Urmeaza zile de foc, autoritatile iau masuri. Ce ne recomanda medicii

Joi, 29 Iunie 2017, ora 08:01
6521 citiri
Urmeaza zile de foc, autoritatile iau masuri. Ce ne recomanda medicii
Foto: Arhiva Ziare.com

Urmeaza cateva zile de foc in Romania, iar meteorologii se pregatesc sa emita cod rosu de canicula. In aceste conditii, Ministerul Sanatatii ne recomanda sa evitam, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11:00 si 18:00.

"In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 - 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute", se arata intr-un comunicat al ministerului.

De asemenea, medicii ne sfatuiesc sa mancam in aceasta perioada fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Totodata, o portie de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Medicii ne mai recomanda sa mancam alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale si sa evitam consumul alimentelor usor perisabile.

"Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii, trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati), oferindu-le, in mod regulat, lichide, chiar daca nu vi le solicita", spun medicii.

Ce masuri iau autoritatile

Departamentul pentru Situatii de Urgenta este pregatit sa intervina in cazul unor urgente majore.

"La nivel national sunt disponibile, in medie, 840 de ambulante si 270 de autospeciale SMURD care pot interveni la solicitarile cetatenilor.

In functie de evolutia situatiei, avem capacitatea sa suplimentam numarul de echipaje de interventie. Totodata, cele sapte puncte de operare aeriana la nivelul intregii tari sunt pregatite si avem posiblitatea sa operam cu noua aeronave SMURD care actioneaza in cazurile deosebite", a declarat si ministrul interimar de Interne, Carmen Dan.

Aceasta le-a cerut prefectilor sa monitorizeze, impreuna cu reprezentantii directiilor de sanatate publica, efectele temperaturilor ridicate si sa verifice stocurile de medicamente, in special cele destinate afectiunilor cauzate de canicula.

"Sa va asigurati ca exista posibilitatea amplasarii unor puncte de prim ajutor si de distribuire a apei potabile. (...) Verificati rezervele de apa, in special la nivelul spitalelor, al altor unitati sanitare si nu numai. Cer structurilor pentru situatii de urgenta o atentie crescuta pentru ca (...) exista riscul incendiilor de vegetatie", a transmis ministrul de Interne.

Carmen Dan le-a reamintit angajatorilor ca exista un act normativ care prevede masuri de reducere a timpului de lucru si a efortului fizic. In acest sens, ea a enumerat prevederile OUG 99/2000: alternarea perioadelor de lucru in exterior cu perioade de repaus in zone umbrite, alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea ventilatiei la locul de munca, dar si a unei cantitati de doi - patru litri de apa in cazul in care se prelungeste perioada de canicula.

Elena Mateescu, director executiv la Administratia Nationala de Meteorologie, a anuntat ca in cursul diminetii de vineri este posibila emiterea unui cod rosu de canicula pentru areale extinse din Oltenia si Muntenia.

Citeste si Restrictii de circulatie pe sosele pe perioada caniculei. Si trenurile vor merge mai incet

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#medici recomandari canicula, #cod rosu canicula, #recomandari canicula, #masuri canicula , #canicula