Pretul imens al coruptiei - Episodul: "Nasul" mafiot (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 14:09
7970 citiri
Pretul imens al coruptiei - Episodul: "Nasul" mafiot (Opinii)
Foto: mindmillion.com

Nimic mai adevarat decat faptul ca "nasul" din trenuri si mica lui coruptie nu au aparut ieri. Exista si inainte de 1989, pentru studentii mai prapaditi, pentru uituci sau grabiti.

Operatiunea "nasul" pe care o descoperim in urma anchetei Parchetului este insa cu totul si cu totul altceva. Coruptia mica a devenit coruptie mare, profesionista, organizata mafiot si cu efecte dramatice la nivelul economiei nationale.

Mita incasata de nasi nu se mai numara in sticle de bere. Se numara in sute de mii de lei, in cadrul unei constructii piramidale in care conductorii sunt doar baza, incasatorii, si in care mita urca ierarhic pana spre varful Ministerului Transporturilor.

Banii colectati zilnic erau impartiti de la baza pana la varf prin tot felul de mecanisme bine puse la punct si ele.

Cifrele sunt inspaimantatoare. Cam 40% dintre cei care calatoresc cu trenul nu platesc bilet. Pierderile sunt proportionale, 40% din banii care ar fi trebuit incasati pe bilete. Potrivit anchetatorilor, intre 2005 si 2010 CFR a inregistrat o paguba de 370 de milioane de euro. Doar prejudiciul dovedit de procurori intr-un an si jumatate de ancheta se ridica la 200 de milioane de lei.

Pierderile fac societatea dependenta de subventia de la stat si o tin mereu pe lista neagra a celor in mod inexplicabil neprofitabile. Inexplicabil pentru ca pe aceleasi rute pe care CFR mergea in pierdere, trenuri private sunt cat se poate de profitabile.

Asemenea retele nu se creeaza intr-o zi. Ele au fost construite transpartinic de-a lungul multor guvernari. Asa ca orice incercare de politizare intr-o singura directie este ridicola. Dupa cum ridicola este zbaterea liderilor sindicali, despre care m-as mira sa nu fie parte din caracatita.

La amploarea pe care o avea, mi-e greu sa cred ca fenomenul nu era cunoscut si in CFR si in Ministerul Transporturilor. Ale caror conduceri ce au facut?

Au scumpit biletele, pentru a mai acoperi din pierderi, nefacand de fapt decat sa provoace o si mai mare scadere a numarului de bilete vandute, fie pentru ca oamenii s-au reorientat spre microbuzele mai ieftine, fie pentru ca "mersul cu nasul" s-a extins.

Dar cum sa se atinga cineva de reteaua atat de profitabila pentru toti, cu exceptia societatii si a bugetului de stat care pompeaza an de an subventii de miliarde intr-o societate roasa de carii de sus pana jos?

Directorul CFR Calatori spune ca nu are niciun motiv sa-si dea demisia cat timp a scos la iveala reteaua de coruptie. Nu a scos nimic la iveala, au scos procurorii. El a stat si a ignorant putregaiul pana cand au venit procurorii sa-i salte directori de prin birouri.

Deocamdata nu exista dovezi ca o parte din bani ajungeau si la el, dar, din nou, nu m-as mira sa descoperim si asta.

Mica spaga a devenit marea spaga, a devenit operatiune profesionista care ingroapa un sector din economia nationala.

Nu este doar povestea SNCFR. Unde pui degetul cam acelasi lucru il gasesti, de la SNCFR la Oltchim, de la TVR la fondurile europene suspendate de CE: diferite tipuri de coruptie transpartinica, difertie retele, diferite capuse care se umfla si se imbogatesc din fonduri publice drenate in cele mai felurite chipuri.

Nu stiu daca exagerez intrebandu-ma cati din banii colectati de nasi, de exemplu, au ajuns si in visteriile de partid. Dupa cum sunt convinsa ca nu exagerez cand spun ca in Romania reforma si curatenie se face doar cu Parchetul. Restul institutiilor si conducerile lor sunt inerte.

Si atunci mai trebuie oare explicat de ce e nevoie de un Parchet absolut independent, mai trebuie explicat de ce batalia pe sefiile celor doua Parchete este feroce?

Tot ce pot sa sper este ca pana la urma coruptia sa nu se dovedeasca mai tare decat Parchetul, macar in cazul acesta si sa nu ne trezim, ca in cazul marii operatiuni din vami de anul trecut, ca nu ne-am ales decat cu un spectacol media.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#CFR ancheta Parchet, #CFR spaga nas tren, #CFR cotrolori retinuti, #coruptie CFR Parchet , #CFR