Intalnire cruciala la Parchet cu victimele Revolutiei, dupa ce Romania a fost condamnata definitiv la CEDO (Video)

Joi, 04 Iunie 2015, ora 11:30
4457 citiri
Intalnire cruciala la Parchet cu victimele Revolutiei, dupa ce Romania a fost condamnata definitiv la CEDO (Video)
Foto: Asociatia 21 Decembrie 1989

CEDO a condamnat, miercuri, din nou, Romania pentru tergiversarea dosarului Revolutiei timp de 25 de ani. De data aceasta, statul roman a fost obligat sa plateasca daune de 800.000 de euro pentru 76 de membri ai Asociatiei 21 Decembrie. La ora 14, reprezentantii Asociatiei se intalnesc cu procurorii de caz.

"Decizia CEDO survine in lipsa unei anchete efective cu privire la crimele savarsite in timpul evenimentelor din decembrie 1989 si prin tergiversarea finalizarii plangerii depuse de catre Asociatia '21 Decembrie 1989', inca din anul 1990. (...)

Asociatia '21 Decembrie 1989' a solicitat si i-a fost acceptata o intrevedere cu procurorii de caz de la Sectia Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului General de pe langa ICCJ, pentru joi, 4 iunie, ora 14.00. Intalnirea va avea loc la sediul Parchetului General, iar tema discutiei va aborda stadiul dosarelor ce au ca obiect cercetarea tragicelor evenimente din perioada infractionala decembrie 1989 - iunie 1990, ocazie cu care Asociatia va depune un set de documente", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Dupa 7 ani revin in Parchet", ne-a declarat Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

"Noi ne-am supus unei instante internationale. Colegii mei au dat in judecata statul roman si au castigat pentru faptul ca timp de 25 de ani nu li s-a facut dreptate, ei avand calitatea de victime in dosarul Revolutiei.

Anul trecut, in noiembrie, a existat o decizie pentru 34 de membri ai asociatiei, care a ramas definitiva, la care Guvernul nu a facut recurs, iar in 27 ianuarie, s-a pronuntat a doua decizie, cu privire la cererea 'Alecu contra Romania', in care erau reprezentate peste 100 de persoane. Dosarul fusese disjuns, o parte a fost in prima faza si o parte in a doua. A doua parte a ramas definitiva miercuri, dupa ce Guvernul, de data asta, a facut recurs", ne-a mai declarat Teodor Maries.

Dan Voinea: In dosarul Revolutiei trebuia inceputa urmarirea penala macar asupra faptei

Romania, condamnata iar la CEDO, pentru nesolutionarea "dosarului Revolutiei" (Video)

In acest moment, aproape toti membrii Asociatiei 21 Decembrie detin o decizie CEDO care confirma calitatea de victime, cu exceptia a 2-3 persoane.

"Este o victorie a Asociatiei. Din acest moment nimeni nu va mai putea spune ca nu ne-am supus unui control, judiciar de aceasta data, nu parlamentar sau al unei comisii de la Secretariatul de Stat care a verificat certificate de revolutionar", a mai subliniat Teodor Maries.

Intalnirea de astazi, cu procurorii de caz, va fi deosebit de importanta, mai ales ca are loc dupa decizia definitiva a CEDO.

"Ei au infirmat toate deciziile. In dosarul Revolutiei nu s-a mai lucrat si au fost scosi de sub urmarire penala. Se pare ca ar exista un dezghet, dar nu ma pot pronunta, astept intalnirea de astazi, de la ora 14. Noi am cerut o intalnire cu procurorii de caz, pentru ca ei sunt cei mai in masura sa ne spuna ce se intampla cu acest dosar", ne-a mai declarat Teodor Maries.

Aberatia zilei: Romania, repetenta la CEDO. Suntem batuti in cap sau ne prefacem?

25 de ani de la Revolutie: Dosarul se plimba intre sectii, procurorii il studiaza...

Intrebat ce se intampla daca Guvernul va refuza sa plateasca sumele decise de CEDO, presedintele Asociatiei 21 Decembrie a raspuns: "Exclus, asta nu se poate intampla".

"Si oricum nu e vorba de bani, colegii mei nu banii ii asteptau, asteptau decizia CEDO, care este o decizie definitiva si irevocabila.

Nu se pune problema, intotdeauna Guvernul a achitat sumele, care sunt mici. Guvernul nu isi face probleme de bani, Guvernul trebuie sa isi faca probleme din cauza ca sunt deja sute de decizii CEDO, iar dosarul Revolutiei zace in rafturile Parchetelor din Romania de peste 8 ani", a mai subliniat Teodor Maries.

Tiberiu Nitu are certificat de revolutionar: Ce spune presedintele Asociatiei 21 Decembrie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Maries Romania condamnata CEDO Revolutie, #Asociatia 21 Decembrie CEDO , #CEDO