Preotul care a bagat in spital un copil, la ora de religie, s-a ales cu dosar penal. "Toti copiii erau terorizati"

Luni, 25 Martie 2019, ora 10:06
9378 citiri
Preotul care a bagat in spital un copil, la ora de religie, s-a ales cu dosar penal. "Toti copiii erau terorizati"
Foto: Arhiva Ziare.com

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Botosani a dispus efectuarea unei anchete administrative la scoala din localitatea Baranca, dupa ce un elev a fost agresat de profesorul de religie, a declarat inspectorul scolar general al ISJ, Gabriel Hartie.

Potrivit acestuia, incidentul, in urma caruia elevul de 11 ani a ajuns la Sectia de pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati, va fi anchetat de Comisia de disciplina de la nivelul unitatii de invatamant, sub monitorizarea ISJ.

"Scoala, ca si angajator, va face o cercetare disciplinara si tot ea va stabili eventualele masuri sau sanctiuni ce se impun a fi luate. ISJ va monitoriza derularea anchetei si, eventual, va interveni, daca masurile propuse de Consiliul de administratie al scolii nu respecta legislatia in vigoare sau realitatea faptelor. Daca faptele se confirma, indiferent de intensitatea agresiunii fizice, domnul profesor nu are nicio scuza", a declarat pentru Agerpres Gabriel Hartie.

Cazul copilului de la Baranca este anchetat si de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ), care a intocmit un dosar penal pe numele profesorului, care este si preot.

"Politistii au intocmit un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de purtare abuziva si continua cercetarile pentru stabilirea cu exactitate a imprejurarilor in care a avut loc evenimentul", a afirmat purtatorul de cuvant al IPJ, Nicoleta Federciuc.

Agresiunea de la Scoala Baranca a avut loc vineri, in timpul orei de religie. Mama copilului a povestit ca fiul sau a fost tras puternic de ureche si lovit cu capul de peretele clasei.

Conform Pro Tv, copilul a fost batut pentru ca a refuzat sa se inchine la sfarsitul orei, micutul nefiind ortodox.

"I-a obligat sa se inchine, sa faca cruce si sa spuna mai multe recitale ortodoxe. Copiii nu erau de acord. Toti copiii erau terorizati. Au fugit copiii din clasa. Au iesit ca de la filme de groaza. Fata a venit acasa plangand. Suspina si nici nu mai vrea sa mearga la scoala", a povestit tatal unei eleve, potrivit sursei citate.

BOR asteapta rezultatele anchetei: Vom tine cont de marturia preotului. Sunt marturii ca baiatul sistematic ar fi amenintat pe preot

Referitor la acest caz, Patriarhia Romana a precizat ca astfel de comportamente nu sunt acceptate, insa nu comenteaza pana nu vor fi verificate acuzatiile.

"Profesorii de religie, ca si toti ceilalti profesori, apartin direct de inspectoratul scolar, ai carui angajati sunt, nu de Patriarhie. Doar o ancheta oficiala a acestuia poate stabili adevarul.

Pana atunci, nu e firesc sa comentam acuzatii neverificate inca. Daca in urma anchetei se va dovedi ca e real, e unul trist si rupt de spiritul crestin. Doar un pseudo-profesor ar putea comite un act atat de antipedagogic, mai ales in contextul specific dat", a transmis Patriarhia Romana, citata de Digi24.

Totodata, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB), Constantin Sturzu, sustine ca, desi condamna ferm orice violenta, va tine cont de ce are de spus preotul. Acesta se pare ca deja ar fi spus ca respectivul copil ii facea probleme la ora pentru ca statea in clasa chiar daca nu participa la ora, el apartinand unui alt cult religios.

"Vom tine cont atat de marturia preotului, cat si de ceea ce vor stabili autoritatile si evident ca, daca lucrurile se confirma chiar si intr-o mica masura, parintele risca sa i se retraga binecuvantarea de a mai preda ora de religie, pentru ca, chiar daca dansul sustine ca preotul a fost provocat si inteleg ca sunt marturii ca sistematic ar fi deranjat ora si ar fi amenintat pe preot in multe feluri, nu se justifica folosirea violentei, chiar si un simplu tras de urechi nu isi are rostul. Este absolut regretabil si inadmisibil, de a folosi violenta chiar si intr-un grad foarte mic", a afirmat Sturzu.

Oficialul MMB a adaugat ca elevul care sustine ca ar fi fost agresat de profesorul de religie apartine unui alt cult religios si ca acesta nu era implicat in lectii la ora de religie ortodoxa.

"A ramas la ora de religie ortodoxa si nu a fost implicat in niciun fel. Dansul iesea la tabla si facea ce vroia sau juca X si 0 cu fratele sau un verisor din clasa. Efectiv faceau ce vroiau. Nu tineau cont de rugamintea preotului de a sta linistiti, dar in niciun caz nu a fost vorba ca preotul sa il agreseze pentru ca nu s-ar fi inchinat", a spus Sturzu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#elev batut profesor religie, #ancheta scoala Botosani bataie , #bataie