Cardul de sanatate, oglinda care poate confirma falimentul sistemului (Opinii)

Duminica, 10 Mai 2015, ora 18:30
9969 citiri
Cardul de sanatate, oglinda care poate confirma falimentul sistemului (Opinii)

Introducerea cardului de sanatate reprezinta una dintre cele mai importante decizii din acest domeniu luate de vreun guvern in ultimii 25 de ani.

Pentru prima data, consultatiile medicale, tratamentele si interventiile vor fi inregistrate electronic. Vom sti cu adevarat cat costa sanatatea populatiei din Romania si vor putea fi limitate pierderile din sistem.

Pentru prima data, vor fi monitorizate prescrierea de medicamente si eliberarea lor de catre farmacii. Cine va dori, ma refer la experti din Ministerul Sanatatii, va avea acces la date si va putea dezvolta politici mai eficiente de sanatate publica si finantare a acestui sistem.

Cardul de sanatate trebuia introdus demult. Iar, dupa cum se vede, oamenii aveau nevoie de acest document, in ciuda campaniilor de tot felul pentru a bloca acest mod de a urmari cheltuirea banilor publici.

Acestea sunt lucrurile bune, dar urmeaza o sumedenie de lucruri proaste. Si aici vreau sa ma refer la implementarea acestui card.

Au fost si mai sunt o gramada de balbaieli ce tin de distribuirea cardului. Sunt probleme cu sistemul care s-a prabusit din cauza numarului mare de incercari de validare a cardurilor.

Cred ca la nivelul executiei proiectului exista un management care a dat-o in bara si care nu si-a gandit bine pasii.

Este simptomatic pentru institutiile publice sa rateze de fiecare data cand vine vorba de optimizarea sistemului birocratic.

Cred ca miile de asigurati din tara care nu au reusit sa intre in posesia cardurilor, problemele pe care le au medicii de familie cu activarea acestora, bulversarea din spitale in ce priveste folosirea acestui card vor genera multa nemultumire. Si pe buna dreptate.

Se poate ajunge in situatia ca o initiativa buna sa produca efecte negative la nivel de perceptie publica din cauza incompetentei celor care o implementeaza.

In toata aceasta poveste e distractiv sa vezi cum Victor Ponta a clamat succesul operatiunii de implementare inca din ziua de 1 mai, zi libera, iar problemele au inceput de luni, cand medicii s-au intors in cabinete, iar bolnavii au venit la consultatii.

In acest moment exista un blocaj in sistem, exista cozi interminabile la usile caselor teritoriale ale asigurarilor de sanatate si mai exista mesajele oficialitatilor care incearca sa linisteasca frustrarea din sistem.

Nu stiu daca aceasta bulibaseala va genera si o criza la nivelul Executivului, dar sper ca problemele cu cardul de sanatate sa se rezolve cat mai repede.

In ciuda dificultatilor, ceea ce se intampla acum e un pas inainte si reprezinta singura modalitate care poate duce in final la scaderea pretului medicamentelor si a banilor cheltuiti aiurea de spitalele publice.

Mai e mult pana la reformarea sistemului de sanatate si inca cei care guverneaza astazi nu stiu ce vor de la acest sistem.

Daca nu se vor lua decizii importante in ce priveste co-plata, salariile medicilor si finantarea spitalelor, cardul de sanatate nu va fi decat oglinda care va confirma falimentul sistemului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#card sanatate, #probleme card sanatate, #blocaj card sanatate, #Victor Ponta card sanatate , #card sanatate