Presedintele CNSAS, acuzat ca a incalcat legea in cazul Adinei Florea: Sase membri ameninta cu blocarea institutiei

Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 16:55
12131 citiri
Presedintele CNSAS, acuzat ca a incalcat legea in cazul Adinei Florea: Sase membri ameninta cu blocarea institutiei
Foto: Arhiva (CNSAS)

Sase din cei 11 membri ai CNSAS il acuza, intr-o scrisoare transmisa, joi, pe presedintele institutiei, Constantin Buchet (foto), ca a procedat nelegal atunci cand a transmis CSM ca Adina Florea, propusa si respinsa de presedinte pentru sefia DNA, nu a fost colaborator al Securitatii.

"In data de 9 ianuarie 2019 am aflat de existenta adresei nr. P 1974/18 din 28 decembrie 2018, pe care ati transmis-o CSM si ati semnat-o in calitatea dumneavoastra oficiala de presedinte al CNSAS.

Documentul face referire la situatia verificarilor in cazul doamnelor Florea Adina, Sterschi Florena Esther, Hosu Elena Georgiana, Nedelcu Iuliana si Constantin Antonia Eleonora.

Din punctul nostru de vedere, documentul pe care l-ati remis CSM, in numele intregii institutii, ridica grave probleme de ordin legal, intrucat v-ati depasit atributiile prevazute de OUG 24/2008, substituindu-va Colegiului.

Concret, in raspunsul tranmis CSM in nume personal, ati dat verdictul cu privire la lipsa calitatii doamnei Florea Adina de colaborator/lucrator al Securitatii in sensul legii. In acest sens, va semnalam prevederile art. 8 din legea de functionare a CNSAS, potrivit caruia doar Colegiul poate stabili calitatea sau lipsa calitatii de colaborator/lucrator al Securitatii, ca rezultat al verificarii de interes public", au transmis membrii CNSAS in scrisoarea adresata lui Constantin Buchet.

Acestia amintesc de ordonanta de urgenta care reglementeaza functionarea CNSAS, precizand ca reverificarea Adinei Florea figureaza pe ordinea de zi a sedintei de joi a institutiei, iar procedura de reverificare poate fi finalizata doar in urma unui vot a cel putin opt membri.

"Totodata, potrivit art. 23 alin (1) din OUG 24/2008 Colegiul poate lucra doar in prezenta a cel putin 8 membri. De altfel, in cazul doamnei Florea figureaza pe ordinea de zi care ar urma sa aiba loc azi, 10 ianuarie, iar procedura de reverificare a domniei sale se poate finaliza numai in urma votului Colegiului. Dupa cum bine stiti, in mod firesc, orice membru al Colegiului ar putea solicita suplimentar verificarile in cazul sau, daca se considera necesar.

Cu alte cuvinte, simpla prezenta a sa pe ordinea de zi a sedintei nu implica, de la sine, votarea mentinerii adeverintei.

In acea adresa v-ati pronuntat si cu privire la lipsa calitatii de lucrator/colaborator in sensul legii in cazul doamnei Constantin Antonia Eleonora, desi chiar dumneavoastra subliniati, in acelasi paragraf, ca persoana nu se verifica, potrivit art. 2 lit. b) coroborat cu art. 5 alin 1 din OUG 24/2008. Nici aceasta speta nu a facut obiectul unei analize si cu atat mai putin al unui vot in Colegiu", explica sursa citata.

Conform sursei mentionate, antepronuntarea presedintelui CNSAS ridica probleme de legalitate, cerandu-i-se lui Constantin Buchet sa clarifice, atat in scris, cat si public, situatia fara precedent pe care a creat-o pentru institutie.

Semnatarii scrisorii atrag atentia ca lipsa unei reactii a presedintelui CNSAS poate genera un blocaj al institutiei.

"Domnule presedinte, v-ati antepronuntat cu privire la calitatea de colaborator/lucrator al Securitatii in privinta a doua persoane, ceea ce ridica probleme grave de legalitate. Acesta este un viciu de procedura, cauzat de precipitarea cu care ati gestionat situatia, in conditiile in care, subliniem inca o data, orice membru al Colegiului are dreptul sa solicite verificari suplimentare.

Mai mult, nu am fost lasati sa ne exercitam dreptul de a vota, dumneavoastra substituindu-va Colegiului prin luarea unei decizii in nume propriu.

Prin urmare, pana nu clarificati in scris si in mod public aceasta situatie fara precedent in care ati atras institutia, generand grave probleme de legalitate, noi, subsemnatii, va solicitam sa nu includeti pe ordinea de zi a sedintelor Colegiului Nota de constantare si avizul Directiei Juridice cu privire la doamna Adina Florea.

Lipsa unei reactii din partea dumneavoastra ar putea conduce la un blocaj institutional, lucru pe care niciun dintre membrii Colegiului nu si-l doreste", conchide sursa citata.

Presedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror sef al DNA. Propunerea este respinsa pentru a doua oara, iar motivul invocat este ca documentatia nu contine dovada ca Florea nu a colaborat cu Securitatea.

Tudorel Toader a propus-o initial pe Adina Florea pentru sefia DNA in luna noiembrie, iar pe data de 21 noiembrie presedintele a anuntat ca o respinge pentru ca documentatia nu continea adeverinta CNSAS care sa arate ca nu a existat o colaborare a candidatului cu fosta Securitate.

A doua propunere a Adinei Florea a fost facuta de Tudorel Toader pe data de 27 decembrie 2018.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scrisoare CNSAS aviz Adina Florea, #blocaj CNSAS aviz Adina Florea , #CNSAS