Ministrul Muncii le raspunde sindicalistilor: Legea salarizarii bugetarilor are un impact financiar de 19,5 miliarde de lei

Sambata, 03 Decembrie 2016, ora 16:47
4107 citiri
Ministrul Muncii le raspunde sindicalistilor: Legea salarizarii bugetarilor are un impact financiar de 19,5 miliarde de lei
Foto: Facebook/Dragos Pislaru

Proiectul legii salarizarii personalului platit din fonduri publice are un impact bugetar de 19,5 miliarde de lei si prevede cresteri mai mari pentru categoriile care nu au beneficiat in ultimii ani de majorari salariale, a declarat, sambata, ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

El a fost rugat sa comenteze declaratiile lui Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", care a spus miercuri ca legea salarizarii initiata de Ministerul Muncii este una proasta.

"Nu as incepe cu epitete, sa spun ca legea este proasta sau ca nu este proasta. Ma uit in spate si ce vad: o lege din 2009-2010 despre care a spus toata lumea ca este buna, dar nu a fost pusa niciodata in aplicare, pentru ca ar avea un cost prea mare, 45 de miliarde (de lei - n.red.).

Apoi am auzit in spatiul public ca de anul trecut ni s-a lasat o lege minunata, cu impact de 41 de miliarde, care trebuia aplicata a doua zi. Parlamentul a avut majoritate, deci putea adopta acea lege de sute de ori. Am inteles ca nu s-a adoptat pentru ca s-a avut incredere in Guvern ca o adopta el. Pai cum sa adopte Guvernul o lege de 41 de miliarde? Deci este o ipocrizie sa spui despre o lege ca este buna sau este proasta, dar, daca o lege buna este o lege inaplicabila, atunci eu nu mai stiu ce este bun si ce nu este bun", a comentat ministrul.

Citeste si Legea salarizarii e aproape gata: Salariile mici vor creste si cu 70%, spune ministrul Muncii

El a adaugat ca proiectul propus de ministerul pe care il conduce are un impact bugetar de 19,5 miliarde de lei, de doua ori mai redus.

"Legea pe care am propus-o noi acum are un impact de 19,5 miliarde, care este de doua ori mai putin. Nu trebuie sa fii matematician sau Einstein sa stii ca, daca ai un buget de doua ori mai mic, care intr-adevar poate fi implementabil, vei avea cresteri care sunt mai mici decat proiectele anterioare", a continuat Pislaru.

El a explicat faptul ca aceasta lege are ca prim scop rezolvarea inechitatilor existente pana acum in sistemul salarial.

"Problema care se pune este asa: ce scop are aceasta lege? Primul scop este sa rezolve inechitatile si sa puna toate familiile ocupationale pe un sistem de echivalenta. Exact asa cum fusese discutat si agreat in 2009-2010. Rezolva legea lucrul acesta? Raspunsul este: da.

In al doilea rand, ce trebuie sa faca aceasta lege? Sa imi asigure echitatea, astfel incat cei ramasi in urma fata de echivalentele pe care le stabilisem odata sa aiba cresterile cele mai mari. Se intampla lucrul acesta? Da", a aratat ministrul Muncii.

El a adaugat ca de o crestere salariala mai mare vor beneficia cei din asistenta sociala, persoanele din administratia publica locala, contractual sau functionari publici, cei care sunt in cercetare si cultura, cei care au ramas in urma fata de ce s-a intamplat in ultimii ani, cand s-au dat cresteri pentru o categorie sau pe cateva categorii.

El a amintit ca, prin alocarea unei sume de 4,85 de miliarde de lei pentru doar doua sectoare, Sanatatea si Educatia, Parlamentul a ignorat restul categoriilor bugetare, care ar fi trebuit sa astepte inca doi ani pana la cresterea salariilor.

Acesta a facut apel la unitate intre categoriile de bugetari, aratand ca acesta este cel mai bun proiect "aplicabil si fezabil" pe care Guvernul il poate pune pe masa.

Pislaru a mai precizat ca, in acest moment, ministerul se afla in dialog cu partenerii sociali pe aceasta tema si asteapta propuneri din partea acestora, urmand ca, dupa integrarea in proiect a propunerilor, sa inceapa dezbaterea publica pe marginea viitorului act normativ.

Intrebat daca a negociat cu partidele politice sustinerea pentru acest proiect, Pislaru a afirmat: "In aceasta perioada, sa incepi sa negociezi cu partidele sustinerea nu este un lucru oportun, fiind o perioada de campanie electorala. Legea nu a fost scoasa ca sa faca valva in campanie, de aceea am lasat consultarile pana dupa (alegeri - n.red.), pana pe 12 decembrie"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministrul Muncii legea salarizarii, #Legea salarizarii personalului bugetar , #bugetari