Istoricul care-i deconspira pe colaboratoriii Securitatii dezvaluie problemele din CNSAS si invinge institutia in instanta

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 01 Mai 2020, ora 10:21
20087 citiri
Istoricul care-i deconspira pe colaboratoriii Securitatii dezvaluie problemele din CNSAS si invinge institutia in instanta
Foto: Facebook/Madalin Hodor (Alex Galmeanu)

Cercetatorul Marius Hodor, cunoscut pentru mai multe studii si articole in care deconspira colaboratori celebri ai politiei politice comuniste sau diverse operatiuni secrete ale Securitatii, a anulat in instanta un ordin emis de conducerea CNSAS prin care era sanctionat disciplinar.

Marius Hodor este functionar in cadrul Directiei Investigatii din CNSAS, dar articolele publicate pentru care a fost sanctionat erau parte dintr-o documentare pe care acesta o facea pentru o lucrare stiintifica, in calitate de cercetator acreditat.

Magistratii au obligat Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa-i plateasca banii retinuti cu titlul de sanctiune pe o perioada de 3 luni: 15% din drepturile salariale, sume care vor fi actualizate cu rata inflatiei, urmand a se calcula dobanda legala de la data retinerii, pana la data platii efective.

De asemenea, CNSAS trebuie sa-i achite cheltuielile de judecata pentru acest proces, in valoare de 4.050 de lei.

Decizia a fost data de Tribunalul Bucuresti anul trecut, poate fi contestata de CNSAS la Curtea de Apel Bucuresti, potrivit portalului instantelor.

Cadou de ziua lui Hodor

Anuntul despre aceasta decizie si despre faptul ca a fost motivata de judecatori a fost facut de Madalin Hodor pe Facebook: Unii primesc de ziua lor tort, cadouri, pupaturi si ursuleti.

De ziua mea eu am primit motivarea instantei, prin care actul abuziv de cercetare disciplinara initiata de Colegiul CNSAS dupa publicarea "listelor celor 200" este desfiintat. Hotararea s-a pronuntat anul trecut, redactarea a durat. Dar asteptarea a meritat.

Istoricul posteaza o parte din explicatiile magistratilor si crede ca CNSAS va contesta decizia.

"Normal ca va urma recursul, caci Colegiul CNSAS daca face un abuz o tine pana la capat. Ok. Alti bani, alta distractie. Pe banii contribuabililor, evident. Nicio problema, dragilor, mergem mai departe," concluzioneaza Hodor.

Despre modul in care Hodor este hartuit de sefii sai - Cum este hartuit istoricul de la CNSAS care a facut publica lista intelectualilor care ar fi colaborat cu Securitatea

Despre istorie si securistii "buni"

Dupa cum aratam, Hodor a ajuns in atentia sefilor din CNSAS dupa ce a publicat o serie de articole in Revista 22. Printre acestea: "Tu esti Marius Oprea?", "Asediu la CNSAS. Miza: Dosarul Revolutiei" si "Ioan Aurel Pop, Cornel Nistorescu si Dorel Abraham, pe lista colaboratorilor Securitatii."

In mod special, sefii CNSAS au fost deranjati de articolul "Tu esti Marius Oprea?", in care Hodor scria ca Marius Oprea ar fi sprijinit de seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sa fie numit in Colegiul CNSAS. El face trimitere la o parte din colegii sai, care in cerceterile stiintifice vorbesc despre Securitatea "buna" si Securitatea "rea".

"Inteleg ca numirea ta in Colegiul CNSAS este ca si aranjata. Prietenul si seful tau Tariceanu te sustine, audierile in Parlament sunt o formalitate, deci nu are cine sa te opreasca. Poate ne vom intalni inainte sa incerci sa ma concediezi. Poate nu.

Nu trebuie sa te superi prea tare. Sa nu crezi ca toti cei care lucreaza la CNSAS sunt la fel ca mine si ca au aceleasi pareri. Un etaj mai sus de locul unde lucrez (Directia Investigatii) vei gasi niste istorici CNSAS (la Directia Cercetare) care iti impartasesc opiniile despre existenta a doua tipuri de Securitate (una buna si una rea), scriu cot la cot cu securisti precum Malureanu si Filip Teodorescu la revista Vitralii (revista veteranilor din serviciile romane de informatii - n.red.) si il plang pe Iulian Vlad (general, fost sef al Securitatii in perioada 1987-1990 - n.red.).

Actuala conducere a CNSAS-ului ridica de ani buni din umeri in privinta asta si se face ca nu vede. O va face si in continuare. Te vei intelege de minune cu ei, iar CNSAS-ul va deveni in sfarsit institutia la care viseaza toti fostii securisti, cu exceptia celor care au lucrat la Directia a VI-a (Anchete Penale - n.red.).

Cu astia nu stiu exact ce ai, din moment ce ii consideri singurii care faceau politie politica. Poate te razgandesti si in privinta lor."

In articolul "Asediu la CNSAS. Miza: Dosarul Revolutiei", Hodor atragea atentia asupra riscurilor in cazul in care unul dintre inculpatii din dosarul Mineriadei, Cazimir Benedict Ionescu, ar fi numit membru in Colegiul CNSAS.

Si, in fine, in articolul "Ioan Aurel Pop, Cornel Nistorescu si Dorel Abraham, pe lista colaboratorilor Securitatii," era prezentata o lista de 200 de intelectuali aflati in legatura cu UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securitatii Statului (DSS) care se ocupa de urmarirea emigratiei romanesti.

Tribunalul: Nu este abatere disciplinara

In baza acestor articole, CNSAS l-a sanctionat pe Madalin Hodor. Dupa ce a analizat toate actele dosarului, un judecator de la Tribunalul Bucuresti i-a dat dreptate istoricului.

"Publicarea unor articole in legatura cu activitatea institutiei parate nu poate primi in mod temeinic si legal incadrarea de abatere disciplinara reprezentand manifestare care aduce atingere prestigiului autoritatii sau institutiei publice in care functionarul public isi desfasoara activitatea (conform art. 77 alin. 2 lit. g din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici).

Atingerea prestigiului autoritatii sau institutiei publice in care functionarul public isi desfasoara activitatea ar fi putut fi realizata doar prin faptele aduse la cunostinta publicului, dar nu prin insasi publicarea unor articole in legatura cu astfel de fapte," explica instanta.

Trebuie spus ca instanta a audiat ca martor o colega a lui Hodor, care a confirmat tot ce a scris acesta in articole. Ea a confirmat ce scrisese istoricul in legatura cu activitatea CNSAS.

"Tribunalul a observat ca prin ordinul contestat nu au fost redate in mod concret afirmatiile reprosate reclamantului, ci actul sanctionator cuprinde doar concluzia autoritatii privitor la articol," mai arata instanta.

Are libertate de exprimare

Nu in ultimul rand, tribunalul a subliniat dubla calitate a lui Hodor care in raport cu CNSAS are nu numai calitatea de functionar public, ci si pe cea de cercetator acreditat. In cea de-a doua calitate, Hodor are libertate de exprimare.

"Or, daca prin raportare la calitatea de functionar public, dreptul reclamantului la libera exprimare poate cunoaste ingerintele legale edictate in considerarea functiei publice exercitate, calitatea de cercetator acreditat CNSAS impune recunoasterea deplina a libertatii de exprimare care permite cercetatorului sa publice rezultatul activitatii sale, sa isi faca cunoscute opiniile in legatura cu domeniul cercetat si contextul cercetarii," mai motiveaza tribunalul.

"Devine un avertizor de integritate"

Prin urmare, sustin judecatorii, chiar daca din perspectiva legislatiei opozabile functionarilor publici, Hodor ar fi fost pasibil de sanctionare disciplinara, "ceea ce, potrivit celor de mai sus, nu s-a relevat in cauza", calitatea de cercetator acreditat CNSAS reclama o protectie aparte a libertatii de exprimare.

"Cum activitatea de cercetare a reclamantului se desfasoara in cadrul institutiei parate, este firesc a se recunoaste reclamantului dreptul de a aduce la cunostinta publicului neregulile constatate cu ocazia cercetarii, cercetatorul devenind astfel un avertizor de integritate ce se bucura de protectia legii (Legea 571/2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii - n.red.) si a Curtii Europene a Drepturilor Omului," conchide Tribunalul Bucuresti.

"Concluzionand, prin publicarea in sine a articolelor imputate, reclamantul nu a adus atingere prestigiului autoritatii sau institutiei publice in care functionarul public isi desfasoara activitatea, pentru a se justifica retinerea art. 77 alin. 2 lit. g din Legea nr. 188/1999, iar articolele imputate reclamantului nu au relatat fapte neconforme cu realitatea, pentru a se justifica retinerea art. 77 alin. 2 lit. k din Legea nr. 188/1999, coroborat cu art. 7 alin. 2 lit. a din Legea 7/2004.

Pentru toate cele de mai sus, instanta constata nelegala sanctionarea disciplinara a reclamantului functionar public pentru publicarea celor trei articole," dau judecatorii verdictul.

Citeste un interviu acordat de Madalin Hodor Ziare.com - Securitatea are motive sa rada de noi in hohote! Suntem dusi de nas ca sa ne spargem capetele. Dezvaluiri despre Securitatea de ieri si de azi Interviu

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#madalin Hodor CNSAS, #Madalin Hodor proces, #Madalin Hodor Securitatea , #CNSAS