Calea ferata, un pericol real pentru calatorii romani

Luni, 25 Aprilie 2011, ora 17:24
3039 citiri
Calea ferata, un pericol real pentru calatorii romani
Foto: Arhiva

Pe calea ferata din Romania orice calatorie poate deveni periculoasa din cauza ca mare parte din sine este veche si stricata si ar trebui reparata.

Un studiu realizat de specialisti din Ministerul Transporturilor arata ca pe rutele CFR exista 1.322 de puncte periculoase, iar 95% din instalatiile de siguranta a circulatiei sunt expirate sau ar trebui reparate, informeaza Evenimentul Zilei.

Din cauza starii proaste a caii ferate aproximativ 9.750 de trenuri au intarziat 95.822 de minute din cauza defectiunilor aparute.

"Din punct de vedere financiar, este necesar a se mari veniturile Companiei Nationale de Cai Ferate pentru a se asigura resursele necesare intretinerii si repararii infrastructurii. Neadoptarea acestor prevederi va duce la introducerea de noi restrictii de viteza, la aparitia de noi puncte periculoase, ceea ce va duce la cresterea timpilor de mers si a intarzierilor", se precizeaza in documentul realizat de specialisti, realizat pentru a fi folosit la refacerea caii ferate din Romania.

43% din linia de cale ferata trebuia demult reparata, iar 87,9% din podurile CFR au perioada de viata expirata sau sunt scadente la reparatii, ca si 40% din tunelurile prin care trec zilnic garniturile de tren.

De asemenea, din cauza lipsei investitiilor, anul trecut existau 570 de restrictii de viteza, in timp ce in 2001 existat 245 de restrictii. Majoritatea restrictiilor nu au acoperire in timpii de mers, ceea ce face ca multe trenuri sa aiba intarzaieri.

Oficialii din ministerul Transporturilor spun ca singura solutia ca infrastructrura CFR sa fie reabilitata este ca statul sa aloce bani pentru a suplimenta veniturile companiei.

Potrivit datelor, tariful de utilizare a infrastructurii feroviare este principala sursa de venit din care se acopera aproximativ 34,72% din cheltuielile pentru intretinerea si mentinerea functionalitatii infrastructurii, insa veniturile bugetare destinate acestui tip de cheltuiala avand o pondere de doar 2,53%, ceea ce releva un deficit de finantare de 62,75%.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#stare cale ferata, #intarziere trenuri Romania, #reparatii calea ferata Romania , #CFR