul de activisti care se afla la volanul masinii care a dat peste patron, povesteste cum s-a petrecut totul.

"In momentul cand am coborat din masini s-au napustit pe noi. A fost atac direct. Nici n-am apucat sa deschidem gura. Am reusit doar sa strig eu catre toti: 'Urcati repede in masini'. Atata am reusit sa spun. Doi tineri au reusit sa urce si ei in masina cealalta si si-au blocat usile si in momentul in care s-au incuiat in masina, ei neavand permis. Soferul celeilalte masini, n-a apucat sa urce si l-au prins. Doi il tineau si doi il loveau. E desfigurat. Cu dinte rupt, cu ochi cat un pumn. Atacatorii au incercat apoi sa intre in interiorul masinii unde erau copiii astia doi, ca fata are doar 18 ani si baiatul 22, prin turela de deasupra, care era deschisa", a povestit Alin Andrioni.

In schimb, Ziarul Hunedoreanului atrage atentia ca tinerii se aflau pe un teren privat si citeaza politistii care sustin ca activistii de mediu au inceput scandalul.

Ziarul mai precizeaza ca Alin Andrioni ar fi poreclit "Justitiarul de Hateg". El a fost implicat in urma cu o saptamana intr-un scandal cu primarul comunei Densus, Traian Bugari. Andrioni l-a acuzat ca foloseste masina primariei in scop personal, iar primarul l-a amenintat cu furca.

Tanarul a candidat, in ultimii ani, la functii de primar sau de parlamentar in Tara Hategului, din partea mai multor partide, fara succes, insa.

Ultima filmare ar putea face insa lumina. Desi aparatul este miscat si sunetul nu de cea mai buna calitate, se poate vedea cum masina se pune in miscare dupa ce este atacata de reprezentantii firmei. Pe masura ce incearca sa se indeparteze ei arunca cu pietre in vehicul. O voce feminina din masina, probabil cetateanul austriac de vreme ce vorbeste in limba engleza, se aude cum spune "you ran over him" (ai dat peste el, n.red.), in timp ce soferul spune sa se sune la 112.

Sursa video: Romania Curata

Sursa video: Virtual Press

Sursa video: Virtual Press

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#bataie raniti Hateg Retezat activisti mediu, #patron Hateg calcat masina activisti mediu , #bataie