Medicii de familie contrazic CNAS: Nu dau retete fara card, pentru ca e posibil sa le plateasca din propriul buzunar

Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 15:34
14687 citiri
Medicii de familie contrazic CNAS: Nu dau retete fara card, pentru ca e posibil sa le plateasca din propriul buzunar
Foto: Arhiva Ziare.com

Medicii de familie contrazic Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in recenta criza starnita de cardul de sanatate care nu functioneaza de 3 zile.

Dupa ce purtatorul de cuvant al CNAS a declarat pentru Ziare.com ca doar medicii care nu vor nu dau retete si trimiteri in sistem offline (pe care ulterior sa le incarce si online, cand va functiona sistemul), am vrut sa aflam si opinia celor astfel incriminati.

Vicepresedinte Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Sandra Alexiu, sustine ca aceasta varianta nu este posibila.

"Sistemul informatic nu merge de trei zile. Unde sa bagi, daca online nu functioneaza? Cum sa nu vrea medicii? Fara card, astazi in Romania nu este legal sa dai consultatii. Medicii nu refuza. (...) In cazul in care vin sa ii consultam, daca noi nu functionam online, nu avem nicio siguranta ca aceste servicii ne sunt validate, pentru ca e nevoie de trei zile lucratoare ca sa fie urcate in sistem si validate.

Daca trec trei zile lucratoare, ceea ce este pe cale sa se intample, toate consultatiile facute de noi in acest interval nu sunt validate. Ca urmare, CNAS nu le recunoaste, nu le plateste si e foarte posibil sa ni le impute. Daca noi eliberam retete offline, reteta nu se regaseste in sistemul informatic, pentru ca nu a fost urcata si farmaciile refuza sa le elibereze", a explicat dr. Sandra Alexiu pentru Ziare.com.

Reprezentantul SNMF ne-a oferit si un exemplu pentru a intelege cum functioneaza sistemul.

"CNAS decat anunta cu fast la sfarsitul perioadei de criza ca s-au economisit nu stiu cate sute de milioane. Pai de aia s-au economisit, ca aceste consultatii nu ni le mai plateste nimeni, ca retetele nu se mai elibereaza si dupa doi ani vine Curtea de Conturi si nu numai ca nu ni le platesc, ci si ni le mai si imputa si noi trebuie sa dam inapoi banii ca am eliberat nu stiu ce reteta si pacientul este internat.

Daca sistemul nu merge, eu nu pot sa stiu daca pacientul este internat sau nu si risc sa eliberez o reteta. Daca pacientul a fost dimineata la cardiolog si acolo a primit o retetea de doua medicamente si apoi vine la mine sa ii dau pentru diabet si ce mai are, daca functioneaza online sistemul imi spune ca are deja doua medicamente eliberate si ca eu ii mai pot da cinci (ca limita e sapte). Daca eu nu am aceasta informatie online, ii dau reteta ca nu e obligat sa imi spuna ca a fost dimineata si peste un timp mi se imputa medicamentele date dublura", a explicat Alexiu.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al CNAS, Augustus Costache, ne-a spus ca unele farmacii care lucreaza cu alte sisteme informatice private se poate sa nu elibereze retete, dar si aceasta informatie este dezmintita de vicepresedintele SNMF.

"Nu e asa. De cate ori apare cate o defectiune, CNAS da vina pe softurile private. In realitate, softurile private functioneaza cu toate turatiile la maxim, ca sa poata recupera o gramada din lucrurile care nu functioneaza la CNAS. Dar nu pot functiona decat daca se adapteaza softurilor Casei Nationale, pentru ca altfel nu se poate face raportarea la sfarsitul lunii", a punctat Alexiu.

Reprezentantul medicilor de familie afirma ca CNAS si-a facut un obicei din a da vina pe softurile private atunci cand apare o problema.

"In realitate, softurile private ne ajuta sa trecem mai usor peste aceasta perioada. De exemplu, azi noapte intre 21:00 si 3 dimineata, mai bine de 60% dintre medicii de familie care utilizeaza softuri private au stat sa isi valideze serviciile de peste zi.

CNAS nu da dovada de transparenta sa spuna ce s-a intamplat si pentru ca nu a facut asta, colegii nostri isi iau acasa laptopurile si semnatura electronica si toata noaptea stau sa valideze servicii. Si cand i se spune domnului Costache ca asta facem in timpul nostru liber, zice ca nu e asa sigur ca asta e munca suplimentara", acuza Alexiu.

Problemele cu sistemul informatic al cardului national de sanatate au inceput de luni si nu s-au rezolvat nici miercuri. Purtatorul de cuvant al CNAS, Augustus Costache, a declarat ca nu se stie cat timp va dura problema. Acesta a precizat ca sistemul este functional partial.

Ministerul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a dat asigurari ca se cauta solutii pentru ca problema sa fie rezolvata, iar oamenii sa nu mai intampine dificultati in viitor. "Daca statul are o problema informatica, asta nu inseamna ca oamenii trebuie sa ramana fara medicamente sau spitalele fara sa poata sa deconteze servicii", a punctat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#card sanatate blocat, #card sanatate medici familie, #card sanatate CNAS , #card sanatate