Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania, condamnata la CEDO din cauza greco-catolicilor din Bogdan Voda

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 19:44
2592 citiri
Romania, condamnata la CEDO din cauza greco-catolicilor din Bogdan Voda
Foto: Romanian Greek-Catholic Association

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat pe data de 19 noiembrie 2013 statul roman pentru faptul ca din 1998 pana in prezent nu a dus la bun sfarsit executarea hotararii judecatoresti conform careia greco-catolicii din Bogdan Voda (Maramures) se pot ruga in biserica greco-catolica din localitate.

Curtea a gasit statul roman vinovat ca a incalcat Articolul 6 * 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului care prevede ca "orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil (...) si in termen rezonabil de catre o instanta independenta si impartiala".

In hotararea CEDO, statul roman a fost gasit responsabil de lipsa folosirii fortei sale publice (politie, jandarmi, procuratura) in punerea in executare a unei hotarari judecatoresti din 1998 a Curtii de Apel Cluj conform careia greco-catolicii din Bogdan Voda puteau folosi biserica greco-catolica din localitate.

Curtea Europeana a decis, de asemenea, ca statul roman sa plateasca parohiei greco-catolice Bogdan Voda suma de 4.000 euro despagubiri si 300 euro cheltuieli de judecata.

In localitatea Bogdan Voda exista in acest moment doua biserici ortodoxe si una greco-catolica care in 1948, odata cu scoaterea in afara legii a Bisericii Greco-Catolice, a fost data de comunisti Bisericii Ortodoxe, in posesia careia se afla si astazi.

De la Revolutie pana in prezent reprezentantii Bisericii Ortodoxe le-au interzis greco-catolicilor din Bogdan Voda sa intre in biserica greco-catolica sa se roage.

Pe data de 29 ianurie 1998 parohia greco-catolica Bogdan Voda a castigat in instanta dreptul de a intra in biserica, hotarare judecatoreasca care, insa, nici pana astazi nu a fost pusa in aplicare.

"Cazul parohiei greco-catolice Bogdan Voda, care de 15 ani sta cu dreptatea in mana fara ca autoritatile Statului sa intervina pentru a pune in aplicare legea, este inca o dovada ca Biserica Greco-Catolica din Romania este discriminata pe motive confesionale", se afirma intr-un comunicat de presa al Episcopiei Greco-Catolice de Maramures, citat de site-ul Romanian Greek-Catholic Association din California.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#CEDO condamna Romania, #CEDO parohie Bogdan Voda , #CEDO