Sindicatele dezaproba concedierile colective din vara la CFR

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 23:06
2185 citiri
Sindicatele dezaproba concedierile colective din vara la CFR
Foto: Arhiva

Presedintele Federatiei Miscare Comercial, Gheorghe Fratica, a declarat, miercuri, ca sindicatele au fost chemate la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii pentru discutii legate de programul de restructurare a unui numar de aproape 3.000 de salariati de la CFR Calatori si SA.

"Conducerile celor doua companii ne-au invitat la o intalnire privind programele de restructurare si reorganizare la CFR Calatori si CFR Infrastructrua. La CFR Marfa am fost de acord cu reorganizarea si diponibilizarea a circa 3.000 de salariati, de la 1 iunie, dar se pare ca tot de la aceasta data ministerul vrea sa concedieze 1.021 de salariati de la CFR Calatori si alti 1.500 de la CFR Infrastructura", a spus Fratica.

Acesta a precizat ca, la CFR Infrastructura, sindicatele nu sunt de acord cu nici un fel de program de restructurarare, respectiv disponibilizari, mai ales in ceea ce priveste personalul de executie.

"Aceste reorganizari se fac haotic si nu putem fi de acord ca, dupa ce anul trecut au dat afara 11.000 de feroviari, in iunie sa fie altii disponibilizati. Regionala de Marfa Craiova are cea mai mare cifra de disponibilizari, 300 de oameni. Aceasta sucursala reprezinta 50% din traficul de marfa si ar putea fi afectate contractele de transport aflate in derulare", a adaugat presedintele Federatiei Miscare Comercial.

Potrivit programului de disponibilizari, cei concediati vor fi primiti sase salarii compensatorii a cate 670 lei.

Intr-un proiect de act normativ publicat la inceputul lunii pe site-ul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) se arata ca necesarul minim care trebuie asigurat in 2011 de la bugetul de stat in completarea veniturilor proprii prognozate de CFR SA este de 400 milioane lei, in vederea functionarii infrastructurii feroviare publice la parametri similari anului 2010.

Potrivit documentului, in anul 2010 s-au produs la instalatiile de semnalizare, electrificare si centralizare, in special din cauze tehnice, un numar de peste 4.093 deranjamente, care au avut ca efect intarzierea a circa 9.750 trenuri cu 95.822 de minute. Totodata, se preciza ca peste 5.708 km de linii de cale sunt scadente la reparatii capitale, adica 43% din lungimea totala a liniilor de cale ferata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sindicaliti cfr, #concedieri cfr iunie , #CFR