Un val de canicula afecteaza intreaga planeta. Temperaturile se apropie de recorduri absolute

Joi, 29 Iunie 2017, ora 10:46
23640 citiri
Un val de canicula afecteaza intreaga planeta. Temperaturile se apropie de recorduri absolute
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania este in aceste zile sub avertizari cod galben si portocaliu de canicula, iar meteorologii au anuntat ca vineri s-ar putea emite un cod rosu de temperaturi foarte ridicate. Si nu suntem vreo exceptie. Multe regiuni ale lumii sunt afectate de valuri de caldura.

Ieri, miercuri, recordul absolut de temperatura pentru Asia a fost la un pas sa fie doborat. Au fost 52,9 grade Celsius la Ahwaz, in sud-vestul Iranului, iar la Mitribah, in Kuweit, au fost 52,1 grade, informeaza site-ul El Dorado County Weather.

Tot la statia din Kuweit s-a inregistrat maxima termica pentru Asia - 54 de grade Celsius, pe 21 iulie 2016. Tot 54 de grade au fost si la Tirat Zvi, in Israel, in 1942.

In Europa s-au inregistat ieri 43,2 grade la Sigonella, langa orasul Catania, in insula italiana Sicilia. Peste 40 de grade au fost si in numeroase localitati din Turcia. Maxima Europei a fost de 48 de grade la Atena, in anul 1977, in timp ce in Italia au fost 47 de grade in 2007, la Foggia.

Extrem de cald este in aceasta perioada si in Statele Unite. Saptamana trecuta au fost 51,6 grade Celsius la Needles, in California, si 52,8 grade la Valea Mortii, in acelasi stat, relateaza Accuweather. Tot saptamana trecuta, s-au atins 47,2 grade la Las Vegas, egaland recordul pentru acest oras, scrie Los Angeles Times.

Ieri, insa, temperaturile au mai atins 42 de grade doar in Phoenix.

La nivel mondial, cea mai ridicata temperatura consemnata de meteorologi a fost de 56,7 grade Celsius, in Valea Mortii, la ferma Furnace Creek, in 1913. Au mai fost rapoarte despre 87 de grade in Abadan, Iran, in iunie 1967, si 66,8 grade Celsius in Muntii Flaming, din nord-vestul Chinei, in urma unor analize din satelit, din anul 2008, insa aceste temperaturi nu sunt confirmate si nici recunoscute drept recorduri mondiale.

Revenind in Europa, au fost temperaturi extrem de ridicate pentru luna iunie, in Portugalia, in aceste zile - in jur de 40 de grade Celsius. De asemenea, si Spania si Franta au inregistrat temperaturi foarte ridicate, informeaza UN News Centre. In Peninsula Iberica, cele mai ridicate temperaturi din istorie au depasit 47 de grade.

Inapoi in Romania, trebuie spus ca cea mai mare valoare termica a fost de 44,5 grade, in 10 august 1951, la Ion Sion, in judetul Braila. Pentru luna iunie, maxima a fost de 42 de grade, in 1938, la Oravita. Mai sunt doua zile in care putem spera ca acest record sa nu fie atins.

Update 11:00 - La aceasta ora, temperaturile au atins deja 32 de grade in Timisoara, 30 la Bucuresti si Iasi si 29 la Cluj-Napoca.

Iata cum arata prognoza meteo pentru joi si vineri

Citeste si recomandari fac medicii pentru zilele caniculare

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#val canicula lume, #temperaturi foarte ridicate, #recorduri temperatura lume, #record temperatura Romania, #val canicula Romania, #cod rosu Romania , #canicula