DNA l-a trimis in judecata pe Mihai Necolaiciuc, fostul director general al CFR

Marti, 24 Iunie 2008, ora 15:05
1905 citiri
DNA l-a trimis in judecata pe Mihai Necolaiciuc, fostul director general al CFR

Procurorii DNA l-au trimis marti in judecata, pe fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, in sarcina caruia s-au retinut trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice si infractiunea de utilizare a subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

In acelasi dosar, au mai fost trimisi in judecata Gabriel Misir, fost director al Directiei comerciale din cadrul CNCF CFR SA, precum si Viorica Olaeru, fost director al Directiei economice din cadrul CFR SA, informeaza NewsIn.

Potrivit procurorilor, in perioada 17 iulie 2000 - 21 octombrie 2003, Mihai Necolaiciuc, prin complicitatea lui Gabriel Misir Mihail Gabriel si Viorica Olaeru, functionari din subordinea sa, in calitate de director general, administrator si ordonator de credite la CFR SA, cu incalcarea normelor legale, a traficat resursele financiare si activele companiei in folosul unor societati comerciale private, actiune de natura sa afecteze patrimoniul companiei si resursele acesteia.

Se pare ca Misir si Viorica Olaeru au contribuit prin avizarea achizitiilor nelegale, semnarea unor contracte fara respectarea prevederilor legale si aprobarea unor plati catre furnizori.

"Astfel, in perioada 2001-octombrie 2003, compania, invocand in fals urgente in aprovizionare, a achizitionat in mod nelegal produse inutile (rulmenti, suruburi, piulite, trandafiri, etc.) la preturi supraevaluate si in cantitati mai mari decat necesarul, de la mai multi furnizori privilegiati, pe care i-a ales cu incalcarea legislatiei in vigoare si prin proceduri neconcurentiale", sustin anchetatorii.

"Inculpatul a achitat produsele, prejudiciind in acest mod compania cu suma de 84.086.783,2 RON. Toate aceste produse au fost vandute in luna octombrie 2003 catre trei firme, vanzare facuta cu conditia ca marfa sa fie achitata de catre cumparatori la momentul revanzarii de catre acestia", se precizeaza in comunicatul de la DNA.

Procurorii spun ca aceste bunuri nu au fost revandute si, astfel, nu au fost achitate de catre cumparatori.

Anchetatorii au retinut in rechizitoriu ca, in plus, in aceeasi perioada, Mihai Necolaiciuc a schimbat destinatia sumei de 4.123.829,3.RON, utilizand-o in alte scopuri decat cel pentru care a fost acordata.

Astfel, suma a fost folosita pentru diverse achizitii de bunuri si servicii sau plata salariilor.

De exemplu, s-a achitat suma de 500.000.000 ROL pentru achizitionarea de trandafiri la preturi supraevaluate.

"De asemenea, in perioada 2002 - 2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos, ilegal, din functiune si a valorificat prin vanzare 23.000 de vagoane si 1.059 locomotive necasate si neevaluate, care au fost vandute catre diverse firme la pret de fier vechi. In acest mod, patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 RON. Precizam ca activitatile de achizitii si valorificari s-au efectuat prin S.C. BURSA ROMANA DE MARFURI S.A., societate care, la acel moment, nu era autorizata de CNVM ca bursa pe piata reglementata de marfuri", se mai arata in comunicatul DNA de marti.

Procurorii spun ca, in perioada 17 iulie 2000 - 21 octombrie 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat doua contracte de comodat avand ca obiect instrainarea cu titlu gratuit si in mod nelegal a 10 locomotive si 150 vagoane catre un operator feroviar privat.

Aceste bunuri fusesera primite de companie prin ordin al ministrului transporturilor cu un scop special si anume acela de a face unele economii si de a valorifica mai eficient creditul extern destinat reabilitarii coridorului feroviar IV paneuropean.

In aceasta modalitate, CFR SA a fost prejudiciata cu suma de 5.155.014,8 RON.

Prejudiciul total retinut de DNA si cauzat CFR SA este de 106.900.840,4 RON.

Procurorii anticoruptie au dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra unui imobil si indisponibilizarea unor sume de bani apartinand lui Mihai Necolaiciuc si prin instituirea sechestrului asupra unui imobil apartinand Vioricai Olaeru.

Economia germană – cu un moral mai ridicat – TradeVille
Economia germană – cu un moral mai ridicat – TradeVille
Comerțul Cu Ridicata Înregistrează Creșteri In februarie 2024, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (excluzând autovehiculele si motocicletele) a înregistrat o creștere, comparativ cu...
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
#procurorii, #director, #Mihai Necolaiciuc, #locomotive, #bursa, #marfuri , #CFR