Predoiu: Noul Cod civil, o lege a libertatii

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 13:05
1874 citiri
Predoiu: Noul Cod civil, o lege a libertatii

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, sustine ca noul Cod civil, intrat in vigoare sambata, este o lege a libertatii, dar si a egalitatii, gandita pentru o Romanie "lucrativa, onesta, inteligenta, reper de normalitate in centrul spatiului euroasiatic".

"Este o lege a libertatii. Institutiile reformate sau cele noi au la baza principiul fundamental al libertatii de vointa. Este un Cod al libertatii, pentru ca implineste in sfera dreptului ideea superioara a libertatii. Libertatea de a contracta, libertatea de a testa, libertatea de a intreprinde, de a dobandi sau a ceda, libertatea de a aseza familia pe o baza convenabila ambilor soti", a declarat Predoiu, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justitiei.

Potrivit ministrului, noul Cod civil este si o lege a egalitatii, construita cu grija de a aseza partile pe aceeasi treapta atunci cand isi exprima vointele si acorda consimtamantul.

"Este un Cod care invita la intreprindere, facere, constructie, cooperare, la tranzactie, negociere si conciliere. Este un Cod gandit pentru o societate care se tine departe de tribunal, preocupata mai mult de creatie si cooperare, decat de disputa si confruntare. Este un Cod gandit pentru o Romanie lucrativa, onesta, inteligenta, reper de normalitate in centrul spatiului Euroasiatic", a afirmat ministrul Justitiei.

Noul Cod Civil a intrat in vigoare sambata, urmand sa isi produca efectele imediat, insa procesele in instanta pe baza noii reglementari vor incepe probabil peste cateva luni.

Odata cu Legea 287 din 17 iulie 2009 privind Codul Civil, la 1 octombrie intra in vigoare si Legea pentru punerea in aplicare a acestuia, care prevede o serie de masuri tranzitorii.

Legea civila nu are putere retroactiva.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#cod, #civil, #predoiu cod civil , #cod civil