Numele presedintelui Academiei Romane se afla pe lista Brigazii antiemigratie a Securitatii. UPDATE Ioan Aurel Pop: Nu am colaborat cu nicio forma a Securitatii, interna sau externa

Joi, 12 Aprilie 2018, ora 14:28
19364 citiri
Numele presedintelui Academiei Romane se afla pe lista Brigazii antiemigratie a Securitatii. UPDATE Ioan Aurel Pop: Nu am colaborat cu nicio forma a Securitatii, interna sau externa
Foto: Academia Romana

Actualul presedinte al Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, ar fi facut parte din Brigada Antiemigratie a Securitatii comuniste, care ii spiona pe cei care reusisera sa fuga din Romania dictaturii comuniste.

Numele istoricului se afla pe lista colaboratorilor aflati in legatura cu UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securitatii Statului (DSS) care se ocupa de urmarirea emigratiei romanesti.

UPDATE Intr-un scurt dialog cu Ziare.com, academicianul Ioan Aurel Pop a negat orice acord semnat cu Securitatea si, mai mult, a mentionat ca, in perioada comunista, nu i se aprobau plecarile in Europa occidentala, pentru a fi putut lua macar legatura cu diaspora.

"Nu stiu despre ce e vorba, modul de prezentare mi se pare insa insiduos, pentru ca da impresia ca aceia care apar acolo au fost colaboratori ai Securitatii, sub forma ei externa. Eu nu am semnat niciun acord de colaborare, cu nicio forma a Securitatii, nici interna, nici externa", ne-a spus istoricul Pop.

Acesta a relatat care ar putea fi conexiunea si cum ar fi putut sa apara numele sau pe lista publicata de cercetatorul Madalin Hodor, ca facand parte din Brigada antiemigratie a Securitatii.

"Ce cred ca poate sa fie este rezultatul unui raport stiintific pe care l-am avut cu profesorul meu, academicianul Stefan Pascu, care era seful meu de catedra si coordonatorul de doctorat.

Eu am intrat in catedra in 1984, dupa patru ani de stagiatura, asa era atunci, si am fost rugat, prin 1985, daca nu ma insel, pana spre 1987, din timp in timp, sa ii dau articole de popularizare a istoriei noastre, pentru ca domnia sa, care calatorea mult in Occident, poate sa mi le publice in Germania. Mi-a si precizat ca e vorba despre o revista a emigratiei romane sau asa ceva.

Nu puteam sa refuz, era seful meu, dar nici nu aveam de gand sa refuz, pentru ca a publica, inainte de 1989, intr-o revista serioasa, chiar in strainatate, era aproape de neimaginat. Posibilitatile de publicare in reviste serioase, in afara celor de partid in care eu nu am scris niciodata, erau infime", a spus Ioan Aurel Pop.

Aceasta a reiterat faptul ca nu i s-au permis decat trei iesiri din tara, inainte de 1989:

"Tocmai pentru ca el era liber sa calatoreasca si eu nu, nu am calatorit in strainatate, nici la o bursa in Germania nu m-au lasat sa ma duc, am fost doar la Budapesta, la Moscova o data si la Varna, intr-o vara, pe litoral. Asa era inchisoarea in care traiam cu totii. A da materiale de istorie de specialitatea mea, despre Stefan cel Mare, despre Mihai Viteazu era onorant si onorabil, am muncit mult la acele articole, stiind ca mi se publica in strainatate.

Am vazut ca in dreptul numelui meu scrie "NU". Stiu, din ce am citit dupa 1989, ca aceasta directie se ocupa cu dezbinarea emigratiei romane, dar in momentul acela, cand profesroul Pascu mi-a cerut materiale de istorie si nu altceva, mi s-a parut onorant si onorabil", a explicat Ioan Aurel Pop, recent ales presedinte al Academiei Romane.

Ce era Brigada antiemigratie

Cercetatorul acreditat CNSAS Madalin Hodor este cela care publica, in Revista "22", o analiza ampla a Brigazii antiemigratie, intarita de Nicolae Ceausescu si mai mult, dupa ce Ion Mihai Pacepa a reusit sa fuga din tara. Sunt vremurile in care Securitatea i-a transmis un avertisment dur, de pilda, Monicai Lovinescu, aflata la Paris, care a fost batuta in plina strada la ordinul dictaturii de la Bucuresti.

Astfel, in februarie 1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, seful Centrului de Informatii Externe (CIE, continuatorul DIE), a emis un ordin prin care le cerea tuturor unitatilor subordonate sa-si actualizeze situatia surselor aflate in legatura si sa transmita datele lor complete catre UM 0503 (Cartoteca CIE).

Drept urmare, la 13 mai 1985, UM 0225, unitatea care se ocupa de urmarirea emigratiei romanesti, a intocmit un tabel continand numele colaboratorilor pe care ii avea in legatura la acea data, tabel pe care l-a inaintat conform ordinului catre UM 0503.

Asa numita "Brigada Antiemigratie" se ocupa cu "contracararea actiunilor ostile RSR desfasurate de centrele de propaganda din strainatate."

Printre cei 200 de oameni de pe respectiva lista se afla nume sonore ale intelectualitatii romanesti: istorici (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Stefan Costea), ziaristi (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Stefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos) si altii.

Cei 200

De departe cel mai cunoscut si actual nume este cel de la pozitia 149: Pop Aurel Ioan, "n. 01.01.1955, Sintioara, jud. Cluj, istoric, Universitatea Cluj-Napoca". Acesta a devenit recent presedinte al Academiei Romane. Profesor universitar, doctor in Istorie, membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Romane din 2010 si membru al Academiei Europene de Stiinte si Arta (Salzburg) din 2013 a primit, in 2015, Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

La pozitia 197 din tabel figureaza un alt nume, deloc mai putin important: Vasilescu Adrian, "n. 23.06.1936, Falesti, ziarist, Scanteia", consiler astazi al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

UM 0225. Politia politica a exilului romanesc

Dar ce faceau practic cei recrutati in aceasta brigada?

In ceea ce priveste natura activitatii desfasurate de ofiterii care lucrau acolo, singura deosebire fata de ceea ce faceau colegii lor de la directiile interne consta in faptul ca "tintele" nu erau romanii din "marele penitenciar RSR", ci aceia care reusisera sa fuga din el, scrie Hodor.

Fuga lui Pacepa din 1978 a determinat necesitatea reorganizarii intregului "spionaj" comunist si astfel din fosta Brigada "F" (V3) a DIE (Directia de Informatii Externe - n.red.) au fost desprinse sectoarele 1-3, care au constituit nucleul noii unitati. Ea va figura in organigrama CIE sub numele de "Sectia a IV-a Emigratie".

Conform notei interne nr. 00425/28.04.1980, ca urmare a "orientarilor" primite de la Nicolae Ceausescu, unitatea s-a aflat de la data respectiva sub coordonarea directa a celebrului Nicolae Plesita (general-locotenent, adjunct al ministrului de Interne si sef al CIE), o dovada a importantei acordate "preocuparilor" ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Securitate CNSAS Pop, #antiemigratie lista , #CNSAS
Comentarii