Romania a fost condamnata la CEDO in cazul mortii unui ofiter de militie in 1989

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 19:26
1833 citiri
Romania a fost condamnata la CEDO in cazul mortii unui ofiter de militie in 1989
Foto:Arhiva

Romania a fost condamnata la CEDO pentru modul in care a investigat moartea unui ofiter de militie ucis in timpul manifestarilor anticomuniste in 1989, familia acestuia urmand sa primeasca 25.000 de euro de la statul roman.

Senatorul Gyorgy Frunda a fost avocatul acuzatilor din acest dosar. Potrivit CEDO, rudele ofiterului vor primi 25.000 de euro daune si 1.000 pentru alte cheltuieli.

Curtea arata ca vaduva si copiii lui Aurel Agache, un ofiter de militie decedat, au apelat la justitia europeana, rudele traind acum in Romania si Germania.

Pe 22 decembrie, in timpul manifestatiilor anticomuniste din Targu-Secuiesc, Aurel Agache a fost atacat cu violenta de locuitorii orasului, care, afland ca Nicolae Ceausescu a fugit, au distrus simboluri ceusiste, au spart vitrine si au atacat mai multi militieni, printre care se afla si Aurel Agache.

Fiind ranit, Agache a fost pus intr-o ambulanta, de unde a fost dat, insa, jos, de multime si batut. El a murit la scurt timp.

Pe 27 decembrie 1989, o ancheta a fost deschisa, iar cativa dintre manifestanti au fost audiati. Martorii au identificat, din fotografii, trei persoane, cu numele de Reiner, Paisz si Konrad, ca fiind implicate in bataia aplicata ofiterului.

Pe 26 noiembrie si 4 decembrie 1991, mai multe persoane au fost puse sub acuzare pentru uciderea lui Aurel Agache.

In aprilie 1992, rudele ofiterului ucis au cerut transferarea cazului, pe motiv ca politicieni locali influentau ancheta si ca acuzatii au fost eliberati, unul dintre acestia plecand in Ungaria. Raspunsul primit a fost ca este dificil de identificat persoana responsabila si ca unii martori si-au schimbat declaratiile. Nicio dovada nu a fost adaugata la dosar pana in 1997. Cererea de transfer a fost facuta din nou in 1998.

Pana la urma, in februarie 1999, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe 4 dintre acuzati. Doi au primit patru ani de inchisoare, unul sapte, iar altul trei. O a cincea persoana a fost achitata din lipsa de probe. Cei patru condamnati au fost obligati la plata a 10 milioane de lei vaduvei lui Aurel Agache si cate alte 50 de milioane partilor civile.

Instantele superioare au mentinut decizia. Insa condamnarile nu au fost executate, din diferite motive, arata CEDO.

Potrivit Curtii Europene, s-a tinut cont de contextul socio-politic de dupa 1989, dar nu s-a putut accepta argumentul Guvernului de la Bucuresti ca acesti factori ar justificat tergiversarea procedurilor si lipsa de implicare a autotitatilor.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Romania condamnari CEDO, #avocat Gyorgy Frunda, #ofiter militie , #CEDO