Ziare.com

Contractul prenuptial in Noul Cod Civil: Ce trebuie sa stim? - Tv Ziare.com

de Livia Stroie
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 13:42

   

Contractul prenuptial in Noul Cod Civil: Ce trebuie sa stim? - Tv Ziare.com
Contractul prenuptial este o noua prevedere in Codul Civil care permite sotilor sa se casatoreasca fara sa isi imparta bunurile, cum prevedea pana acum legea, arata avocatul Marius Vicentiu Coltuc, la TV Ziare.com.

Avocatul a explicat cititorilor Ziare.com ce prevad noile dispozitii ale Codului Civil cu privire la contractul prenuptial si care sunt conditiile pentru incheierea unui astfel de contract.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu avocatul Mariu Vicentiu Coltuc

Conventia matrimoniala poate fi incheiata inainte sau dupa incheierea casatoriei si poate fi modificata in timpul casatoriei, cu acordul partilor.

"Conventia matrimoniala este un contract inscris, autentificat de catre notarul public, realizat cu consimtamantul tuturor partilor sau prin mandatar cu procura autentica, avand continut stabilit dinainte", a declarat Marius Vicentiu Coltuc, pentru TV Ziare.com.

Contractul poate contine dispozitii care sa afecteze relatiile dintre soti dupa casatorie: "In urma divortului, daca este un divort din vina exclusiva a unuia dintre soti, se pot stabili aceste despagubiri fie lunare, anuale fie sub forma unor sume fixe", a declarat avocatul.

Regimul matrimonial poate fi schimbat

Articolul 312 din noul Cod Civil prevede ca sotii pot alege intre "regimul comunitatii legale, regimul separatiei de bunuri sau cel al comunitatii conventionale". Odata ales, insa, regimul matrimonial, acesta nu ramane la fel - dupa un an, regimul casatoriei poate fi schimbat.

"Dupa cel putin un an de la incheirea casatoriei, sotii pot ori de cate ori doresc sa inlocuiasca regimul matrimonial cu alt regim matrimonial, cu respectarea conditiilor prevazute de lege privind contractul", explica avocatul.

Dupa incheierea casatoriei, sotii trebuie sa declare in fata ofiterului de stare civila ce regim matrimonial au ales.

Conventiile matrimoniale se inscriu automat intr-un registru special, pastrat la judecatoria in circumscriptia careia se afla domiciliul comun al sotilor. Contractele pot fi notate la cererea sotilor in cartea funciara (cand se refera la imobile) sau pot fi inscrise in registrul comertului (cand se refera la firme sau activitati comerciale).

Contractul prenuptial nu afecteaza copii rezultati din casatorie si nu poate fi motiv de divort

Contractul prenuptial nu poate constitui, singur, un motiv de divort, explica avocatul, daca unul dintre soti refuza semnarea unui contract prenuptial in timpul casatoriei.

"Nu este motiv de divort, el trebuie sa fie imperativ, sa nu existe o alta cale de a reconcilia partile. Daca unul dintre soti refuza sa semnze acel contract prenuptial, el trebuie sa fie coroborat cu alte motive pentru a obtine un divort judiciar", adauga avocatul Marius Coltuc.

Contractul prenuptial nu afecteaza egalitatea intre soti, dar nici succesiunea legala si autoritatea parinteasca.

"Partile nu pot stabili chestiuni legate de custodie, pentru ca este in interesul superior al copilului ca o instanta sa stabileasca aceste dispozitii", adauga avocatul.

Regimul matrimonial conventional nu scuteste sotii, in cazul in care exista obligatii sau datorii comune. Clauza de preciput se activeaza atunci cand unul dintre soti decedeaza, iar sotul supravietuitor are dreptul sa preia, fara plata, inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe bunuri comune, detinute in devalmasie sau in coproprietate.

Daca unul dintre soti a decedat, cel care face lichidarea este sotul supravietuitor, iar obligatiile se divid intre acesta si mostenitorii legali.

Si minorii pot incheia un contract prenuptial

Contractul prenuptial poate fi incheiat si de catre minori, in conditiile in care varsta legala pentru casatorie este de 16 ani, insa numai cu incuviintarea ocrotitorului legal si cu autorizatie din partea instantei de tutela.

"Pe langa conditiile normale trebuie sa obtinem o autorizatie din partea instantei de tutela, care este judecatoria si cu incuviintarea ocrotitorului legal. In lipsa incuviintarii ocrotitorului legal, conventia poate fi anulata in cazul in care se creaza un prejudiciu persoanei respective", explica avocatul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12164 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

total gresit inca nu corespunde CE

Nu inteleg de ce trebuie sa astepti un an!!! Pai daca se iubesc dupa un an sigur se ajunge la divort atunci cand se pune discutia : hai frate sa despartim lucrurile! Plus ca intre timp rupe tot elanul unei casatorii! Pai de ce sa muncesc eu sa trag tare cand stiu ca trebuie sa impart si apoi sa fim fiecare cu partea lui! Bani cheltuiti iar pentru departajarea lucrurilor! Hai sa fim seriosi! Legea asta este facuta sa se departazeze de la inceput ceva! Si nu mai avem nevoie de judecata, avocati si alte timbre fiscale! Daca cei doi parteneri cad de la inceput acord este ok! In CE este moda asa ceva! Evita orice costuri suplimentare!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor