Dezbaterile privind modificarea Codurilor Penale incep pe 2 mai: "Se creeaza un paradis penal. Consolidam democratia sau facem un stat mafiot?"

Joi, 19 Aprilie 2018, ora 11:38
5042 citiri
Dezbaterile privind modificarea Codurilor Penale incep pe 2 mai: "Se creeaza un paradis penal. Consolidam democratia sau facem un stat mafiot?"
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia speciala pentru Legile Justitiei, condusa de fostul ministru Florin Iordache, a avut joi prima sedinta pe proiectele de modificare a Codurilor Penale, urmand ca dezbaterile efective sa inceapa pe 2 mai.

Stelian Ion (USR), Catalin Predoiu si Daniel Fenechiu (PNL) au propus prelungirea termenului pana la care vor putea fi depuse amendamente, in conditiile in care proiectele abia au fost publicate pe site, dar Florin Iordache a decis de unul singur, fara sa mai ceara vreun vot, ca ramane data de 2 mai, argumentand ca e nevoie de adoptarea cat mai rapida a proiectelor.

Stelian Ion a remarcat ca sedinta de azi nu a avut cvorum, dar remarca sa nu a produs niciun efect.

Urmeaza sa fie invitate catedrele penale de la facultatile din Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Craiova si Sibiu sa isi exprime punctele de vedere cu privire la aceste proiecte, iar asociatiile si ONG-urile care vor sa fie prezente la dezbateri sa anunte si sa depuna amendamente, care vor trebui insa asumate de un grup parlamentar.

Presedintele comisiei a venit la discutii cu cele trei noi proiecte legislative, care contin principiile sustinute de PSD, de modificare a Codului de Procedura Penala, a Codului Penal si a Codului de Procedura Civila.

Cele trei proiecte au fost depuse miercuri la Parlament si au starnit un val de critici si ingrijorare din partea specialistilor din Drept.

"Avem de-a face cu crearea unui paradis penal (...) Lumea e plictisita, saturata de acest subiect, dar ii rog pe romani sa nu 'adoarma', pentru ca ce se intampla acum este directia spre care o va lua statul roman: inspre consolidarea democratiei sau catre un stat mafiot", a declarat Stelian Ion dupa incheierea sedintei.

Urmariti inregistrarea video a sedintei:

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea lucrarilor din Comisia Iordache:

11:28 - Florin Iordache spune ca proiectele sunt pe site si vor fi trimise catre facultatile de Drept de la care se asteapta opinii.

"In aceste conditii ramane data de 2 mai ora 12", spune Florin Iordache, fara sa mai ceara vreun vot sau opinia celorlalti membri ai comisiei.

"Cu mentiunea ca nu am avut consens, ati stabilit dvs unilateral", a tinut sa sublinieze Stelian Ion.

"Da, bun, ne vedem pe 2 mai", a replicat Florin Iordache, declarand sedinta inchisa.

11:26 -Senatorul Daniel Fenechiu (PNL) cere sa fie invitate si catedre de la Timisoara si Craiova, precum si inceperea dezbaterilor pe 3 mai.

Florin Iordache nu e de acord cu depasirea termenului de 2 mai, propus de el.

Robert Cazanciuc propune si invitarea Facultatii de Drept de la Sibiu. "Hexagonul", precizeaza el.

11:23 - Florin Iordache e de acord sa fie notificate universitatile Bucuresti, Cluj, Iasi, catedrele penale, insa nu e de acord cu prelungirea termenului dupa 2 mai, argumentand ca aceasta comisie a fost infiintata pentru a pune in acord cu deciziile CCR, care sunt si de 2-3 ani, iar apoi "intram in vacanta de vara".

11:22 - Stelian Ion spune ca deciziile de azi, organizatorice, sa se faca prin consens, "mai ales ca nu avem cvorum". "Un compromis ar fi binevenit", spune el.

11:21 - "Domnule Cazanciuc, doresti sa intervii te rog?", il invita Florin Iordache pe colegul sau de partid.

Robert Cazanciuc, fost ministru, in prezent presedintele Comisiei Juridice din Senat, vorbeste despre necesitatea ca forma finala a proiectelor sa nu poata fi supusa criticilor.

11:20 - Si Catalin Predoiu propune prelungirea termenului, facand trimitere la minivacanta de 1 Mai. El cere amanarea termenului macar cu o saptamana, dupa 2 mai. "Noi vom fi aici, dar vrem sa fie si ministrul, dorim ca dansul sa ne onoreze cu prezenta", a spus

11:16 - "Procedura este atipica, vina e a MJ, care trebuia sa isi asume acest proiect. MJ conduce dezbaterile privind politica penala a unui stat", subliniaza fostul ministru Catalin Predoiu, care remarca absenta oricarui reprezentant al ministerului.

"Ar trebui sa stim autorii, pe toti cei care au pus si o virgula in acest proiect. MJ e in umbra, se ocupa cu alte lucruri, nu stiu cu ce, dar nu e aici si nu isi asuma rolul pe care ar trebui sa si-l asume", a criticat deputatul PNL.

El ii sugereaza lui Iordache sa trimita invitatii catre catedrele marilor facultati de Drept din tara, pentru ca specialistii desemnati sa poata veni la dezbatere.

11:15 - Florin Iordache explica procedura, precizand ca MJ are 2-3 articole, iar ele vor fi cuprinse in noua initiativa.

"Avem nevoie de expertiza, cine doreste sa depuna amendamente si observatii, dar ele trebuie preluate de un grup parlamentar. Nu putem identifica acum un expert, foarte bine, cand vom discuta sunt bineveniti", a spus acesta.

11:14 - Catalin Predoiu (PNL) cere explicatii despre modul in care vor fi discutate proiectele, mai ales ca "in paralel se lucreaza si la Ministerul Justitiei".

"Care e situatia de la care plecam?", a intrebat Predoiu.

11:11 - Stelian Ion (USR) propune prelungirea termenului la 30 de zile pentru ca sunt foarte multe proiecte si propuneri de modificare a CPP. "La Senat sunt cel putin 3-4 propuneri care inca nu au ajuns la comisie. Scopul comisiei este de a unifica si armoniza toata legislatia", spune acesta.

Totodata, Stelian Ion cere un ragaz pentru a putea face o propunere de personalitate din mediul academic care sa poata participa la dezbateri.

11:07 - Incepe sedinta, condusa de Florin Iordache (PSD). Acesta propune sa se dea termen pana pe 2 mai, ora 12:00, pentru ca toti cei care vor sa fie prezenti sau sa depuna amendamente.

"Incepand cu data de 2 mai sa putem incepe dezbaterea. Va propun sa invitam din partea CSM, MJ, ICCJ, PG, AMR, UNJR, Forumul Judecatorilor, Asociatia Procurorilor, Coalitia Romanilor, Uniunea Nationala a Barourilor si reprezentanti ai mediului academic", a declarat Florin Iordache.

10:23 - Senatorul PNL Alina Gorghiu, membru in Comisia Iordache, spune ca dezbaterile nu incep azi, ci luna viitoare.

"Nu astazi vor incepe dezbaterile. Inteleg ca PSD-ALDE s-au hotarat sa puna in dezbatere pe site proiectele, sa dea un termen de doua saptamani, pentru a se putea depune amendamente din nou la aceste modificari importante si abia, probabil, dupa data de 5 mai vom incepe sa dezbatem proiectele in sine. Astazi, practic, se stabileste procedura de lucru", a declarat, la RFI Romania, senatorul PNL.

Liberalii vor invoca incalcari ale procedurilor, pentru ca nu este clar nici macar cine isi asuma "paternitatea proiectelor".

Gorghiu mai spune ca PNL va cere din nou sesizarea Comisiei de la Venetia. Totodata, ea precizeaza ca exista obligatia, conform hotararii de infiintare a Comisiei, sa fie puse in concordanta Codurile cu rapoartele GRECO.

Efecte grave ale modificarilor la Codurile Penale

Efecte modificarilor dorite de PSD-ALDE la Codurile Penale au implicatii extrem de grave.

Daca sunt adoptate, infractiunea de neglijenta in serviciu este dezincriminata, traficul de influenta este redefinit, deciziile CCR prin care se stabileste neconstitutionalitatea unor dispozitii din legile penale sunt asimilitate legilor de dezincriminare si sunt modificate termenele de prescriptie a infractiunilor.

Astfel, dosare mari vor fi afectate si vor scapa nepedepsiti infractori extrem de periculosi, dupa cum a explicat, pentru Ziare.com, presedintele Asociatiei Procurorilor, Bogdan Gabor.

Procesele vor dura mai mult, unele probe vor fi pierdute, talhari, criminali sau violatori ar putea pleca de sub nasul politistilor, iar minori sau persoane abuzate ar ajunge la cheremul agresorilor.

Citeste si

ca

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Comisia Iordache modificare Coduri Penale , #cod penal