Gara de Nord este in pericol de executare silita

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 20:58
2071 citiri
Gara de Nord este in pericol de executare silita
Foto: www.raspandaku.ro

Confederatia Sindicala Nationala Meridian sustine ca Gara de Nord este in pericol de executare silita, din cauza datoriilor acumulate de CFR SA in ultimii sase ani la furnizorii de energie electrica.

Furnizorii au pus deja sechestru si executa silit utilaje, dar si alte statii de tren si sedii ale cailor ferate, unele modernizate cu fonduri externe rambursabile, garantate de statul roman.

"Activitatea CFR risca sa fie blocata de neplata unei datorii de peste 2040 milioane de lei, acumulata in in perioada decembrie 2005 - iulie 2011. Compania de cai ferate are de platit aceasta suma furnizorilor privati de energie electrica Enel, Eo.N si CEZ (peste 803 milioane de lei) si companiei de stat Electrica (peste 1236 milioane de lei). Circa 41% din totalul datoriei CFR o reprezinta penalitatile de intarziere la plata. Situatia companiei este critica intrucat nu are bani ca sa-si achite debitele.

Furnizorii au poprit conturile sucursalelor de cai ferate regionale, au inceput licitatiile pentru vanzarea bunurilor in care CFR isi desfasoara activitatea, au deconectat de la retea sucursale regionale, statii de calatori si statii de tren din punctele de trecere a frontierei", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ion Popescu, presedintele CSN Meridian, a declarat ca sucursala CF Bucuresti are sechestrate spatii din cladirea Garii de Nord.

"E o situatie fara precedent. Exista riscul ca functionarea companiei sa fie grav perturbata sau chiar blocata. Sucursala CF Bucuresti are sechestrate spatii din cladirea Garii de Nord. In Brasov sunt cladiri in care activeaza Oficiul de Informatica. Transferul echipamentelor IT din spatiile susceptibile sa fie vandute de creditori ar fragmenta sau chiar intrerupe functionarea Oficiului.

Intre bunurile ce pot fi valorificate de creditori se afla utilaje grele de cale ferata si statii modernizate cu fonduri externe rambursabile, garantate de statul roman. Instrainarea acestora ar duce la suspendarea imprumuturilor si invalidarea internationala a garantiei statului", a explicat Ion Popescu, presedintele CSN Meridian.

Valoarea bunurilor CFR, puse sub sechestru la sfarsitul lunii august, ajunge la peste 207 milioane de lei.

"Furnizorii de stat detin dosare de executare silita, asupra activelor CFR, estimate la 75% din valoarea stabilita de un evaluator independent. La aceasta se adauga TVA, cheltuielile de evaluare, cele de judecata si comisioanele de executare. Datoriile s-au acumulat din cauza faptului ca energia electrica a fost achizitionata de la furnizori la preturi si de trei ori mai mari, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA nefiind consumator eligibil si neputand achizitiona energie electrica de pe piata libera,devenind astfel consumator captiv", se mai arata in comunicat.

CFR SA nu a primit nicio instiintare oficiala cu privire la instituirea unui sechestru asigurator asupra Garii de Nord din Capitala iar circulatia se desfasoara in conditii normale, a anuntat compania marti.

I.U.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gara Nord executare silita, #datorii CFR furnizori energie electrica , #CFR