Pe canicula, ventilatoarele fac mai mult rau decat bine

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 09:19
12744 citiri
Pe canicula, ventilatoarele fac mai mult rau decat bine
Foto: Infoniac

Este indiscutabil ca, pe canicula, aerul conditionat este o solutie confortabila, daca il folosesti cu chibzuinta si fara excese.

Chibzuinta si lipsa de excese inseamna sa respecti cateva reguli simple: sa nu stai in apropierea curentului de aer si sa preferi racoarea venita din incaperea alaturata, unde este instalat aparatul. Aerul prea rece dauneaza, scopul aparatului fiind sa-ti asigure un anumit confort si nu sa te inghete bocna, arata Infoniac.

Fireste, inconvenientele aproape dispar toate, atunci cand stai intr-o vila, unde, odata cu constructia, ai prevazut o instalatie de climatizare, capabila sa functioneze asa cum ii reglezi din timp atat temperatura, cat si umiditatea, amandoua uniforme in intreg spatiul locuit.

In orice caz, nu trebuie confundata o instalatie de aer conditionat, montata pe peretele unei camere, sau chiar pe peretii tuturor camerelor, cu climatizarea, care asigura un flux controlat si continuu in intreaga locuinta.

Diferenta ne-o confirma ghivecele cu flori ornamentale, carora nu le priesc deloc aparatele de aer conditionat, ajungand chiar sa le vestejeasca, In timp ce instalatia de climatizare invioreaza chiar si o sera.

Problema se opreste insa tot la bani. Climatizarea este scumpa si aproape imposibil de adaptat intr-un apartament de bloc, unde aparatul de aer conditionat pare sa fie culmea luxului. Si, pentru unii, ar putea fi chiar un lux, tinand seama de preturile si de veniturile noastre.

Cine nu-si permite sa viseze la un aparat de conditionat poate visa, eventual, la un ventilator. Chiar si pe arsita, ventilatorul te face sa simti racoarea, dar specialistii sustin ca nu este o racoare adevarata. Ventilatorul nu raceste aerul, nu schimba nivelul termic din incapere, ci face ca, datorita curentului, transpiratia de pe corp sa se evapore mai repede.

Se stie ca procesul de evaporare consuma caldura, iar pielea simte racoare, pana se epuizeaza transpiratia. In acel moment, nici ventilatorul nu mai este de folos, iar pielea deshidratata isi revine greu. Supunand-o la o ventilatie sistematica, poate ne racorim, dar imbatranirea pielii devine un proces ireversibil.

Concluzia este certa in defavoarea ventilatorului. Ventilatorul este benefic daca treci o data prin fata lui si te-a racorit cu o rafala. Daca stai un ceas incheiat in fata rafalei, te poti pomeni cu un junghi.

Pana la urma, pentru cine nu si-a montat o instalatie de aer conditionat, cel mai intelept lucru este sa-si puna storuri la ferestrele aflate in bataia soarelui, sa-si procure o mica instalatie arteziana, alimentata cu apa rece sau sa se racoreasca de mai multe ori la baie, prin udarea fetei, a mainilor si chiar a torsului, cu apa rece. Un dus, repetat de 2-3 ori pe zi, te poate tine mereu racorit.

Regula de aur ne duce obligatoriu si la consumarea celor 2-3 litri de apa plata pe zi, care trebuie bauta in doze mici si reprize scurte. O doza mare, bauta dintr-o data, nu este de mare folos sub acest aspect.

Asemenea masuri par empirice, babesti, dar sunt mai utile pentru sanatate decat vijelia provocata in casa de ventilator, sub pretextul ca ne-ar racori.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#efecte negative ventilator, #remedii canicula, #probleme aer conditionat , #canicula