Cod galben de inundatii in centrul si vestul tarii

Miercuri, 04 August 2010, ora 12:23
1438 citiri
Cod galben de inundatii in centrul si vestul tarii

Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare cod galben de inundatii valabila pentru centrul si vestul tarii.

Se instituie cod galben pe raurile: Somesul Mic cu principalii afluenti (Somesul Cald, Gadalin, Aghires, Luna, Fizes) in judetul Cluj, pe Crasna judetul Salaj si Satu Mare.

Mai sunt afectate bazinele superioare si mijlocii ale raurilor: Barcau, judetele Salaj si Bihor, Crisul Repede, judetul Cluj si Bihor, Crisul Negru, judetul Bihor, Crisul Alb amonte Gurahont, judetul Arad si Hunedoara, Aries superior, judetele Alba si Cluj, dar si Tarnava Mica curs superior, judetul Harghita si Mures.

Codul este valabil si pentru Strei si afluenti in judetul Hunedoara, Timis superior si afluenti in judetele Hunedoara si Covasna, Barzava, Caras, Nera judetele Caras-Severin si Timisoara, Jiu superior si mijlociu in judetele Hunedoara, Gorj si Mehedinti.

Cotele de atentie vor fi depasite si pe Oltul superior si cu afluentii sai (Homorodul Mare, Homorodul Mic, Raul Negru, Covasna, Baraolt, Varghis, Sercaia), judetele Harghita, Covasna, Brasov, afluentii Oltului inferior in judetele Gorg, Valcea si Olt, pe afluentii Argesului - curs superior, din zona de deal si munte judetul Arges.

In aceste zone meteorologii au avertizat ca se vor produce averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului ce vor lua aspect de vijelie si izolat caderi de grindina in Oltenia, Transilvania, Banat, Crisana, Maramures, nordul Moldovei si in zona de munte.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor adauga ca izolat, se pot produce cresteri rapide de niveluri si debite (viituri rapide), cu posibile efecte de inundatii locale si pe unele rauri mici din zonele de deal si munte din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Bistrita si Trotus, judetele Suceava, Neamt si Bacau.

Codul galben reprezinta risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei neconducand la pagube semnificative si necesita o vigilenta sporita in cazurile de activitati sezoniere si/sau expuse la inundatii, cu depasirea cotelor de atentie.

L.S.

Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
ANM anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, 24 aprilie, dar şi precipitaţii mixte la munte. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de precipitaţii...
Avertizare de vreme severă imediată. Zonele în care vântul va sufla cu putere în următoarele ore
Avertizare de vreme severă imediată. Zonele în care vântul va sufla cu putere în următoarele ore
Meteorologii au emis duminică dimineață, 21 aprilie, o avertizare nowcasting Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până la ora 10.00. Avertizarea vizează: - Zona de...
#cod galben inundatii, #cod galben, #inundatii averse , #cod galben