Romania, condamanta la CEDO din cauza sistemului de sanatate

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 09:20
3304 citiri
Romania, condamanta la CEDO din cauza sistemului de sanatate
Foto: Arhiva

CEDO a decis ca statul roman trebuie sa plateasca 20.000 de euro daune in cazul unui bolnav de cancer, care a murit in anul 2006.

Stefan Panaitescu a murit la finele anului 2006 din cauza imposibilitatii de a-si cumpara medicamente si din cauza refuzului autoritatilor medicale de a recunoaste dreptul la tratament gratuit, scrie Adevarul.

Barbatul daduse in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), iar procesul a fost continuat de fiul sau, Alexandru Panaitescu.

Acum, CEDO i-a dat castig de cauza si a decis ca autoritatile romane trebuie sa plateasca daune de 20.000 de euro, precizand ca, potrivit Conventiei Europene a Drepturilor Omului, lui Stefan Panaitescu i-a fost incalcat dreptul la viata.

Instantele din Romania au decis, in anul 2002, ca Stefan Panaitescu are dreptul la anumite servicii medicale potrivit unei legii referitoare la indemnizatii acordate celor persecutati intre 1940 - 1945 pe motive etnice. Aceste drepturi faceau referire la acces prioritar la asistenta medicala si medicamente.

Medicii i-au spus lui Panaitescu, in aprilie 2005, ca are cancer. In luna urmatoare, barbatul a fost operat intr-un spital public unde i-a fost extirpata o tumoare de la rinichi.

Dupa interventie, pacientului nu i-au fost administrate decat vitamine si o solutie standard si nu tratamentul impotriva cancerului de care avea nevoie de fapt. Panaitescu s-a adresat Institutului Oncologic din Cluj, unde i s-a sugerat sa continue tratamentul pe propria cheltuiala.

Panaitescu nu si-a permis sa suporte costurile. El a cerut in mai multe randuri ajutorul Casei de Asigurari de Sanatate pentru a i se asigura gratuit medicamentele de care avea nevoie, dar nu a avut castig de cauza nici cu decizii definitive in instanta.

In luna noiembrie a anului 2005, Stefan Panaitescu a dat in judecata autoritatile sistemului de sanatate din Romania pentru a obtine tratamentul si rambursarea banilor pe care i-a cheltuit. A obtinut o hotarare definitiva in aprilie 2006, dar autoritatile din sistemul medical s-au opus executarii deciziei instantei.

"Sunteti vinovat ca voi muri"

Intr-o notificare transmisa Casei Natioanale de Asigurari de Sanatate, prin executor judecatoresc, Panaitescu le-a transmis autoritatile ca refuzul de a da curs deciziei judecatoresti ii face responsabili de moartea sa.

"Directorul Casei de Sanatate Bihor mi-a confirmat ca mi-ati refuzat cererea. Aceasta este o dovada de necontestat ca sunteti vinovat in caz ca voi muri", preciza notificarea lui Panaitescu.

In decizia pronuntata pe 10 aprilie, la Strasbourg, CEDO retine ca, potrivit legislatiei romanesti de la acea vreme, pacientul era indreptatit sa primeasca "in mod prioritar si gratuit ingrijiri medicale si medicamente", drept care-i fusese recunoscut si prin decizii judecatoresti.

Magistratii de la CEDO au accentuat principiul conform caruia statele nu pot invoca lipsa fondurilor drept pretext pentru a nu executa o obligatie ce rezulta dintr-o decizie judecatoreasca si ca au obligatia de a proteja viata unei persoane "efectiv si eficace".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#CEDO bolnav cancer daune, #daune bolnav cancer murit, #CEDO Stefan Panaitescu cancer , #CEDO
Comentarii