Invitatii Ziare.com Catalin Prisacariu: Noul cod rosu penal

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 15:02
3294 citiri
Invitatii Ziare.com Catalin Prisacariu: Noul cod rosu penal

Un avion usor cade in Apuseni pe singurul varf cu zapada din zona si premierul instituie codul omertei. Nici o saptamana mai tarziu, o avalansa de zapada cade peste tara si premierul decreteaza cod rosu.

Insa in spatele televizoarelor pe care s-au vazut toate nuantele emotionale ale celor doua coduri, premierul moseste, cu pragmatism iresponsabil, un cod infinit mai toxic: Codul Penal.

Printr-o fabuloasa ironie, noul Cod Penal este paradoxal de transparent cu secretosii politicieni si demnitari care fura. Atat de transparent incat prevede ca interceptarile apelurilor telefonice ale suspectilor de coruptie nu mai pot fi realizate decat dupa inceperea urmaririi penale.

Singurul mic inconvenient ar fi ca inceperea urmaririi penale este, conform legii, comunicata urmaritului penal. Ceea ce va face ca interceptarile pe noul Cod Penal sa fie o colectie plicticoasa de conversatii benigne despre vreme, cumparaturi, fotbal (sau Fashion TV) si femei (sau Chippendales de 8 martie), dar in nici un caz probe despre acte de coruptie.

Veti spune ca acest nou Cod Penal este opera actualului prezidentiabil al PDL, fost ministru al Justitiei in guvernele succesive Tariceanu, Boc si MRU. Si nu veti gresi, dar nici nu veti avea toata dreptatea. Da, noul Cod Penal este un demers initiat de Predoiu, dar confirmat in Parlament de membrii tuturor partidelor politice, inclusiv de cele aflate acum la guvernare.

Da, responsabilitatea introducerii acestei prevederi referitoare la interceptari ii apartine lui Predoiu. Azi, el a intervenit cu explicatii in scandalul starnit de intrarea in vigoare a noului Cod Penal. Pe propriul blog, fostul ministru de Justitie scrie ca "noul cod permite proba interceptarii persoanei chiar in faza in rem", adica in faza cercetarii penale care nu vizeaza o persoana, ci o situatie. Deci, argumenteaza Predoiu, cata vreme dosarul se afla in cercetare "in rem", persoana suspectata nu este urmarita penal, deci nici anuntata, asadar interceptarile nu sunt puse in pericol.

Ce e drept, argumentul actualului prezidentiabil PDL are sens, insa unii specialisti in drept au opinat ca, atata vreme cat procurorii stiu exact care sunt suspectii, cercetarea penala nu poate fi facuta "in rem", ci doar "in personam". Cu alte cuvinte, ca suspectii trebuie anuntati ca a inceput urmarirea penala pe numele lor, ceea ce ar compromite interceptarile. Deocamdata, cu nici doua zile inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Penal, ambele variante par sa fie corecte.

In practica, insa, de la 1 februarie, doar una din ele va avea castig de cauza in fata judecatorilor. Cum vor judeca instantele: dupa interpretarea lui Predoiu sau dupa cea a celor care sustin contrariul? Lipsa unei prevederi exprese, care sa clarifice daca interceptarile pot fi facute INAINTE de inceperea urmaririi penale a unei persoane anume, lasa loc de interpretare si va face ca primele dosare penale judecate in conformitate cu noul Cod Penal sa duca la solutii contradictorii, in functie de instanta de judecata.

Cu siguranta, avocatii celor cercetati vor insista pe nelegalitatea probelor, tocmai bazandu-se pe lipsa de claritate a acestei prevederi. Insa cu adevarat responsabil de pastrarea acestei prevederi in noul Cod Penal care va intra in vigoare peste nici doua zile ii apartine doar lui Victor Ponta, actualul premier al Romaniei.

Ce ar putea face Ponta? Ce a mai facut de zeci de ori in ultimele luni: sa emita o ordonanta de urgenta. Prin care sa scoata din noul Cod Penal prevederea care stipuleaza ca interceptarile telefonice nu pot fi facute decat dupa inceperea urmaririi penale.

Desi aproape somat de societatea civila sa emita ordonanta si informat de Ministerul de Justitiei ca exista aceasta vulnerabilitate, Ponta a aplicat intregii povesti tratamentul clasic: ignorarea. Omerta. Subiectul nu exista.

Practic, prin noul Cod Penal, inceperea urmaririi penale echivaleaza cu instituirea unui cod rosu asupra anchetei procurorilor: drumul catre unele probe se inchide, libertatea de miscare a anchetatorului este limitata la o patratica "de siguranta" iar suspectii de coruptie se ocupa de curatenia cailor de acces.

La finalul efortului lor, al suspectilor, procurorii vor gasi un drum fara pata, pe care se pot plimba inainte si inapoi fara nici un risc. Fara nici un risc penal pentru suspectii de coruptie. In acel moment, codul rosu e ridicat, devine inutil. La fel si Codul Penal.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#Cod penal interceptari, #Cod penal politicieni coruptie , #cod penal
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Incet-incet ziare.com isi arata adevarata identitate: oficina de
Poza eduard71
eduard71
rank 2