Aberatia zilei: Vom circula civilizat cu trenul abia peste 30 de ani. Sau nici atunci

Vineri, 03 Martie 2017, ora 17:24
6564 citiri
Aberatia zilei: Vom circula civilizat cu trenul abia peste 30 de ani. Sau nici atunci
Foto: Arhiva Ziare.com

CFR Calatori ne anunta oficial ca, daca lucrurile merg bine, va reusi sa isi achite datoriile istorice peste 30 de ani si abia de atunci incolo va putea sa cumpere vagoane si locomotive noi.

Sa fim sinceri si s-o spunem p'aia dreapta: Toata lumea fura de la CFR. Oamenii de afaceri direct implicati si pilosii numiti in functii o fac oficial, iar calatorii care-i dau mita "nasului", neoficial. Scapa cine poate (si, de obicei, cam toata lumea...)

Asa ca sa nu ne miram cand citim ca pana in 2047 nu trebuie sa tragem mari sperante in legatura cu un voiaj placut pe sine. Si nici chiar atunci, daca se iese din ritmul de profitabilitate actual.

Intr-o exprimare simandicoasa, incarcata de cifre si procente, CFR Calatori ne informeaza prin intermediul agentiei News.ro ca:

"Transportatorul de pasageri pe calea ferata CFR Calatori, detinut de stat, isi va plati datoriile istorice de 1,8 miliarde lei in circa 30 de ani, in cazul in care ar obtine un profit net de 60 milione lei anual, in contextul in care marja de profit este limitata la 3% din total cheltuieli (...)

Desi CFR Calatori a inregistrat profit in ultimii ani, conform OUG 64/2001 repartizarea acestuia nu poate fi facuta catre investitii, ci doar catre acoperirea pierderilor. Profitul nu poate fi reinvestit decat dupa acoperirea pierderilor istorice acumulate de-a lungul anilor, de peste 1,8 miliarde lei".

Suna complicat, dar esenta v-am dezvaluit-o noi mai sus.

Ce nu stiam este ca achizitiile de vagoane si locomotive nu se pot face pana cand nu se acopera pierderile din cauza unei ordonante de urgenta (blestemata expresie!) emise in urma cu 15 ani si aprobata ulterior de Parlament.

Pai, de atunci s-au schimbat multe. Adrian Nastase nu mai e premier (nici macar politician), Romania nu mai e de capul ei, a intrat in UE si NATO, iar la Londra circula trenuri automatizate, fara conductor. Ce-i drept, un lucru a ramas acelasi: meteahna de a fura din banii CFR-ului. Si atunci, cum sa modernizezi abia dupa ce acoperi pierderile, daca nu faci ceva convingator ca sa astupi gaurile prin care se scurg banii publici?

N-ar fi cazul sa schimbam ceva, pe ici pe colo, prin partile esentiale? De exemplu, legislatia si modul in care facem numiri la conducerea companiei?

"Din start ne cerem scuze daca apar anumite disfunctionalitati in functionare pentru ca nu avem deocamdata contract incheiat cu Dumnezeu, cu Bunul Dumnezeu, nu stim care va fi vremea", se lamenta in miezul iernii care abia s-a incheiat directorul CFR Calatori, Iosif Szentes, intrebat cat trebuie sa mai inghete calatorii in trenuri.

Mentalitate de Ev Mediu. Si trenuri la fel ca atunci...

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pierderi CFR Calatori achizitii trenuri , #CFR