Director CFR: Blatul pe tren e de pe timpul lui Caragiale. 30% din calatori nu au bilet (Video)

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 11:58
4190 citiri
Director CFR: Blatul pe tren e de pe timpul lui Caragiale. 30% din calatori nu au bilet (Video)
Foto: B1TV

Directorul CFR Calatori Stefan Roseanu a vorbit, joi, despre incapacitatea autoritatilor de a pune capat blatului pe tren, fenomen impamantenit in Romania de decenii.

"Mersul cu trenul fara bilet este un fenomen 'antic si de demult', o stim cu totii, si de pe vremea lui Ceausescu si din schitele lui Caragiale", a spus directorul CFR Calatori intr-o conferinta de presa prilejuita de ancheta desfasurata de procurori la regionalele din toata tara, in cadrul careia sunt audiate circa 200 de persoane.

Roseanu a precizat ca ancheta desfasurata de procurori cu mijloace specifice dureaza de mai multe luni zile la nivel national.

"Compania si-a dat concursul tehnic, pentru ca organele de ancheta sa isi poata desfasura procedurile", a mai spus Roseanu, precizand ca cele aproximativ 200 de persoane anchetate ocupa diverse functii, de la conductori de tren si sefi de tren, pana la partea de control.

"Noi estimam ca, in fiecare an, aproximativ 30% din calatorii care se deplaseaza la nivel national, in medie, sunt fara bilet, ceea ce inseamna ca compania pierde in fiecare an cel putin 100-150 milioane de lei din neincasarea biletelor", a mai spus el.

Ancheta la CFR - 81 de audiati, pagube de 150 de milioane de lei pe an - LIVE

Directorul general al CFR Calatori s-a aratat intransigent, spunand ca se va merge pana la desfacerea contractelor de munca a celor gasiti vinovati.

"Nu vor fi trecute cu vederea faptele dovedite, se va merge pana la desfacerea contractului de munca, nu sunt un paznic al hotilor", a mai spus directorul general, precizand ca exista proceduri clare de sanctionare a celor vinovati, prevazute atat in contractul colectiv de munca, dar si in legislatie.

Directorul CFR a mai declarat ca inca de la preluarea functiei a dispus tot felul de controale, iar in unele cazuri s-a aplicat desfacerea contractului de munca, dar si retrogradari, in sensul ca au existat persoane care au fost indepartate de "tentatiile de zi cu zi".

"Am introdus in unele cazuri filtre in gari, dar nu le-am putut tine permanent pe diverse explicatii tehnice. Am oprit unele trenuri pe parcurs, in unele cazuri din 400 de calatori doar 100 aveau bilet, deci 75% nu aveau bilet. In unele cazuri suntem obligati sa suspendam trenuri pentru ca nu ne acoperim cheltuielile", a mentionat Roseanu, spunand ca asteapta ca ancheta sa scoata la iveala daca banii erau colectati si ajungeau la cineva anume.

Roseanu a mai spus ca echipele de controlori de tren sunt la randul lor controlate periodic de echipe de la nivel central si teritorial care au ca misiune sa inspecteze prin sondaj trenurile si sa constate abateri, de la calatorie frauduloasa pana la siguranta circulatiei. La randul lor, aceste echipe de control sunt controlate de o alta echipa de supracontrol general.

"Avem dialog si colaborare cu Politia transporturi. Ancheta a inceput mai demult, e o ancheta care s-a construit", a mai spus el.

Roseanu a dat si un exemplu edificator. Un tren pe linia Bucuresti-Oltenita in care se vindeau 10-15 bilete maxim zilnic a fost preluat in management privat, iar de a doua zi in tren erau 50 de calatori toti cu bilete si "probabil cateva sute care au ramas pe jos".

"In jurul Bucurestiului controalele gasesc mereu probleme", a mai spus el, adaugand ca isi propune sa intareasca paza, disciplina si sa motiveze calatorul sa isi plateasca biletul, atata timp cat isi doreste ca trenul sa opreasca in localitate.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#ancheta CFR calatori, #blat tren, #audieri controlori tren , #CFR