Efectele noului Cod Penal: Mii de detinuti vor putea fi eliberati in februarie

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 17:00
7292 citiri
Efectele noului Cod Penal: Mii de detinuti vor putea fi eliberati in februarie

Mai mult de 6.000 de detinuti vor putea iesi din inchisoare, dupa data de 1 februarie, datorita termenelor mai scurte de eliberare conditionata prevazute in noul Cod Penal.

Potrivit unei evaluari realizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor, la sesizarea CSM, mai mult de 6.000 de infractori aflati in penitenciare vor putea fi eliberati conditionat, informeaza Digi 24.

Au fost evaluate de ANP circa 19.000 din 31.000 de dosare ale detinutilor, insa cei 6.000 de detinuti doar se adauga altora care oricum ar fi urmat sa intre in analiza comisiilor de eliberare conditionata.

Dupa ce cazurile acestora vor fi analizate, iar noul Cod Penal va intra in vigoare, dosarele cu propunerile de eliberare conditionata vor fi inaintate instantelor, iar judecatorii sunt cei care vor decide.

Nu mai putin de 10.000 de infractori sunt eligibili pentru eliberare conditionata in fiecare an.

Nastase, din nou in inchisoare: Planuri de eliberare ce includ noul Cod Penal, amnistia si CEDO (Video)

Unul dintre cei care ar putea beneficia de eliberare conditionata este si fostul premier Adrian Nastase, care a ajuns din nou la inchisoare, pe 6 ianuarie. El a primit patru ani de inchisoare in dosarul "Zambaccian".

Referitor la posibilitatea eliberarii conditionate, avocatul lui Nastase, Ion Cazacu, a precizat ca acesta ar fi "un pas firesc". "O sa stam putin sa analizam, exista si intrarea in vigoare a noului Cod Penal, sunt o serie de dispozitii care pot fi mai favorabile in codurile noi sau vechi. Mai avem pana la 1 februarie sa ne gandim sa intre (Nastase - n.red.) cat mai repede intr-un regim care sa asigure eliberarea conditionata".

Parlamentul a adoptat la sfarsitul lui 2013 mai multe modificari ale Codului Penal prin care deputatii si senatorii ies din categoria functionarilor publici pentru a scapa de dosarele de coruptie.

In asa numita "Marte neagra", majoritatea USL a incercat sa impuna, pe langa aceste modificari, si o lege a amnistiei si gratierii care urma sa salveze, prin prevederile sale, atat condamnatii pentru coruptie cat si cei cu procese in desfasurare.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#detinuti eliberati conditonat, #detinuti eliberare conditionata, #eliberare conditionata Cod Penal, #eliberare conditionata nou Cod Penal , #cod penal