2017 in 400 de cuvinte

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Joi, 28 Decembrie 2017, ora 11:24
6398 citiri

In anul care se incheie batalia pentru putere a fost stranie.

Pentru prima data in istoria noastra recenta, un guvern a fost rasturnat de majoritatea care-l instalase. Partidele de opozitie nici macar n-au participat la vot. Necunoscutul Grindeanu i-a lasat locul necunoscutului Tudose. Cel care a facut jocurile a fost seful PSD, Dragnea, foarte frustrat intrucat, fiind condamnat penal, nu poate deveni premier.

Pe de alta parte, critica la adresa Guvernului a fost mult mai articulata in strada decat in incinta Parlamentului.

E drept ca PNL si USR au fost ocupate cu alegeri interne. Iar, daca in primul caz, a fost ceva mai simplu, in celalalt a fost nevoie de doua congrese, fondatorul USR fiind mai intai reales, apoi repudiat. Incet-incet, penelistii si useristii s-au raliat strazii.

Anul a fost straniu si pentru ca obsesia majoritatii a fost confruntarea cu Justitia. O ordonanta de urgenta adoptata in graba a fost retrasa, dar in toamna asaltul impotriva magistratilor a fost dat cu ajutorul unei majoritati rigide, care n-a vrut sa negocieze nimic, ci sa impuna. Domnia legii a fost aparata de o miscare civica, intitulata #rezist.

Presedintele, aflat in al treilea an de mandat, a fost ezitant. In ianuarie, a coborat printre protestatari, fiind amenintat imediat cu suspendarea.

Spre sfarsitul lui 2017, s-a marginit la comunicate, clare in limbaj, dar vagi ca intentie de actiune. Acuzat ca i-a abandonat pe cetateni, a declarat ca se simte, de fapt, singurul aparator al intereselor acestora.

Calitatea guvernelor a fost mediocra. Cu rare exceptii, ministrii sunt corupti, plagiatori sau incompetenti. Detinatorul portofoliului Agriculturii a cantat ode oii, titularul de la Educatie are mari greutati de exprimare in romana, iar ministrul pentru Mediul de Afaceri a profetit ca Bursa de la Londra se va muta in Berceni. Si astea nu sunt toate perlele rostite...

Bugetarii au fost fericiti intrucat salariile le-au fost marite, iar privatii au vazut naruindu-se minima previzibilitate fiscala de care aveau parte in trecut. Nivelul dezbaterii publice a mai coborat o treapta: propaganda pro-guvernamentala si anti-capitalista, ca si intoleranta fata de opiniile articulate au zagazuit dreptul la informare al cetatenilor liberi.

Singurul moment in care natiunea a parut sa se fi reconciliat cu sine a fost un eveniment foarte trist, moartea ultimului nostru Rege. Republica a suspinat, dar a doua zi si-a reluat viata ei obisnuita, cea in care aproape fiecare cetatean se simte obligat sa secrete suspiciune, iar fiecare guvernant - deznadejde.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#2017 retrospectiva politica , #Bilant 2017