Incalzirea globala a schimbat dramatic clima in numai un secol

Sambata, 09 Martie 2013, ora 11:59
3399 citiri
Incalzirea globala a schimbat dramatic clima in numai un secol

Incalzirea globala a determinat schimbarea climei Europei in numai un secol, in prezent fiind inregistrat cel mai cald deceniu.

Un val de caldura ca acesta nu s-a mai inregistrat inainte, cel putin in ultimii 11.300 de ani, spune Shaun Marcott, expert in climatologie, citat de CNN.

Acest lucru arata cat de rapid s-a schimbat clima din cauza interventiei umane. Un secol este o perioada scurta de timp pentru aparitia acestui fenomen, spun expertii.

Pamantul trebuia sa fie rece

La inceputul acestui secol, Pamantul era rece. Perioada 1900 - 1909 a fost mai rece decat 95% dintre diverse alte perioade din ultimii 11.300 de ani.

Intre 2000 si 2009, Pamantul a fost mai cald decat 75% dintre dintre diverse perioade din ultimii 11.300 de ani.

Daca nu ar fi existat influenta omului, Pamantul ar fi fost si acum intr-o faza rece, temperatura putand fi mult mai scazuta decat la inceputul secolului, potrivit unui studiu realizat de universitatile Oregon State si Harvard.

Pana in 2100, temperatura Pamantului va continua sa creasca mult. Cresterea va fi cuprinsa intre 2 si 11,5 grade Fahrenheit.

Oamenii de stiinta au luat ca reper in cercetarile lor holocenul, ultima epoca a perioadei cuaternare, pentru ca este cea mai recenta perioada de incalzire din istoria planetei. Aceasta a inceput in urma cu 11.500 de ani.

Holocenul marcheaza si inceputul civilizatiei, cand oamenii au inceput sa cultive pamantul, iar populatia a crescut. Au fost construite orase si drumuri si s-au format natiunile. In plus, s-au inventat masinile, debutand astfel epoca industrializarii.

Dioxidul de carbon este principalul vinovat de incalzirea globala. Nivelurile dioxidului de carbon in atmosfera au atins valori record in ultimii 100 de ani.

Cercetatorii sunt ingrijorati de modul in care oamenii se vor adapta la schimbarile de clima.

Timpul trece mai repede, din cauza topirii gheții polare. Studiul care arată că încălzirea globală ar modifica rotaţia Pământului
Timpul trece mai repede, din cauza topirii gheții polare. Studiul care arată că încălzirea globală ar modifica rotaţia Pământului
Încălzirea globală are un impact nu doar asupra vremii, ci şi asupra trecerii timpului. Un studiu publicat miercuri în revista ştiinţifică Nature arată că topirea accelerată a gheţii...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#incalzire globala, #incalzire globala cauze, #evolutie clima, #incalzire clima , #canicula