Cum si-a motivat instanta decizia in cazul eliberarii clanului Preda

Marti, 24 Februarie 2009, ora 15:31
2826 citiri
Cum si-a motivat instanta decizia in cazul eliberarii clanului Preda
Eugen Preda

Magistratii Judecatoriei Sectorului 6 apreciaza ca, in cazul incidentului de sambata, din Plaza Mall, organele de urmarire nu au adus probe certe din care sa rezulte ca trei dintre persoanele retinute se fac vinovate de grava tulburare a linistii publice, potrivit motivarii instantei.

Astfel, nici in cuprinsul rezolutiei de incepere a urmaririi penale si nici in rezolutia de punere in miscare a actiunii penale nu este descrisa fapta savarsita de inculpati, in sensul ca nu se precizeaza care a fost activitatea infractionala a acestora, sustin magistratii, in motivarea deciziei prin care au dispus cercetarea in stare de libertate a trei dintre cele cinci persoane retinute, informeaza Newsin.

Desi cei cinci au fost acuzati de tulburarea linistii si ordinii publice si de ultraj contra bunelor moravuri, instanta arata ca organele de urmarire penala nu au precizat "care au fost gesturile, cuvintele, expresiile sau manifestarile publice prin care s-a adus atingere bunelor moravuri sau s-a provocat scandal public", multumindu-se sa constate, generic, ca inculpatii, "in seara de 21 februarie 2009, in jurul orei 18.30, in timp ce se aflau impreuna cu mai multe persoane in incinta complexului comercial Mall Plaza Romania Militari, au provocat scandal public, tulburand grav ordinea si linistea publica".

Singurele mijloace de proba administrate de organele de urmarire penala constau in declaratiile mai multor agenti de paza BGS, declaratiile unor angajati ai magazinelor din cadrul complexului comercial si procesele verbale de recunoastere a inculpatilor, subliniaza instanta.

Si in acesta situatie, magistratii Judecatoriei Sectorului 6 retin ca declaratiile agentilor BGS nu sunt concordante. Astfel, numarul celor aflati in grupul inculpatilor variaza de la 10 la 20, dupa unii agenti, iar altii nu fac referire la alte persoane in afara celor retinute.

Instanta considera ca, in acest caz, se potrivesc mai bine declaratiile potrivit carora numarul angajatilor BGS a fost "covarsitor".

Putea fi vorba, la fel de bine, de alte persoane din grup

Magistratii Judecatoriei Sectorului 6 mai arata ca s-a probat doar faptul ca cei retinuti de organele judiciare s-au aflat, intr-adevar, in complexul comercial, fara ca agentii de paza BGS, audiati in cauza, sa poata indica ce activitate infractionala au savarsit acestia.

Un singur martor, agent de paza BGS, a declarat ca a vazut "un box de culoarea bronzului" in mana lui Andrei Badula, dar n-a mentionat daca a lovit pe cineva cu acel obiect. Alti angajati ai BGS au declarat ca nu au vazut niciun fel de arma asupra vreunuia dintre cei trei inculpati.

"Este adevarat ca o parte dintre agentii de paza BGS sustin ca au fost loviti sau au vazut ca au fost loviti colegi de-ai lor, insa niciunul dintre ei nu precizeaza, in mod clar, in ce au constat aceste loviri si de catre cine au fost savarsite", mai arata instanta, precizand ca declaratiile au fost generale, de genul "grupul respectiv a sarit la bataie", "indivizii respectivi ii bruscau pe colegii mei", "indivizii au ripostat, atacand agentii de paza".

Magistratii sustin ca declaratii de acest gen nu pot duce la concluzia ca inculpatii sunt autorii agresiunilor, "putand fi vorba, la fel de bine, de alte persoane din grup".

Organele de urmarire penala nu au identificat niciun martor ocular

In ceea ce priveste panica si teama create in randul vizitatorilor si angajatilor din mall, instanta nu a putut stabili daca s-au datorat activitatii infractionale a inculpatilor sau reactiei agentilor de paza BGS, in scopul imobilizarii presupusilor agresori. Astfel, judecatorii au retinut, din declaratiile unor angajati din mall, ca "agentii BGS care ii urmareau pe inculpati tipau, avertizau ca persoana urmarita este inarmata si solicitau evacuarea centrului comercial".

Instanta retine, in motivare, ca este "curios" faptul ca organele de urmarire penala nu au identificat niciun martor ocular care sa fi perceput direct cele intamplate, desi incidentul s-a petrecut intr-un loc aglomerat.

Astfel, referitor la momentul producerii incidentului, exista doar declaratiile presupusilor agresori si ale agentilor BGS.

In acest sens, instanta a apreciat ca fiind foarte utile inregistrarile din sistemul de supraveghere al complexului, care, insa, nu au fost administrate in cauza de catre organele de urmarie penala, desi le revenea acesta obligatie.

Magistratii mai arata ca, in cauza, au lipsit plansele fotografice cu ranile suferite de agentii BGS, despre care s-a mentionat in procesul verbal de cercetare de la fata locului.

Instanta subliniaza ca, in acelasi proces verbal, se sustine ca s-au prelevat, de la locul faptei, mai multe dovezi (fragmente de tesut uman, materie de culoare brun roscata), care nu au fost cercetate, insa, pentru a se stabili de la ce persoane provin.

Intanta mentioneaza ca, in acesta situatie, fara a se putea dovedi cu certitudine ca cei retinuti sunt agresorii, nu se poate presupune ca Andrei Badula, Marian Scarlat si Petru Pascu reprezinta un pericol public.

De asemenea, nu pot fi suspectati nici ca ar incerca sa influenteze martorii, dat fiind ca singurii martori care au dat declaratii cu privire la incident sunt agentii BGS. "Este greu de crezut ca inculpatii vor incerca sa influenteze acesti martori", constata instanta.

Intre timp, magistratii Judecatoriei Sectorului 6 au mai luat in discutie propunerea de arestare preventiva pentru alti doi presupusi agresori, implicati in incidentul de la mall, Eugen Preda si Andrei Udrea, pentru care au decis tot cercetarea in stare de libertate.

In cazul primilor trei presupusi agresori, Andrei Badula, Petre Pascu si Marian Scarlat, procurorii au declarat recurs, care se va judeca, vineri, la Tribunalul Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Eugen Preda, #bataie plaza mall, #BGS clan Preda , #bataie