Batrani de inchiriat la jumatate de...bilet - Reportaj Ziare.com

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 10:35
6198 citiri
Batrani de inchiriat la jumatate de...bilet - Reportaj Ziare.com
Foto: brasovultau.ro

Prin Gara de Nord din Capitala se perinda tot felul de personaje, de la cersetori de toate natiile si varstele, cu cele mai felurite povesti, pana la taximetristi pirat ori negustori care-ti vand ciocolata, parfumuri, sosete, flori, plasturi, piese auto, telefoane. Si daca e gara, nu putea lipsi comertul biletelor de calatorie procurate de la veteranii de razboi.

Zeci de octogenari, veterani ori vaduve de razboi, isi duc batranetea intre doua trenuri, strabat tara-n lung si lat doar pentru a-si rotunji pensia. Primesc gratuit de la stat, in fiecare an, cate 12 bilete dus-intors, pe care le pot folosi folosi pe orice ruta, cu orice tren. Si cum au "familie mare, remuneratie mica", pensionarii voiajori vand tichetele cam la jumatatea pretului pe care-l au biletele la casierie. Ori la automatul CFR, pe care pasagerii din Gara de Nord il confunda, adesea, cu un dozator, frigider ori automat de cafea.

Nici n-am apucat bine sa intru-n gara, ca nea Gavril, asa cum aveam sa aflu mai tarziu ca-l cheama, ma trage de maneca. "La Iasi? Cluj? Timisoara? Constanta? Suceava?". Imi face o oferta de nerefuzat.

"Decat 350 de mii, la clasa intai", spune convingator batranelul. Badea Gavril are "indata 90 de ani", e veteran de razboi si e de loc din Vaslui. Isi poarta cu mandrie decoratiile la piept, infipte in paltonul negru, ponosit, cu cativa nasturi lipsa. De vreo cinci ani s-a apucat de afaceri, ca asa "m-a indemnat baba de acasa".

Drama femeii taximetrist, in lupta cu viata si sistemul- Reportaj Ziare.com

Nu-l multumeste un refuz. "Apai ce cauti tu in gara, daca nu te duci nicaieri?", imi spune insistent. Scade pretul la 30 de lei. Daca se intoarce la Vaslui cu buzunarele goale, il "sfadeste baba, ca are gura mare". Pensionarul vorbeste tare si raspicat si mai trage o dusca din ceaiul de macese pe care i l-a pregatit sotia. "Am racit olecuta, dar ceaiul asta face minuni", marturiseste batranelul.

Imi explica si modul in care functioneaza afacerea. El ia trenul spre Suceava si nici ca se gandeste sa se urneasca din gara pana nu gaseste trei clienti. "Stiu ca n-am pace acasa daca nu aduc bani", spune batranelul. Ii amintesc de "oferta lui de nerefuzat" si de promisiunea unei calatorii pana la Iasi, Cluj, Timisoara, Constanta ori Suceava, pentru "300 de mii de aia vechi".

Solidaritate in breasla

Deseori i se intampla lui nea Gavril sa aiba clienti care vor sa ajunga in destinatii diferite. Atunci isi imparte calatorii cu ceilalti veterani din gara. Niciodata n-a calatorit singur. Daca nu gaseste el vreun musteriu, sigur ii repartizeaza pasageri ceilalti veterani din gara. Legea-i permite sa aiba cati insotitori vrea, atat timp cat foloseste tichete distincte.

Mai mult, 'clientul' nu trebuie sa fie ruda a pensionarului ori sa demonstreze un interes legitim de efectuare a calatoriei. De Paste, isi aminteste badea Gavril, a avut opt insotitori. "Ca doar calatorului ii sade bine cu drumul", completeaza batranul cu o luciditate cu care putini din cei de varsta lui, ba chiar dintre cei mai tineri, se pot mandri.

Unde se incalca legea?

Badea Gavril transporta calatori aproape la fiecare sfarsit de saptamana. Ia tichete gratuite de la cunostinte care nu au nevoie de bilete ori "nu mai sunt in puteri ca sa calatoreasca". "Mai ajung pe acasa, vad care-i treaba, ma ospetesc si ma urc iara-n tren", marturiseste pensionarul voiajor.

Stie ca aici incalca legea, ca nu are dreptul la mai mult de 12 tichete pe an. "Sunt batran, ce pot sa-mi faca? Sa ma bage la inchisoare, sa-mi dea mancare si sa nu mai dau bani pe lemnele de foc?", se justifica negustorul. "Crezi tu ca ii lasa baba sa ma ia? Fug cat colo numa' daca ii aud gura", completeaza, sugubat, veteranul.

Se lauda cu sute de kilometri parcursi si zeci de ore dormite pe banchetele trenurilor. Nu s-a plimbat el prea mult in tinerete, insa de vreo cinci ani a vazut cam toata tara: "Dar tot la mine, la Vaslui, ii cel mai bine". Petrece si cate o noapte intreaga in tren, alaturi de partenerii de calatorie. "Imi iau mancare la pachet, mai citesc un ziar, le mai povestesc despre razboi si trece timpul", spune pensionarul.

Taxi driver in Bucuresti: povesti de viata, sex si gainarii Reportaj Ziare.com

E atent si cu insotitorii, pe care-i asigura ca n-au de ce sa-si faca probleme din cauza controlorului, ca doar "nasul ii de-al nostru, ne cunoastem si el stie cum merg treburile".

Badea Gavril are si clientela fidela. "Care o mers o data cu mine, ma cauta prin gara sa ii duc iara. Le convine si lor, imi iese si mie ceva". Ba stabileste cu musterii si ore de intalnire in gara. Conditia este sa fie macar trei calatori. Spune mandru ca n-a pacalit niciodata vreun pasager, desi practica este comuna prin Gara de Nord. "Ei iti dau banii, tu le dai biletul si nu mai urci in tren", explica batranul. Si cum insotitorul se trezeste singur in tren, fara veteran, tichetul nu este valabil si-l paste o amenda zdeavana. "Dar eu nu fac de astea, ca ma bate Dumnezeu", subliniaza badea Gavril.

Vocea care anunta-n difuzoare venirea trenului pentru Suceava il face pe veteranul calator sa tresara. Radiografiaza cu atentie zona caselor de bilete, poate poate gaseste cativa musterii intarziati, care vor sa calatoreasca la jumatate de pret.

Ar vrea sa plece acasa, dar n-are niciun insotitor. Insisita din nou sa merg cu el. "Hai, 280 de mii, mai mult nu las". Refuzul nu-l multumeste si incepe sa intrebe iscoditor, pe cine-i iese in cale, daca nu are treaba prin partile Sucevei.

Veteranii, concurenta veritabila pentru CFR

Nu doar veteranii au pus pe roate asemenea afaceri. Speculantii au observat ca pot scoate bani frumosi din astfel de situatie. Nu rare sunt cazurile in care batranii sunt pacaliti. Mecanismul nu este deloc complicat: afaceristii obtin listele cu veteranii de razboi care au tichete gratuite si, pentru sume derizorii, pensionarii sunt de acord sa-si vanda biletele unor persoane care obtin, ulterior, bani frumosi pe tichete.

Legea prevede ca "veteranii decorati beneficiaza de cate 12 calatorii gratuite, dus-intors, sau 24 de calatorii simple, in cursul unui an calendaristic, la clasa I pe calea ferata, la tren de orice rang. Veteranii de razboi decorati cu Medalia 'Crucea comemorativa a celui de-al Doilea Razboi Mondial, 1941-1945', cei nedecorati, precum si vaduvele de razboi au dreptul, in cursul unui an calendaristic, la 6 calatorii interne gratuite, dus-intors, sau la 12 calatorii simple pe calea ferata, la tren de orice rang.

Generalii si ofiterii calatoresc la clasa I, iar ceilalti veterani de razboi, decorati cu Medalia 'Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial, 1941-1945', cei nedecorati, precum si vaduvele de razboi, la clasa a II-a. In cadrul numarului de calatorii stabilit pentru titulari, acestia le pot folosi si pentru insotitori".

Biletele de calatorie nu sunt insa inseriate si pot fi folosite de orice persoana,nu doar de adevaratul titular. In plus, faptul ca pasagerii nu isi cumpara bilet si apeleaza la solutiile voiajorilor de ocazie aduce un prejudiciu destul de mare si CFR-ului.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#bilete tren gratuite veteran, #afaceri bilete veterani gara, #Gara Nord bilete veterani , #CFR