O limita pentru abuzul de presa (Opinii)

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 23:55
5981 citiri
O limita pentru abuzul de presa (Opinii)

Nu doar ca jurnalist, ci si ca om atasat principiilor democratice, cred fara rezerve in libertatea de exprimare si, implicit, in libertatea presei. Dar in exact aceleasi calitati resping, tot fara rezerve, abuzul de presa. Si acesta este movitul pentru care salut reglementarile introduse de noul Cod Civil, recent intrat in vigoare. In pofida enervarii mai multor organizatii de breasla, ele nu fac decat sa impuna legal niste norme de bun simt in conduita jurnalistilor.

Astfel, potrivit articolului 71, "nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni in viata intima, personala sau de familie, nici in domiciliul, resedinta ori corespondenta sa, fara consimtamant (...)".

Articolul 73 prevede ca, in exercitarea dreptului la propria imagine, orice persoana poate sa interzica ori sa impiedice reproducerea, in orice mod, a infatisarii sale fizice.

Pot fi considerate "atingeri aduse vietii private", printre altele, "captarea ori utilizarea imaginii (...) unei persoane aflate intr-un spatiu privat, fara acordul acesteia", "tinerea vietii private sub observatie", "difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viata intima, personala sau de familie, fara acordul persoanei in cauza" si "difuzarea (...) datelor privind domiciliul, resedinta".

Acelasi Cod Civil impune si o limita... limitelor: interesul public. Cu alte cuvinte, jurnalistul este indreptatit sa faca orice investigatie, chiar incalcand spatiul privat al unei familii, daca are acoperirea interesului public. Atentie, nu a curiozitatii publicului, ceea ce e cu totul altceva!

Asadar, daca pozezi o vedeta sub dus, ca sa-i expui public celulita, nu servesti niciun interes public. Dar daca sub dus se afla un ministru, sa zicem impreuna cu o amanta care, sa zicem, beneficiaza de contracte pe bani publici de la chiar amantul ei cu portofoliu, atunci interesul public este mai mult decat satisfacut.

Noua reglementare este cu atat mai necesara cu cat procesul de tabloidizare a presei romanesti este galopant si ingrijorator. In goana dupa tiraj, trafic sau rating, chiar publicatii sau televiziuni pretins serioase recurg la subiecte si practici tabloide. Priviti doar cum au fost tratate recent divorturile Columbeanu si Truica, in ambele cazuri agresivitatea presei lezand inclusiv interesele unor minori. Care a fost interesul public in aceste cazuri? Eu nu l-am identificat.

Sigur ca tabloidizarea nu este un fenomen strict romanesc. Din nefericire, tentatia aceasta exista peste tot, dupa cum razboiul vedetelor cu paparazzi nu se poarta doar pe malurile Dambovitei. Exista cazuri tragice, in care vedete autentice, nu de carton, ca acelea autohtone, au platit cu viata, nu doar cu crize de isterie televizate, intruziunea presei in viata privata. Cazul printesei Diana este doar cel mai cunoscut si mai dramatic.

Asadar, niciun regret pentru limitarile impuse de noul cod civil celor care au senzatia ca profesia de jurnalist poate fi schimonosita in fel si chip, fara nicio sanctiune.

Niciun regret daca unii vor intelege, in sfarsit, ca legitimatia de jurnalist nu atrage cu sine nicio imunitate si nici vreun statut superior. Am alt regret, si anume ca este practic imposibila o astfel de reglementare si pentru cei care isi bat joc de profesie prin atacuri constante si abominabile nu la viata privata a unor starlete si "starleti", ci la adevar, bunul simt si chiar interesul public. Manipularile, minciunile si necuviintele pe care le vedem zilnic pe cele mai multe dintre ecrane sunt chiar mai periculoase pentru igiena presei si societatii romanesti.

Dar asa ceva e greu de impus printr-o reglementare de Cod civil sau penal. Pentru curatarea presei romanesti ar fi nevoie de o breasla puternica, cu mare respect pentru sine si profesie, care sa aiba organisme puternice de reglementare si control, cu reactii rapide si drastice, in cazul oricarui derapaj, prin decizii intransigente, unanim recunoscute si respectate. Din nefericire nu e cazul nostru.

Asa ca, daca atacurile de presa la viata privata s-ar putea imputina, pentru cele la adevar deocamdata nu exista antidot.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#cod civil presa, #Cod civil viata personala, #Cod civil intimitate, #Cod civil reglementari, #Cod civil media , #cod civil