Mircea Basescu a dat Romania in judecata la CEDO

Marti, 06 Decembrie 2016, ora 17:17
5809 citiri
Mircea Basescu a dat Romania in judecata la CEDO
Foto: Arhiva (B1 TV)

Mircea Basescu a depus o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), invocand incalcarea dreptului la libertate si la un proces echitabil.

Avocatul lui Mircea Basescu a precizat ca, prin plangerea depusa, cere Curtii Europene sa spuna daca magistratii au judecat corect atunci cand i-au respins eliberarea clientului sau. Mai mult, in sesizare se invoca si incalcarea dreptului la un proces echitabil, a precizat avocatul Nelu Tasca.

Tribunalul Constanta a admis, la inceputul lunii noiembrie, contestatia DNA la decizia Judecatoriei Medgidia de eliberare conditionata a lui Mircea Basescu, astfel ca fratele lui Traian Basescu nu a fost eliberat din inchisoare. Judecatorii si-au motivat decizia sustinand ca Mircea Basescu nu a putut dovedi ca pedeapsa aplicata, de patru ani de inchisoare, si-a atins scopul preventiv, in conditiile in care sapte luni din pedeapsa executata le-a petrecut in arest la domiciliu.

In motivarea deciziei se arata ca institutia liberarii conditionate constituie un beneficiu pentru condamnat, care ii poate fi acordat de catre instanta in situatia in care acesta prezinta "credibilitate si garantia" ca scopul preventiv al pedepsei, precum si functiile acesteia de constrangere si reeducare s-au realizat prin eforturile sale, inainte de executarea integrala a pedepsei, astfel incat el sa poata fi integrat in societate.

"Se constata ca persoana privata de libertate, desi prezinta referinte favorabile, constatate si de comisie - varsta peste 60 de ani, pregatirea profesionala, lipsa antecedentelor penale, comportamentul din timpul executarii pedepsei, lipsa sanctiunilor disciplinare, iar fractia prevazuta de lege a fost indeplinita, nu ar putea fi liberata conditionat avand in vedere ca nu a dovedit, si nici nu a avut timpul necesar pentru a o face, ca pedeapsa aplicata de 4 ani inchisoare si-a atins pana la acest moment scopul preventiv.

Implinirea fractiei prevazuta de lege creeaza exclusiv o vocatie persoanei private de libertate si nu un drept de a fi liberata din starea de detinere inainte de executarea integrala a pedepsei", se precizeaza in motivarea instantei de judecata.

Instanta a considerat astfel ca perioada pe care Mircea Basescu a petrecut-o efectiv in inchisoare a fost prea mica, pentru ca aproape jumatate din cele 17 luni petrecute dupa gratii s-a aflat in arest la domiciliu.

In motivare se mai precizeaza ca Mircea Basescu nu s-a remarcat printr-o implicare deosebita in diverse activitati pe durata detentiei, existand mentionate in caracterizarea atasata la dosar doar cinci concursuri la care a participat si 17 zile castigate prin munca, "astfel incat sa se considere ca persoana condamnata a facut eforturi pentru a se evidentia si pentru ca instanta sa aiba posibilitatea sa aprecieze in concret ca se impune liberarea sa mai inainte de executarea in intregime a pedepsei".

In plus, magistratii au considerat ca, daca Mircea Basescu nu a fost sanctionat disciplinar si a respectat regulile din sistemul penitenciar, acestea "nu reprezinta un merit al condamnatului, ci constituie un comportament firesc", pe care trebuie sa il aiba orice detinut pe timpul executarii pedepsei.

O noua cerere de eliberare poate fi facuta dupa data de 1 februarie 2017.

Mircea Basescu se afla in Penitenciarul Poarta Alba pentru executarea unei pedepse de patru ani de inchisoare, dispusa de judecatori pentru trafic de influenta. Pedeapsa se executa in regim semideschis si ar urma sa expire la data de 10 iunie 2019.

Fratele fostului presedinte a executat in arest preventiv si arest la domiciliu 371 de zile si i se considera executate ca urmare a muncii prestate alte 17 zile, avand astfel un total de 493 de zile executate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Mircea Basescu CEDO, #Mircea Basescu proces stat, #Mircea Basescu eliberare, #Mircea Basescu inchisoare , #CEDO