CCR: Reducerea salariilor bugetarilor, justificata de criza economica

Marti, 29 Iunie 2010, ora 17:05
4608 citiri
CCR: Reducerea salariilor bugetarilor, justificata de criza economica

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei prin care a stabilit ca prevederile OUG 71/2009 sunt constitutionale, ca amanarea platii drepturilor salariale castigate de bugetari in instante si pentru care au titluri executorii este justificata de situatia economica.

Pe data de 25 mai, Curtea Constitutionala a decis ca este constitutionala prevederea din OUG 71/2009 (modicata ulterior prin alte OUG) privind suspendarea de drept a oricarei proceduri silite referitoare la plata unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, decizia CC fiind publicata in Monitorul Oficial 430, informeaza Mediafax.

Curtea Constitutionala a decis ca este constitutionala prevederea din OUG 71/2009 referitoare la plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, judecatorii constitutionali respingand exceptia ridicata in mai multe dosare la Tribunalul Bucuresti, Judecatoria sectorului 5 a Capitalei si la Judecatoria Vaslui, dar si sesizarea Avocatului Poporului care ceruse verificarea articolului 1 aliniatele 2 si 3 din OUG 18/2010.

Prevederile criticate stabilesc sa fie platite aceste drepturi, devenite executorii in trei transe, incepand din 2010 si pana in 2014.

Guvernul a motivat ca situatia extraordinara care a impus amanarea platilor a fost determinata de influenta substantiala asupra bugetului de stat pe anul 2009 pe care o are executarea titlurilor executorii si necesitatea mentinerii echilibrelor bugetare si, in mod implicit, nerespectarea angajamentelor interne si internationale asumate de Executiv, inclusiv in ceea ce priveste nivelul deficitului bugetar.

Avand in vedere jurisprudenta CC privind articolul 115 aliniatul 4 din Constitutie, instanta constitutionala a analizat fiecare dintre aceste motive invocate de Guvern, pentru a stabili daca implicatiile financiare legate de punerea in executare a hotararilor judecatoresti se circumscriu situatiei extraordinare sau unor elemente de oportunitate.

Ordonanta de urgenta a fost adoptata in vederea atenuarii efectelor unei stari de criza economica generalizata

"Curtea constata ca exista o stare de fapt obiectiva, cuantificabila si independenta de vointa Guvernului care pune in pericol un interes public, respectiv stabilitatea economica a statului roman.

De asemenea, Curtea a constatat ca ordonanta de urgenta a fost adoptata in vederea atenuarii efectelor unei stari de criza economica generalizata.

O atare finalitate economica implica, in mod necesar si neechivoc, o reglementare juridica primara, rapida, unitara si energica", potrivit motivarii instantei constitutionale, publicata in Monitorul Oficial 430/28 iunie 2010.

Astfel, judecatorii CC au apreciat ca adoptarea masurii criticate reclama, in mod indubitabil, urgenta "reglementarea urgenta a situatiei rezultate in conditiile de criza economica nu putea fi facuta in mod rapid si rezonabil nici prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Camerei Deputatilor si a Senatului asupra unui proiect de lege si nici prin adoptarea unui proiect de lege cu procedura de urgenta".

In aceste conditii, pentru conservarea stabilitatii economice a statului, singurul instrument ramas la indemana Guvernului a fost adoptarea unei ordonante de urgenta, au mai apreciat magistratii CC.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
#CCR amanare plata, #ordonanta corecta criza economica , #bugetari
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Dar mentinerea pensiilor hipernesimtite de 150 de milioane/luna ale magistratilor