Romania condamnata la CEDO, in cazul unui barbat prins cu o prostituata

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 09:20
3437 citiri
Romania condamnata la CEDO, in cazul unui barbat prins cu o prostituata
Foto: Arhiva

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marti ca statul roman sa plateasca 13.000 de euro unui cetatean romano-canadian care a acuzat rele tratamente dupa ce, in 2006, la Bucuresti, a fost prins de Politie cu o prostituata in masina lui, ridicat si dus la sectie.

Decizia nu este finala, oricare dintre parti putand sa o atace, in fata Marii Camere a CEDO, arata Romania Libera, care citeaza Mediafax.

Petentul este Radu Sorin Ghita, un cetatean romano-candian, nascut in 1961, care locuieste la Bucuresti. La 3 mai 2006, acesta a fost surprins de politie in masina parcata intr-o zona intunecata, cu o prostituata.

Politistii i-au legitimat pe cei doi, iar ulterior, au refuzat sa-i inapoieze barbatului documentele, pretizand ca acesta ar fi mirosit a alcool.

Ghita s-a dat jos din masina, pentru a le dovedi politistilor ca nu bause, iar acestia l-au bruscat, lovindu-l in stomac, dupa care i-au pus catuse. In masina, unul dintre politisti l-ar fi lovit in cap.

La sectie, a fost dus intr-un beci, de unde si-a sunat avocatul, care a cerut sa vorbeasca cu unul dintre politisti. Dupa conversatia dintre avocat si ofiterul A.H., politia l-a descatusat si i-a permis sa paraseasca sectia, cerandu-i sa nu depuna plangere, sustine Ghita.

Potrivit raportului Politiei asupra incidentului, cei doi ofiteri s-au apropiat de masina barbatului si au constatat ca acesta intretinea relatii sexuale cu femeia cu care era. Au trebuit sa insiste pentru ca acesta sa le prezinte un act de identitate si i-au cerut apoi sa urce in masina de politie, in timp ce ei intocmeau procesul verbal de contraventie.

In acel moment, Ghita ar fi devenit agresiv, si-ar fi aruncat telefonul mobil si ochelarii si s-ar fi aruncat el insusi la pamant, strigand ca este abuzat de Politie.

"Pentru a gestiona situatia, am decis sa ii punem catuse si sa il ducem pe el si pe domnisoara C. B. la sectie. A trebuit sa folosim forta fizica pentru a-i pune catusele, pentru ca el isi folosea forta fizica impotriva noastra, incercand sa scape si amenintandu-ne. S-a dat in mod deliberat cu capul de pamant si de usile masinii de politie.

Cu greu, am reusit sa-l protejam fata de propria violenta si agitatie", continua raportul Politiei, in care se mai precizeaza ca, la sectie, petentul s-a calmat si si-a cerut scuze, spunand ca era beat si s-a speriat la gandul ca sotia sa ar afla ce facea in acea noapte. Astfel, politistii au decis sa ii dea doar un avertisment scris.

Totodata, politistii i-au dat o amenda de 500 de lei numitei C. B., pentru prostitutie, aceasta recunoscandu-si fapta si semnand procesul verbal.

In 10 mai 2006, barbatul a depus plangere penala impotriva celor doi politisti, care au fost audiati, ca si petentul, femeia cu care era acesta si avocatul pe care l-a sunat in acea noapte. Pe baza dosarului prezentat de Politie si fara a mai audia martori, procurorul a decis neinceperea urmaririi penale la 25 august 2006. Reclamantul a contestat decizia, insa aceasta a fost mentinuta.

Ghita s-a adresat apoi, la 6 noiembrie 2006, Tribunalului Bucuresti, acuzand politia de brutalitate si autoritatile judiciare ca nu au facut o investigatie serioasa. Cererea a fost respinsa de tribunal, la 12 decembrie 2006, dupa ce partile au depus din nou marturie. Petentul s-a adresat, mai departe, Curtii de Apel Bucuresti, care, dupa reexaminarea dosarului, a emis aceeasi decizie, definitiva, in 26 aprilie 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CEDO barbat prostituata, #CEDO despagubiri Romania , #CEDO
Comentarii