Europa se topeste - Valul de caldura, semn al schimbarilor climatice

Joi, 14 Iulie 2011, ora 11:40
4806 citiri
Europa se topeste - Valul de caldura, semn al schimbarilor climatice

Un val de caldura a afectat, in ultimele zile, majoritatea tarilor europene, iar specialistii avertizeaza ca situatia se va agrava, temperaturile extreme fiind un semn al schimbarilor climatice.

In Romania, meteorologii avertizeaza ca urmeaza un weekend sufocant, cu temperaturi de 39 de grade Celsius in zonele de campie, iar indicele de confort termic depaseste in multe cazuri pragul critic de 80 de grade.

Nici vecinii nostri nu o duc mai bine: trei orase din sud-vestul si nordul Bulgariei au avut parte de temperaturi extreme in ultimele zile, 37 si 38 de grade, valori care nu au mai fost inregistrate din 2007, relateaza Sofia News Agency.

Meteo: Ne sufocam la 39 de grade

Si meteorologii din Grecia avertizeaza ca in urmatoarele zile va urma un val de caldura, cu temperaturi de peste 38 de grade Celsius in unele zone, informeaza EMG.

In Ungaria si Italia, temperaturile vor continua sa fie de peste 30 de grade Celsius, in urma unui val de caldura care vine din Africa de Nord si va persista pana in weekend, arata Voice of Russia.

Cum se lupta Bucurestiul cu canicula: zeci de corturi si puncte de prim ajutor

Pe de alta parte, in centrul Europei vremea este capricioasa, cu ploi si furtuni: la Londra si Paris, temperaturile nu depasesc 19-23 de grade Celsius.

Nici Rusia si Statele Unite nu au fost ocolite de valul de caldura. In aproape 20 de state americane, din sudul SUA, autoritatile au fost in alerta in ultimele zile, iar meteorologii au avertizat ca in Kansas, Missouri, Oklahoma si Arkansas, caldura ramane ucigasa.

In centrul Rusiei se asteapta inca un val de caldura, temperaturile fiind de peste 30 de grade Celsius.

Expertii estimeaza ca temperatura va creste an de an, si cu toate ca la nivel global cresterea medie a temperaturii a fost de doar 1 grad, acest lucru se face simtit, informeaza /Voice of Russia.

Schimbarile climatice inseamna temperaturi neobisnuite pentru anumite zone, mai arata specialistii. Daca in Europa de Est si Rusia, temperaturile sunt cu 6-7 grade mai mari decat in mod normal pe timpul verii, in America de Sud sunt cu 9 grade Celsius mai mici decat in mod normal, iar in unele zone ninge, arata Alexey Kokorin, de la World WildLife Fund.

Cod galben de canicula de joi pana duminica

Studiile recente au aratat ca numarul de persoane care mor in fiecare an din cauza caldurii este mai mare decat se crede. Cel mai mare val de caldura din Europa a fost in 2003, cand au murit aproape 35.000 de persoane.

Un studiu realizat la Institutul pentru Clima din Barcelona arata ca numarul de morti in urma valurilor de caldura va creste pana in 2040, depasindu-l pe cel al deceselor cauzate de frig, Europa (in special Italia) fiind cea mai afectata zona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#val caldura, #val caldura Europa, #caldura schimbari climatice , #canicula