Ciocu' jos, domnilor majoritari! (Opinii)

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 07:54
6353 citiri
Ciocu' jos, domnilor majoritari! (Opinii)
Foto: Maramedia

Miercuri a fost o zi grea pentru Victor Ponta si pentru Crin Antonescu. Poate cea mai grea din toate zilele mandatului. Au luat leapsa, iar justitia s-a dovedit basista in unanimitate.

Le-a taiat macaroana exact acolo unde-i durea mai tare pe baronii partidului si unde sperau sa se faca invulnerabili in fata plebei. A respins codul penal care facea penalii nepenali.

Noi, plebea, trebuia sa inghitim galusca, fara alt argument, dacat acela ca ei sunt majoritari si fac ce vor. Cand colo, au inghit-o ei si au ramas la fel de penali ca oricare altul.

Nu-mi pot permite sa anticipez ceva, dar, ca sa fac o comparatie, as zice ca pe viitor nimic nu opreste instanta sa-l judece pe domnul Dragnea ca pe un Nitu Camataru, ca pe un Nastase care scrie opere complete pe web sau pe un Gigi care isi pune sperante in tunderea gazonului lui Gica. N-ar trebui sa-l tunda tot, ca sa-i ramana si lui Felix de tuns, daca-i vine cumva randul la zdup.

Poate am vorbit in termeni cam vulgari, dar se potrivesc cu vulgaritatea din jargoanele protagonistilor, preluate de la stipendiatii Antenelor Felix & Ghita, si ridicate de distinsii nostri demnitari pe treptele inaltului lor rang.

Asa au ajuns sa prolifereze cu totii din ora in ora indragitul cuvant "basist", termen in fata caruia s-ar rasuci in mormintele lor toti Bratienii si nu s-ar bucura acolo decat cel mult Ana Pauker si Bodnaras, amandoi fosti maestri ai limbajului deochiat.

Nu este vorba de faptul ca Inalta Curte Constitutionala a declarat neconstitutional noul Cod Penal, sustinut de corifeii faimoasei aliante de guvernamant, ci este vorba si de alte aspecte, prea importante ca sa scape neobservate:

Unu. Hotararea a fost luata in unamitate. Adica atat membrii curtii socotiti ca sunt "de-ai lor", cat si "ai nostri", toti au judecat la fel. Mai are domnul Ponta tupeu sa pretinda ca justitia e basista?

Doi. Cu totul intamplator, hotararea a fost luata chiar a doua zi dupa ce presedintele tarii a vorbit din nou despre independenta justitiei. Altadata, atat Ponta, cat si Crin ar fi iesit imediat la televizor, sa faca legaturi intre spusele presedintelui si hotararile justitiei, sa explice ca, iata, azi vorbeste presedintele si maine hotaraste instanta, sa insinueze legaturi ascunse dintre Cotroceni si serviciile speciale, cu tinta directa in instanta. Dar poti spune una ca asta la o hotararea luata in unanimitate?

Trei. Hotararea vine in consens cu opinia specialistior in drept, culminate cu observatia fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu, care s-a intrebat retoric: "Cum de au indaznit sa-si faca un Cod Penal al lor?".

Patru. Decizia Curtii da tuturor semnalul ca nu-i de joaca, atunci cand vorbim de imunitate. Adica, in viitor parlametarilor le va fi mult mai greu sa-i dea imunitate lui Vozganian, fara sa aiba motive temeinice si fara sa le faca publice, ca sa stie toata lumea ca e un caz politic. Si nici vreun Vozganian nu va mai avea tupeul ca, ieisnd de la comisie, sa declare senin in fata camerelor de luat vederi: "M-au gasit nevinovat".

Cinci. Avea dreptate Traian Basescu, atunci cand spunea ca independenta justiei e aproape ireversibila. Ca dovada degeba munceste Ponta de un an si jumatate sa si-o faca aservita.

De altfel, tot miercuri, am vazut la televizor cum il umflau oamenii legii pe insusi presedintele Consiliului judetean Constanta, Nicusor Constantinescu. Chiar daca e o coincidenta, tot da de gandit.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Victor Ponta prim ministru, #Liviu Dragnea PSD, #Avocatul Poporului, #justitia basista , #cod penal