Dosar DNA la CFR Calatori, dupa ce a vrut sa cumpere 7 automotoare de la Electroputere Pascani

Marti, 17 Decembrie 2019, ora 11:25
6049 citiri
Dosar DNA la CFR Calatori, dupa ce a vrut sa cumpere 7 automotoare de la Electroputere Pascani
Foto: Arhiva Facebook/ CFR Calatori

Achizitia de automotoare pe care CFR Calatori intentiona sa o faca nu va merge mai departe, in acest caz fiind si un dosar deschis la DNA, a dezvaluit ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Potrivit acestuia, este vorba despre 7 automotoare (trenuri) ce urmau sa fie luate prin achizitie directa de la compania Electroputere Pascani.

"Eu va spun asa: 126 de milioane de lei, bani pe care compania CFR Calatori i-a primit din subventie, in loc sa isi plateasca datoria catre CFR Infrastructura, si anume acea taxa de utilizare a infrastructurii, s-au gandit ei, in intelepciunea lor, sa achizitioneze cele sapte automotoare. Eu cred ca nu s-au gandit bine. (...)

Achizitia nu merge mai departe. Spun foarte clar ca nu, pentru ca acolo este si un dosar deschis la DNA, unul dintre cei care au decis acolo s-a detonat, s-a dus si s-a autodenuntat, inteleg, asa ca lucrurile sunt destul de clare", a afirmat ministrul, luni seara, la Realitatea Plus.

Bode a subliniat ca obligatia CFR Calatori era sa plateasca datoria catre CFR SA, nu sa achizitioneze trenuri dintr-o singura sursa.

"Ei aveau obligatia sa isi plateasca datoria, nu sa achizitioneze direct sapte automotoare. Nu ca n-ar fi nevoie. Eu, simplu, analizand logic aceasta chestiune, cand ai niste bani primiti din subventii tu iti platesti datoria, nu faci achizitii dintr-o singura sursa", a adaugat el.

Seful de la Transporturi a mentionat ca a trimis Corpul de control la CFR Calatori, actiune care s-a soldat cu un raport ce a fost trimis la DNA.

"Eu am trimis Corpul de control acolo. Am primit un raport. Raportul respectiv l-am trimis la DNA, pentru ca lucrurile sunt destul de clare acolo. Este un alt model DN 15 Neamt, adica alt model de achizitie directa", a sustinut Bode.

Intrebat de ce actualul director general interimar al companiei inca mai este in functie, ministrul a raspuns: "O sa discutam in curand. O sa vedeti cata vreme mai este director acolo".

"De ce mai este director acolo? Pentru ca eu vreau sa numesc un manager in orice companie care sa duca compania inainte. Am identificat mai multi manageri, dar nu m-am grabit sa iau decizii asa, de dragul de a lua decizii", a explicat ministrul.

Fostul director general al CFR SA Constantin Axinia declara, pe 8 octombrie, la un eveniment, ca societatea pe care o conducea intentiona sa execute silit CFR Calatori si CFR Marfa, daca nu isi vor achita datoriile provenite din neplata taxei de utilizare a infrastructurii (TUI), care se ridica la 180 de milioane de lei si, respectiv, un miliard de lei.

"CFR Calatori are o datorie de 180 de milioane de lei care creste pe masura ce trece timpul, iar CFR Marfa are o datorie de un miliard de lei. Am facut notificari, mi-au platit ceva din urma, dar ii vor executa silit.

Eu le-am inaintat cate un document in care le-am prezentat situatia financiara a caii ferate romane, ca noi de la Infrastructura nu mai dorim sa fim o banca fara dobanda si nu putem sa subventionam CFR Calatori si CFR Marfa, creandu-ne un gol. Daca ei au pierderi, i-am rugat sa nu le transfere catre Infrastructura", a spus Axinia.

Potrivit lui Axinia, datoria CFR Calatori reprezinta "o gaura imensa" in bugetul companiei, in conditiile in care aceste datorii au fost folosite la construirea bugetului in special pe fonduri proprii.

La randul sau, directorul general al CFR Calatori, Valentin Dorobantu, a negat ca ar avea conturile blocate in urma neplatii datoriei catre CFR SA. In plus, le-a spus jurnalistilor care i-au adresat intrebari referitor la acest subiect ca dubleaza cifrele "ca de obicei", iar datoria se ridica doar la 100 de milioane de lei.

"Nu (nu are conturile blocate - n.red.), nu inteleg de ce va place senzationalul, sincer. Va repet, raspunsul este negativ. (...) Ca de obicei, dublati cifrele. Avem o datorie de 100 de milioane de lei (din neplata TUI-ului - n.red.) pe care o vom compensa instantaneu in momentul in care vom incasa banii de la ARF (Autoritatea pentru Reforma Feroviara)", a raspuns Dorobantu.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#dosar DNA CFR Calatori , #CFR