Canicula topeste Romania: Temperaturi record pentru ultimii 55 de ani

Marti, 07 August 2012, ora 17:24
5612 citiri
Canicula topeste Romania: Temperaturi record pentru ultimii 55 de ani

Maxima absoluta a lunii august pentru judetul Harghita a fost depasita, luni, la Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc, temperaturile extrem de ridicate fiind neobisnuite pentru aceasta zona, supranumita si "Mica Siberie".

Meteorologul de serviciu de la Statia Meteo Miercurea Ciuc, Tanko Karoly, a declarat ca luni, in jurul orei 16.00, s-a consemnat valoarea de 35,9 grade Celsius, care este mai mare cu aproape un grad decat maxima precedenta a lunii august, masurata in anul 1957 si care a fost de 34,9 grade Celsius.

"Este o temperatura extrem de neobisnuita pentru judetul Harghita, care nu s-a mai inregistrat de 55 de ani. Este posibil ca si marti sa fie depasita maxima inregistrata luni", a afirmat Tanko Karoly.

De altfel, in jurul orei 14.00, la Miercurea Ciuc erau deja 33 de grade Celsius si se asteapta ca dupa amiaza sa se inregistreze maxima zilei.

Si la Odorheiu Secuiesc s-a depasit, luni, maxima absoluta a lunii august. Luni, in jurul orei 17.00, s-a inregistrat valoarea de 36,1 grade Celsius, in conditiile in care maxima absoluta a lunii august a fost de 35,3 grade si s-a consemnat in anul 2000.

De asemenea, la Joseni au fost 33,8 grade Celsius, fiind atinsa maxima absoluta, iar la Toplita au fost 35,3 grade Celsius, valoare apropiata de cea de 35,5 grade, inregistrata in iulie si care reprezinta maxima absoluta masurata de cand s-a infiintat statia meteo.

Temperaturile foarte ridicate pentru acest judet nu au dus la cresterea numarului de solicitari la Ambulanta, harghitenii reusind sa se adapteze verii caniculare.

Seful Serviciului Judetean de Ambulanta Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat ca vara a inceput devreme si in judet si din iunie oamenii au avut timp sa se obisnuiasca si sa nu stea in soare la orele amiezii.

"Le recomand ca intre 12.00 si 17.00 sa nu stationeze in soare, sa consume multe lichide si sa evite consumul de alcool. De asemenea, atentie sporita la copii si batrani, care sunt mult mai sensibili la temperaturile ridicate", a spus Peter Szilard.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#temperaturi maxime depasite Harghita, #recorduri temperatura Miercurea Ciuc, #record temperatura Sfantu Gheorghe , #canicula