CSM avertizeaza: Proiectul codurilor penale poate crea confuzie intre confiscarea extinsa si confiscarea speciala

Luni, 01 Mai 2017, ora 13:19
4447 citiri
CSM avertizeaza: Proiectul codurilor penale poate crea confuzie intre confiscarea extinsa si confiscarea speciala
Foto: Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a trimis ministrului Justitiei o serie de propuneri cu privire la proiectul de modificare a codurilor penale, aflat in dezbatere publica.

Potrivit unui raspuns al Consiliului pentru agentia de presa Mediafax, CSM apreciaza ca nu se impune introducerea unui nou articol care prevede ca "Pentru stabilirea si aplicarea legii penale mai favorabile nu este permisa combinarea prevederilor din legi succesive", asa cum propune Ministerul Justitiei.

Potrivit Consiliului, acest articol "poate fi de natura sa creeze confuzie in ceea ce priveste viitoare modificari normative punctuale ale unor institutii de drept penal", invocand o decizie a Curtii Constitutionale (CCR), care prevede ca, anterior aparitiei noului cod penal, in deciziile prin care Curtea a sanctionat un inteles contrar principiului legii penale mai favorabile in cazul unor institutii de drept penal, "norma mai favorabila s-a integrat in cuprinsul aceluiasi act normativ, nefiind modificata viziunea de ansamblu a reglementarii".

CSM propune Ministerului Justitiei sa defineasca mai bine notiunea de "produs" care urmeaza sa fie supus confiscarii. Conform normelor europene, "produse" pot reprezenta avantajele economice obtinute, direct sau indirect, prin savarsirea unei infractiuni, arata CSM.

Cu privire la propunerea ministrului Justitiei, potrivit careia "Sunt supuse confiscarii si alte bunuri decat cele mentionate la art. 112, cand (...) instanta isi formeaza convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale", CSM apreciaza ca "aceasta convingere ar trebui sa se formeze pe baza probatoriului administrat in cauza", potrivit documentului citat.

Consiliul mai arata ca proiectul supus dezbaterii de Ministerul Justitiei poate crea confuzie intre confiscarea extinsa si confiscarea speciala. Daca probele administrate in cauza conduc la existenta unor "bunuri produse sau dobandite prin savarsirea unei fapte prevazute de legea penala", acestea ar trebui supuse confiscarii speciale, arata CSM.

Acesta propune ca proiectul sa prevada confiscarea extinsa ca fiind dispusa "daca persoana este condamnata pentru comiterea unei infractiuni susceptibile sa ii procure un folos material si pentru care pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de patru ani sau mai mare".

Potrivit Ministerului Justitiei, "Confiscarea extinsa se dispune asupra bunurilor dobandite de persoana condamnata intr-o perioada de cinci ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei".

CSM considera, de asemenea, ca "lipsita de orice utilitate" introducerea articolului care prevede ca "Impacarea produce efecte numai cu privire la persoanele intre care a intervenit si daca are loc pana la citirea actului de sesizare a instantei. In cauzele in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a prezentului cod, dar pentru care la acea data momentul citirii actului de sesizare a instantei de judecata fusese depasit, impacarea poate interveni pana la primul termen ulterior datei de 19 noiembrie 2014".

La data de 19 aprilie, Ministerul Justitiei a publicat pe site-ul institutiei proiectul de modificare a codurilor penale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#modificare coduri penale, #CSM coduri penale , #cod penal