Pesti morti in Delta din cauza caniculei si a nivelului scazut al Dunarii

Marti, 11 August 2015, ora 15:53
3402 citiri
Pesti morti in Delta din cauza caniculei si a nivelului scazut al Dunarii
Foto: Ziare.com

Sute de exemplare de pesti au murit pe canalele si lacurile din Delta din cauza nivelului mic al Dunarii si a temperaturilor ridicate inregistrate in ultima perioada, Federatia Organizatiilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii (FOPPDD) estimand pentru acest an venituri mai mici cu 50% in acest an fata de anii trecuti pentru pescari.

"S-au inregistrat mortalitati piscicole inca de la inceputul sezonului de pescuit. Primele sesizari le-am primit din partea asociatiilor din zona complexului Razim-Sinoe. Au urmat Sontea-Fortuna, Gorgova-Uzlina, Matita-Merhei, Rosu-Puiu.

Situatia este critica, pentru ca toata partea de vest a Deltei e uscata, iar daca nu este uscata, apa are o adancime foarte mica si ofera conditii de pescuit doar pasarilor", a declarat presedintele FOPPDD, Dan Verbina.

El a amintit ca pe fondul caniculei, la finele lunii iulie, pescarii au decis sa intrerupa pescuitul timp de o saptamana, capturile din acea perioada neindeplinind conditiile de comercializare.

"In momentul de fata, din cauza caldurii, a mai aparut o problema pentru pescari. Ca urmare a depunerii de materiale vegetale pe fundul lacurilor care fermenteaza si degajeaza hidrogen sulfurat si capturile din plasele pescarilor sunt afectate", a mentionat liderul federatiei.

In acest context, potrivit sursei, pescarii din Delta Dunarii nu-si vor putea indeplini capturile alocate pentru acest an de catre autoritatea de mediu, iar cele de anul viitor ar putea fi diminuate.

"Sunt zone in care pescarii nu vor putea realiza decat 50% din cota alocata pentru pescuit in acest an, iar veniturile lor vor scadea la jumatate. Singura solutie este decolmatarea canalelor impracticabile, iar noi nu vrem lucrari pe kilometri intregi sau excavarea a sute de mii de metri cubi de pamant, ci lucrari punctuale pe lungimi de 100 de metri acolo unde este imperios necesar", a precizat presedintele FOPPDD.

Scaderea cotelor Dunarii si temperaturile ridicate inregistrate in ultima perioada au favorizat, potrivit sursei, inmultirea pasarilor ihtiofage, acestea putand ajunge mai repede la capturile de peste.

Autoritatile tulcene s-au intrunit in ultima perioada in sedinte pentru a analiza situatia aparuta in Delta Dunarii unde din cauza secetei 68 de kilometri de pe 51 de canale din Rezervatie sunt colmatate. In momentul de fata, se lucreaza la o prioritizare a lucrarilor, astfel incat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta sa poata solicita fonduri de la Guvern sau Ministerului Mediului pentru executia imediata a lucrarilor.

Potrivit Administratiei Fluviale Dunarea de Jos, cota fluviului la Tulcea este, marti, de 64 de centimetri, cu doi mai mica decat cea de luni. La Isaccea, nivelul fluviului este de 73 de centimetri, scaderea fiind aceeasi fata de ziua precedenta. Tendinta apelor Dunarii pentru urmatoarele zile este de crestere cu pana la 3 centimetri.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#pesti morti Delta Dunarii, #pesti morti Dunare canicula, #pesti morti canicula, #seceta Dunare , #canicula