Tragi-comedia Orient Express, in regia Cailor Ferate Romane - Fotoreportaj Ziare.com

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 18:03
8174 citiri
Tragi-comedia Orient Express, in regia Cailor Ferate Romane - Fotoreportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Suntem in anul Caragiale, sintagma prea des folosita, atat de des incat a devenit un fel de cliseu al presei. Totusi, in ciuda acestui fapt, exemplul CFR din ziua sosirii Orient Express-ului in Gara de Nord poate fi considerat o piesa tragi-comica care se integreaza perfect in anul Caragiale.

Ajungand in Gara de Nord, la ora 14:00, cu 20 de minute inainte de sosirea trenului Orient Express, am intampinat o bariera de politisti, care nu lasa decat presa pe peronul unde trebuia sa traga garnitura internationala.

Am scos legitimatia si am trecut mai departe, ajungand pe peron. Pe moment nu am inteles de ce atata forta de ordine, insa in momentul ajungerii trenului in gara am priceput, auzind o conversatie de peste gardul de beton al garii, pe Calea Grivitei.

Asta e ma, hai sa mergem

Asteptand pe peron in timp ce locomotiva trenului se vedea de dupa colt, un grup de sa-i numim cetateni in genul celora care-si fac veacul pe la Gara de Nord se opreste pe Calea Grivitei si discuta.

"Asta e ma, aici vine", spune unul dintre cetateni

"Pai hai sa mergem si noi", raspunde al doilea.

Dupa ce am asistat la aceasta discutie, am blagoslovit politistii care nu permiteau accesul oricui pe peron.

Orient Express-ul, in Romania

Orient Express-ul ajunge in Gara de Nord din Bucuresti, avand totusi farmecul ruinat de o locomotiva romaneasca, modernizata in 2011 la Craiova.

Galant, cu o uniforma fara nicio dunga si cu manusi, personalul trenului ajuta calatorii in varsta sa coboare din tren.

De altfel, momentul sosirii trenului in Bucuresti a reprezentat ocazia unui eveniment inedit si totodata dragut.

Calatorii dintr-un vagon s-au adunat in jurul unuia dintre membrii personalului si au intonat in cor: "Happy birthday to you, happy birthday to you".

Oamenii i-au cantat, in semn de respect tipic occidental, "La multi ani" angajatului imbracat intr-o uniforma albastra, iar apoi toti domnii au dat mana cu el si toate doamnele l-au sarutat pe obraz.

Bine ati venit in Romania

La fata locului, o gramada de politisti si de persoane imbracate in civil, insarcinate cu asigurarea ordinii si bunastarii pasagerilor straini.

Unul dintre politisti da mana cu unul dintre membrii personalului, parca urandu-i bun venit si explicandu-i "care-i mersul" pe la noi prin Capitala.

Angajatii Orient Express nu au fost doar extrem de galanti cu calatorii trenului, ci si extrem de prietenosi cu presa, facand din mana si zambind la fiecare poza facuta de cei prezenti.

Mai mult, unii au acceptat sa faca poze cu jurnalistii din Gara de Nord, aratand ca sunt obisnuiti cu atentia acordata de presa pentru trenul din care fac parte.

Comedia jucata de CFR, pentru a insela opinia strainilor

Toate bune si frumoase pana cand am observat substratul de pe peronul 14, locul unde a garat Orient Express-ul.

Primul lucru care m-a lovit a fost schimbarea totala a unui peron. Cosurile de gunoi ale peronului 14 erau nou noute, parca abia scoase din fabrica, scrumiera acestora reflectand lumina soarelui de curatenie, avand chiar si saci de gunoi separati pentru sticla, hartie si restul coordonatelor necesare reciclarii, care in Romania este o idee extraterestra.

Al doilea eveniment socant a fost reprezentat de lucratorii de la curatenie publica, care sareau ca arsi in momentul observarii unei hartii pe jos. Peronul 14 al Garii de Nord avea o echipa de patru "gunoieri" care supravegheau ca totul sa arate curat si frumos.

In afara de politistii imbracati in uniforma conforma, in jurul peronului se aflau numerosi barbati imbracati in civil, unii cu statii in mana, unii cu caiete de sarcini, totul pentru a arata strainilor ca Romania este o tara civilizata.

Concluziile comediei marca CFR

Desi angajatii CFR si ai altor institutii s-au chinuit sa ofere o prima impresie buna strainilor din Orient Express, noi, romanii, cu toti stim ca situatia nu sta asa.

Cu totii stim ca toate cosurile de gunoi din Gara de Nord sunt mizere si nimanui nu-i pasa de reciclare, acestea neavand niciodata saci separati pentru diversele gunoaie.

Cu totii stim ca niciodata angajatii de la curatenie publica nu sar ca arsi cand este gunoi pe jos. Mai mult, am observat ca cei care curata peroanele, cand stau sa fumeze, isi arunca chistoacele pe jos, practic batandu-si joc de munca lor.

Cu totii stim ca impresia oferita de CFR si autoritati, de siguranta si liniste publica, de curatenie, este o comedie ieftina, menita sa dezinformeze opinia publica straina.

Cu totii stim cum este la noi in Romania, insa strainii au fost pacaliti. Oare?

Chiar daca ar fi fost pacaliti de cele vazute inauntrul Garii de Nord, iesind afara vor descoperi Romania adevarata.

Romania prezentata astazi Orient Express-ului este o inselaciune condamnabila. Desigur, nu este condamnabila dorinta de a face o buna prima impresie, insa sa pretinzi a fi ceva ce nu esti arata exact starea tarii de azi. Si nu doar din Gara de Nord, ci la nivel international.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Orient Express Romania Gara Nord, #Orient Express tren Romania, #Orient Express oprire Bucuresti , #CFR