Noul Cod de procedura civila intra in vigoare vineri

Joi, 14 Februarie 2013, ora 23:44
3955 citiri
Noul Cod de procedura civila intra in vigoare vineri

Noul Cod de procedura civila, prin care se urmareste asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor, concomitent cu imbunatatirea calitatii actului de justitie, intra in vigoare vineri, 15 februarie, dupa mai multe modificari ale termenului, in contextul pregatirilor pentru implementare.

Noul Cod de procedura civila, prin care se urmareste asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor, concomitent cu imbunatatirea calitatii actului de justitie, intra in vigoare vineri, 15 februarie, dupa mai multe modificari ale termenului, in contextul pregatirilor pentru implementare.

Scopul esential al noului cod este "crearea in materia procesului civil a unui cadru legislativ modern care sa raspunda pe deplin imperativelor functionarii unei justitii moderne, adaptate asteptarilor sociale, precum si necesitatii cresterii calitatii acestui serviciu public", dupa cum se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Solutiile legislative din noul cod vizeaza astfel asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor, concomitent cu imbunatatirea calitatii actului de justitie.

Totodata, in scopul degrevarii instantelor de judecata, ceea ce ar avea consecinte nemijlocite asupra duratei de desfasurarea a procedurilor judiciare, codul prevede in sarcina judecatorului obligatia de a indruma partile din proces spre folosirea procedurii medierii, ca mijloc alternativ de solutionare a litigiilor, pe durata desfasurarii acestei proceduri judecata fiind suspendata.

Potrivit initiatorilor, dispozitiile noului Cod de procedura civila urmaresc sa raspunda unor deziderate actuale, precum accesul justitiabililor la mijloace si forme procedurale mai simple si accesibile si accelerarea procedurii, inclusiv in faza executarii silite.

Noul Cod Civil omoara refinantarea

In egala masura, actul normativ raspunde si exigentelor de previzibilitate a procedurilor judiciare decurgand din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si, implicit, din cele statuate in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Pentru asigurarea pe viitor a previzibilitatii normei de procedura civila si evitarea unor evenimente legislative care sa surprinda sau sa genereze confuzii atat in randul justitiabililor, cat si al judecatorilor, noul Cod de procedura civila contine dispozitii normative clare referitoare la aplicarea legii de procedura, inlocuind principiul actual al aplicarii imediate a noii norme procedurale cu acela potrivit caruia dispozitiile noii legi de procedura civila se aplica numai pentru procesele si executarile silite incepute dupa intrarea in vigoare a acesteia.

Principiul este detaliat prin cateva dispozitii univoce referitoare la legea aplicabila in caz de casare cu trimitere, in cazul administrarii probelor si in cazul exercitarii cailor de atac, situatii in care legea veche supravietuieste alaturi de legea noua, ramanand sub imperiul ei cauzele aflate in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a legii noi.

Codul contine, totodata, si prevederi referitoare la teritorialitatea legii de procedura.

Noul Cod Civil: Ce se intampla in caz de logodna, divort sau custodia copiilor

In 30 ianuarie, Guvernul a revenit asupra anuntului initial privind amanarea Codului de procedura civila si a precizat ca data la care noul Cod va intra in vigoare este 15 februarie, si nu 1 iulie.

Executivul a stablit astfel, printr-o ordonanta de urgenta, ca termenele pentru intrarea in vigoare a sedintelor de informare despre mediere in cauze civile sa fie 15 februarie, odata cu intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila, cel al sedintelor de informare despre mediere in cauze penale este data de intrare in vigoare a noului cod, iar pentru sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata in cazul neindeplinirii de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea termenul este 1 august 2013.

Ordonanta mai prevede ca articolul din Codul de procedura civila care oferea posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, a fost amanat pana la 1 iulie 2013.

Noul Cod civil introduce contractele prenuptiale si pensia dupa divort

Ministerul Justitiei (MJ) a obtinut derogare si a fost autorizat sa achizitioneze mobilier si echipament IT, sa organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de judecator si personal auxiliar din cadrul curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor. Astfel, i-au fost alocate fonduri in cuantum de 500 de mii lei pentru achizitia de mobilier si 8.500 mii lei pentru finantarea celor 564 de posturi de la nivelul curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor (283 de posturi de judecator si 281 de posturi de personal auxiliar de specialitate).

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#cod civil intrare vigoare, #celeritate solutionare cauze, #schimbari codul civil , #cod civil
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Poza grob
grob
rank 5
"asigurarea celeritatii"