Romania 100 condamna interventia brutala a jandarmeriei si ofera un model de plangere penala pentru cetatenii agresati

Sambata, 11 August 2018, ora 20:16
4687 citiri
Romania 100 condamna interventia brutala a jandarmeriei si ofera un model de plangere penala pentru cetatenii agresati

Platforma Romania 100 condamna modul in care au intervenit jandarmii la protestul din Piata Victoriei de vineri seara, cand au folosit gazele lacrimogene si tunurile de apa impotriva manifestantilor, si ii indeamna pe oamenii care au fost victime ale violentelor fortelor de ordine sa depuna plangeri penale. Reprezentantii Platformei au pus la dispozitia cetatenilor, pe site, si un model de plangere.

"Platforma Romania 100 condamna ferm interventia brutala si disproportionata a fortelor de ordine in timpul protestului Diasporei din 10 august 2018. Sute de oameni au fost raniti in timpul acestei interventii ilegale si iresponsabile a autoritatilor. Sute de copii au inhalat gaze lacrimogene si alte substante degajate din avanposturile jandarmilor.

Indemnam toate persoanele care au devenit victime ale violentei trupelor Jandarmeriei sa isi apere drepturile prin actiuni in justitie. In acest sens, facem cunoscuti pasii de urmat pentru tragerea la raspundere a celor responsabili de incalcarea drepturilor cetatenesti si care au pus in pericol sanatatea si viata protestatarilor pasnici", transmite Platforma Romania 100.

Reprezentantii Platformei recomanda cetatenilor sa solicite eliberarea unui certificat medico-legal de catre Institutuk National de Medicina Legala, in cazul in care au fost vatamati mai grav si au vanatai, contuzii, dificultati de respirati sau probleme cu vederea. Plangerea penala, impreuna cu certificatul medico-legal, se depune de catre cetatean la Parchetul Militar, care va fi apoi audiat cu privire la fapta reclamata.

Modelul de plangere penala este pus la dispozitie cetatenilor pe site-ul Platformei Romania 100.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seara la mitingul diasporei din Piata Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni. Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au fortat gardurile in zona din fata Guvernului si au aruncat cu diverse obiecte, in special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene si cu tunul cu apa.

Ziua in care, in Romania, s-a incercat uciderea libertatii - cum s-a transformat un protest pasnic intr-un teatru de razboi (Foto si Video)

Inainte de miezul noptii, jandarmii au intrat in forta in Piata Victoriei, gonind oamenii, desi mii de persoane protestau in continuare. Doi jandarmi, intre care o femeie, au fost prinsi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au inceput sa ii loveasca. Cei doi jandarmi au fost scosi de un grup de manifestanti pasnici, care au facut scut uman in jurul celor doi jandarmi si i-au escortat pana la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-si salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost batuti au fost sustrase.

In urma protestului, 452 de oameni au avut nevoie de ingrijiri medicale, dintre care 70 au fost transportati la spital, intre ei fiind si 11 jandarmi.

Parchetul General a anuntat sambata ca procurorii militari s-au sesizat din oficiu si au inregistrat dosar penal cu privire la modul de interventie a jandarmilor si la incidentele petrecute la manifestatia din Piata Victoriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#model plangere penala abuzuri jandarmi, #protestatari abuzuri jandarmi plangere penala , #cod penal