Codul Penal: Articolul care prevedea inchisoarea pentru presiuni asupra Justitiei, abrogat in Senat. Ce urmeaza?

Marti, 04 Februarie 2014, ora 13:07
3621 citiri
Codul Penal: Articolul care prevedea inchisoarea pentru presiuni asupra Justitiei, abrogat in Senat. Ce urmeaza?
Foto: cotidianul.ro

Plenul Senatului a votat marti abrogarea articolului 276 prin care erau condamnati la inchisoare cei care faceau presiuni si intimidari la adresa Justitiei.

Abrogarea a fost votata cu 107 de voturi pentru. Cinci senatori au fost impotriva, iar zece s-au abtinut.

Articolul 276 arata ca "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda".

Propunerea legislativa prin care acest articol se schimba a fost semnata de 12 senatori, printre care se numara Crin Antonescu, Victor Ciorbea, Sorin Rosca Stanescu, Mihaita Calimente, Relu Fenechiu, Alina Gorghiu, Petre Roman, Nini Sapunaru si Radu Stroe.

Decizia Senatului va merge la Camera Deputatilor, apoi va fi trimisa Presedintelui Romaniei pentru promulgare.

Duminica, presedintele PNL, Crin Antonescu, declarase ca in interiorul USL, a fost discutata abrogarea acestui articol, careia i s-a dat caracter de urgenta.

"Al doilea subiect, care este urgent si care va fi abordat si care sper sa fie rezolvat cat mai repede este articolul 276 din Codul penal. Vom interveni in Parlament, unde vom sustine un proiect de lege care exista deja semnat de mai multi parlamentari privitor la art. 276 care in opinia noastra aduce o inacceptabila a ingradire a libertatii presei inainte de toate si pe care dorim sa-l remediem in spiritul cel democratic", a sustinut Antonescu.

Antonescu: Modificarea Codului penal de urgenta. Ingradire inacceptabila a libertatii presei

Articolul era vazut ca o amenintare la adresa persoanelor publice si mai ales a jurnalistilor care comentau deciziile magistratilor in cadrul unor emisiuni si talk show-uri. In plus, si politicienii puteau cadea sub incidenta acestui articol.

La inceputul lunii ianuarie, Inspectia Judiciara din cadrul CSM a decis ca premierul Victor Ponta a afectat independenta justitiei, dupa ce a declarat ca dosarul lui Adrian Nastase este unul politic, iar condamnarea in dosarul Zambaccian reprezinta o nedreptate. Constatarea este insa singura masura pe care o au la indemana cei din sistemul judiciar in astfel de cazuri.

A.V.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Senat abrogare articol presiuni justitie, #Senat dezincriminare presiuni justitie, #Senat vot Cod Penal presiuni justitie , #cod penal