Salariile bugetarilor nu vor creste in 2010

Vineri, 21 August 2009, ora 17:36
2844 citiri
Salariile bugetarilor nu vor creste in 2010

Coeficientul 1 din Legea unica va fi rupt de salariul minim pe economie, iar salariile bugetarilor nu cresc in 2010, o decizie privind majorarea nivelului de referinta pentru grila pentru anul 2011 urmand fi luata in functie de evolutia economiei.

"Coeficientul 1 poate avea o valoare mai mare sau mai mica decat salariul minim pe economie, insa nu va fi legat de salariul minim. Indiferent de decizie ce va fi luata, o eventuala majorare a coeficientului 1 nu va avea efecte asupra veniturilor angajatilor din sectorul bugetar in 2010, ci in 2011, intrucat salariile nu vor creste anul viitor.

Legea se va aplica din 2010 in sensul ca vor fi introduse o parte din sporuri in salariul de baza al angajatilor", au precizat reprezentantii Executivului.

Oficialii au adaugat ca FMI a recomandat insistent autoritatilor romane sa rupa coeficientul 1 din grila de salarizare de salariul minim pe economie.

Sursele mai spun ca o decizie finala in ce priveste valoarea coeficientului 1 va fi luata in cursul saptamanii viitoare.

Ultima varianta a proiectului Legii unitare de salarizare obtinuta de NewsIn nu mai prevede majorarea salariilor bugetarilor in 2010 la capitolul privind impactul bugetar al aplicarii actului normativ, ci stipuleaza ca "in anul 2010 nu va exista un impact macro-economic produs de aplicarea acestei legi, intrucat pentru intregul personal bugetar se va realiza numai reincadrarea acestuia cu mentinerea drepturilor salariale in plata in anul 2009.

Surse guvernamentale au declarat pentru NewsIn ca majorarea salariului minim in 2010, care ar fi majorat salariile a circa 150.000 de bugetari, nu poate fi sustinuta din punct de vedere economic si ca "cel mai probabil anul viitor vor fi inghetate toate salariile, o masura in acest sens urmand a fi luata la sfarsitul acestui an".

"Este populista aceasta masura. Salariile nu pot fi majorate anul viitor. In cel mai bun caz vor fi inghetate salariile si sporurile in 2010", explicau sursele guvernamentale.

In varianta anterioara, proiectul prevedea ca "in anul 2010 impactul macro-economic produs de aplicarea acestei legi va conduce la o crestere minora a castigului salarial mediu brut pe total economie, intrucat apreciem ca legea se va aplica la circa 150.000 persoane care se situeaza in apropierea salariului de baza minim".

Guvernul a analizat joi seara mai multe "scenarii" de aplicare a Legii salarizarii unitare, toate vizand scaderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor de la 9,4% din PIB, cat sunt in 2009, la 6% in 2015, totodata fiind discutata ca tinta un raport dintre salariul mediu si salariul minim de 2 la 1.

La finalul sedintei, Executivul a emis un comunicat in care precizeaza ca "unul dintre principalele obiective ale actului normativ este corelarea salariilor din sistemul bugetar cu cresterea productivitatii economice, cu evolutia salariilor din mediul privat si cu Programul de convergenta.

In acest context, Guvernul a analizat posibilitatea reducerii polarizarii salariilor din sistemul bugetar avand ca tinta un raport dintre salariul mediu si salariul minim de 2 la 1".

Guvernul a mai aratat ca varianta finala a proiectului de lege va fi stabilita in urma consultarilor pe marginea acestui proiect cu partenerii sociali.

In iunie, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.887 lei, iar cel net - de 1.379 lei. Salariu minim brut este, in prezent, de 600 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege unica salarizare, #majorare salarii bugetari, #grila salarizare bugetari, #Salariu mediu Romania , #bugetari